2020-05-30 22:51

Inedit. Indicatorul R0 din filmul Contagion - element CRUCIAL al intervenției epidemiologice

 |  21:41
Inedit. Indicatorul R0 din filmul Contagion - element CRUCIAL al intervenției epidemiologice

Profesorul Tobias Welte este șeful diviziei germne anti-COVID-19 și conduce Centrul German pentru Boli Infecțioase. Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, Welte explică de ce indicatorul R0 este elementul crucial al intervenției epidemiologice.

În filmul Contagion (2011, cu Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Laurence Fishburne), epidemiologii sunt într-o cursă de combatere a unui nou coronavirus. Și prioritatea lor este stabilire așa numitului R-naught (R0) ca să înțeleagă cu ce au de-a face. Profesorul Tobias Welte explică ce e cu acest indicator R0, mai precis ce înseamnă într-o epidemie?

Trenduri pe termen lung  

Până la relaxarea restricțiilor, Germania calcula indicatorul R0 în sistem nowcasting. Practic, ce voiau autoritățile sanitare federale de la Institutul Robert Koch era să vadă evoluția zilnică a ratei de reproducere. Pentru a evita anomalii statistice, sistemul nowcasting încerca să elimine date repetitive prin extinderea bazei de calcul la patru zile, chiar dacă indicatorul era exprimat zilnic.

Cea mai importantă măsură din carantină a fost oprirea evenimentelor mari. Potrivit Prof. Tobias Welte, acum, Germania analizează ambele valori ale ratei de reproducere – atât cea nowcasting, cât și cea pe bază săptămânală. Motivul este dat de faptul că R0 calculat săptămânal arată trenduri pe termen mai lung, iar acestea sunt cruciale în analiza eficienței măsurilor de protecție în perioada de relaxare. Însă, pe curba ascendentă a cazurilor, deci la începutul pandemiei de coronavirus, indicatorul cel mai importante pentru Germania era rata de dublare a cazurilor de persoane infectate. Cu alte cuvinte, câte zile durează până când numărul persoanelor infectate se dublează.

3 motive

 „Acum luăm în considerare și numărul de infecții noi, numărul de pacienți spitalizați, numărul de pacienți la ATI, pentru că principala grijă legată de COVID-19 este să nu suprasolictăm capacitatea sistemului sanitar”, a explicat Welte pentru Radio Europa Liberă. În ultimele cinci săptămâni, numărul persoanelor spitalizate în Germania a scăzut constant. „Suntem la cel mai redus număr de internări din aprilie”, mai adaugă Welte.

Numărul persoanelor infectate scade, rata de reproducere scade, dar motive pot fi trei, în opinia Dr. Welte: Transmiterea este încetinită din cauza carantinei, măsurilor de distanțare socială, măști etc.;  Virusul poate s-a schimbat și nu mai este atât de contagios și atât de virulent; Oamenii sunt mai puțin susceptibili la infectare.

„Știm de la alte boli pulmonare infecțioase că, vara, răspunsul imunitar natural al organismului este mai puternic decât iarna”, subliniază Welte în interviul acordat Europei Libere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine