2020-02-18 02:28

HAOS în sănătate. GREVĂ de avertisment în spitale din Bucureşti şi din ţară UPDATE FOTO

 |  20:28
HAOS în sănătate. GREVĂ de avertisment în spitale din Bucureşti şi din ţară UPDATE FOTO

Luni, angajaţii din spitale vor intra în grevă de avertisment. Timp de două ore, aceştia vor asigura doar urgenţele şi o treime din activitate. Dacă aveţi nevoie de asistenţă medicală, sindicaliştii vă transmit să rămâneţi acasă până la prânz, în cazul în care nu aveţi o urgenţă. Altfel o să așteptați pe holuri sau in faţa spitalelor.

UPDATE

Angajaţii Spitalului Clinic de Urgenţă "Floreasca" din Capitală protestează luni dimineaţa, în faţa unităţii spitaliceşti, greva de avertisment urmând a dura până la ora 11.00, potrivit calendarului anunţat de Federaţia Sanitas.

Activitatea medicală a Spitalului Clinic de Urgenţă Florească este asigurată de o treime dintre angajaţi.

Sindicaliştii din Sănătate sunt în grevă şi la Spitalul "Marius Nasta", la Spitalul Judeţean din Craiova.

Angajații Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au intrat şi ei într-o grevă de avertisment. Salariaţii poartă în mare parte banderole albe în semn de nemulţumire faţă de inechităţile dintre lefuri şi reducerea sporurilor cu până la 1.100 de lei. Greva de avertisment va dura până în jurul orei 11.00.

"Bolnavii sunt primiţi la fel de bine, poate mai bine. Există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri la primirea lor pentru că numai o treime din noi vom asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii medicale şi de îngrijire. Încă se negociază care dintre colegi coboară, ce urgenţe sunt. Vor sosi cei de pe secţii. Nu e un semnal de alarmă, dar nu este în regulă, nu trebuia să facem şi astăzi (luni- n.r.) această grevă de avertisment dacă sunt puse şi luate în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple şi lucrul acesta pentru că lucrurile se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe. Încă credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus mâine (marţi- n.r.) o întâlnire şi se pare că va fi vorba de o altă atitudine", a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, citat de Mediafax.

Conform Federaţiei "Solidaritatea sanitară', care susţine mişcările de protest ale Sanitas, este vorba despre o „grevă românească”de avertisment, spitalele urmând să fie pichetate de oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, iar salariaţii aflaţi la serviciu vor face grevă japoneză.

 "Avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor – avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!", spun sindicaliştii Sanitas.

 Ştirea iniţială

Luni, între orele 9.00 şi 11.00, va fi haos în sistemul sanitar. Asistentele, infirmierele, brancardierii şi chimiştii vor întrerupe lucrul şi vor ieşi în faţa spitalelor să îşi strige nemulţumirile. Angajaţii din sistem vor asigura doar urgenţele şi 30% din consultaţii şi operaţii.

Unii oameni susţin demersul angajaţilor din sistem. Alţii, nu.

Luna trecută, mii de angajaţi din sănătate au ieşit în stradă, în faţa Guvernului. Au cerut ca sporurile să nu mai fie plafonate. Iar infirmierii, biologii, brancardierii şi psihologii, majorări salariale.

După ce sporurile au fost plafonate, 10% din angajaţi au primit lefuri scazute. Ministrul Sanatatii promite că luna aceasta, niciun om din sistem nu va primi salarii mai mici decat în februarie.

Până acum s-au strâns 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei.

Săptămâna viitoare vor avea loc noi runde de negocieri între sindicalişti şi autorităţi. Dacă Guvernul nu va găsi soluţii pentru problemele angajaţilor din sistemul sanitar, vineri va fi declanşată greva generală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-07

Mai multe imagini:
HAOS în sănătate. GREVĂ de avertisment în spitale din Bucureşti şi din ţară UPDATE FOTO
zoom
HAOS în sănătate. GREVĂ de avertisment în spitale din Bucureşti şi din ţară UPDATE FOTO
zoom
Parerea ta...

MIHAI
06 Mai 2018

De cand consulta sau opereaza asistentele, infirmierele, brancardierii şi chimiştii? Din cate stim medicii nu fac greva...
ASISTENT
06 Mai 2018

Cum o sa consulte daca nu fac eu hartiile, asistentii inregistreaza foile de spitalizare.cum va opera daca nu sterilizam instrumentarul?cum va Pune branule medicul, cum va recolta sange medicul?fara asistenti se va bloca tot.
ALEX
06 Mai 2018

Asa e. Medicii nu conteaza... Fara asistenti si TESA cad spitalele :-)))))
LEVST.
07 Mai 2018

problemele din sanatate sunt cele cateva mii de parlamentari(ex- si actuali) sunt zecile de mii de bugetari, in plus, sunt cei peste 60 MII popi, platiti(chiar partial) tot de la buget, sunt diverse institutii si functii fantoma sau "cu dedicatie", etc.etc., toate acestea greaveaza cu sute de milioane asupra bugetului, care trebuie mereu reampartit... daca doar cereti si nu spuneti unde sunt adevaratele probleme, situatia se va repeta, in cateva luni preturile vor fi atat de mari incat cu actuala salarizare abia de mai respiri, s.a.m.d. Rezolvarea situatiei nu sta in artificii si cosmetizari, ci in scoaterea a cel putin un sfert de milion de indivizi, de la paltile bugetare, indivizi care sunt in plus, ba -dimpotriva- operatiunile rspective se vor face chiar mai bine , fara ei, fara acest balast...
ANONIM
07 Mai 2018

Nu va mai plangeti ca au scazut sporurile (de la 75% la 50%)! Pensionarii nu se mai plang ca nu primesc nici un spor!
CONSISTENT
07 Mai 2018

Cine a stat prin spitale stie ca un brancardier sau o infirmiera castiga mai bine decat un medic.
LEVST.
07 Mai 2018

Chiar si contemporaneitatea dar mai ales viitorul(istoria) se vor intreba f. mirati, cum este posibil ca 20 de milioane de roamani( sa ne tinem de aceasta cifra, macar pentru ca este rotunda) sa se lase -zi de zi- scotociti prin buzunare si bagaje de cel mult 5 la MIE dintre ei, si sa le fie "luate" toate bunurile , adica talhariti la lumina zilei, dupa care, acesti 5 la MIe, ii bat pe umar si le zic "vaya con Dios",iar -simultan- le trag si un sut in Dos... doar pentru fluidizarea si speedizarea traficului...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine