2020-07-05 04:37

IMAGINI REVOLTĂTOARE: Pacienți legați de pat cu chingi, angajații lucrează în casa directorului

 |  19:35
IMAGINI REVOLTĂTOARE: Pacienți legați de pat cu chingi, angajații lucrează în casa directorului

Un nou caz șocant în sănătate: imagini de necrezut surprinse într-un centru de boli psihice din județul Vâlcea. Bolnavii sunt ținuți legați cu chingi de paturi și de bănci. Asta din cauză că, spun cei care au descoperit totul, angajații nu au timp să-i îngrijească pe pacienți pentru că merg să amenajeze casa managerului, dezvăluie tolo.ro.

Un angajat al Centrului Neuropsihiatric Măciuca, din Vâlcea, a declarat pentru tolo.ro că aici bolnavii sunt legați de pat de infirmierii care, în loc să aibă grijă de ei, pleacă să lucreze în casa managerului Sergiu Smărăndou, de profesie agronom. "Infirmierii preferă să lucreze la casa managerului Sergiu Smărăndoiu decît să aibă grijă de bolnavi", spune sursa care a furnizat imaginile ziarului.

Managerul Smărăndoiu nu neagă că a luat angajați "în familie", fără a spune însă ce înseamnă acest lucru.

Între timp, bolnavii stau în Centru legați de paturi cu chingi de TIR. Pe fotografii, se văd răni la gleznele unora dintre bolnavi. Managerul recunoaște că pozele sunt făcute la Măciuca, însă spune că totul a fost aranjat pentru compromiterea sa.

Consiliul Județean Vâlcea, unde managerul are rude printre directori, și Asistența Socială au făcut controale, dar n-au descoperit cine i-a legat pe oameni.

Fondat în 1972, la 20 de kilometri de Drăgășani, centrul din Măciuca a îngrijit 100 de pacienți pînă la finalul anului trecut. Acolo mai sunt internate acum 50 de persoane.

Fotografiile arată pacienți încătușați, ținuți în condiții insalubre, în curte sau în saloane cu paturi ruginite și saltele mizerabile.

"Oamenii sînt înnodați de glezne cu chingi de marfă, din cele folosite pentru TIR-uri, că sînt mai rezistente și nu pot scăpa nicicum. Și mai late, să nu-i taie", a povestit un angajat al Centrului Neuropsihiatric Măciuca pentru tolo.ro. Asta în condițiile în care CRRN Măciuca alocă lunar pentru fiecare pacient aproximativ 2.200 de de lei pentru haine, mâncare și medicamente. 16 lei costă meniul zilnic al unui bolnav: aceștia au trei mese pe zi și două suplimente între mese. În rest, stau legați de paturi pentru că personalul care ar trebui să se ocupe de ei primește zile libere în schimbul orelor de muncă prestate acasă la managerul Smărăndoiu, care avea nevoie de forță de muncă pentru renovări.

"Directorul nu putea să îi plătească, așa că le dădea zile libere. Iar ei legau oamenii și plecau. De asta nu vor să vorbească. Au fost complici. Și eu am fost complice. Le convenea, era mai simplu decât să muncești alături de bolnavi", spune unul dintre salariații centrului.

Doi angajați au făcut plângere la Consiliul Județean pe 1 decembrie 2016, iar Consiliul Județean a dispus un control în urma căruia managerul Smărăndoiu a fost mutat disciplinar 30 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-23

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz