2020-06-02 02:46

INTERVIU. Medicul neurolog Bogdan Pană, despre MIGRENE și cea mai MODERNĂ cale de a le trata

 |  16:21
INTERVIU. Medicul neurolog Bogdan Pană, despre MIGRENE și cea mai MODERNĂ cale de a le trata

Din păcate, în prezent, 12% din populația lumii suferă de migrene, femeile fiind mult mai afectate decât bărbații. Problema este că mai mult de jumătate dintre persoanele care se confruntă des cu migrenele nu sunt niciodată diagnosticate. Specialiștii consideră că migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani. O suferință în tăcere și o durere zilnică care duce de multe ori la depresie severă.

Puterea a stat de vorbă cu doctorul Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald despre migrene, dar și despre noul dispozitiv Cefaly, recent adus și în România, care și-a câștigat deja celebritatea în lume printre bolnavii de migrenă.

Ce sunt, de fapt, migrenele? Care este cauza lor?

Migrenele reprezintă o formă de cefalee (durere de cap) primară (adică nu este cauzată de o altă patologie), de obicei de intensitate moderată până la severă, frecvent unilaterală (pe o singură parte a capului) şi pulsatilă (zvâcnește). Este agravată de activitatea fizică şi acompaniată de simptome vegetative precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie. În aproximativ un sfert din cazuri, durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”, sau de senzații de amorțeală sau furnicături. Boala are o componentă genetică importantă, riscul copilului să o moștenească fiind de aproximativ 50%.

Sunt mai multe teorii cu privire la cauzele migrenelor. Teoria acceptată în momentul de față este cea a unei stari de hiperexcitabilitate la nivelul cortexului cerebral (în faza de aură migrenoasă), care induce modificări inflamatorii ce activează sistemul trigemino-vascular (ce conduce senzația de durere). O teorie mai veche afirmă că dilatarea vaselor cerebrale stimulează ramuri ale nervului trigemen provocând durerea.

O altă formă de cefalee primară, mai frecventă decât migrena, este cefaleea de tensiune (a nu se confunda cu durerea de cap dată de hipertensiunea arterială). Denumirea provine de la tensionarea musculaturii din jurul capului și al gâtului, apare în condiții de stres sau oboseală, este de intensitate ușoară până la moderată, iar pacienții o descriu de obicei ca pe o bandă care se strânge în jurul capului.

Durerea de cap poate să apară însă și în contextul unei alte boli, de la afecțiuni ale vezicii biliare până la patologii foarte grave, cum ar fi accidentul vascular cererbral sau hemoragia subarahnoidiană.

Exista tratamente medicamentoase care vindecă migrena definitiv?

Tratamentul medicamentos al migrenei este de două feluri, însă niciunul nu vindecă migrena definitiv.

Preventiv – recomandat atunci când există mai multe atacuri migrenoase într-o lună, sau acestea sunt de intensitate severă. În acest sens se recomandă: betablocante, antidepresive sau antiepileptice. Injecțiile cu toxină botulinică pot ameliora simptomatologia  pacienților cu migrena cronică, însa au un cost ridicat și trebuie repetate la interval de 2-3 luni.

În acut – de primă intenție sunt antialgicele uzuale: aspirina, paracetamol, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sau combinații medicamentoase (de exemplu aspirina+paracetamol+cafeina) care sunt mai eficiente decât medicamentele luate separat, dar care administrate timp îndelungat pot produce cefalee de abuz medicamentos. O clasă specială de medicamente, recomandate atunci când antialgicele uzuale nu sunt eficiente, este cea a triptanilor. Acestea sunt vasoconstrictoare și nu pot fi administrate pacienților cu boli cardiace sau hipertensiune arterială necontrolată.

Migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani. Peste 12% din populația lumii suferă de migrene și mai mult de 50% dintre cei care suferă de această boală nu sunt niciodată diagnosticați, iar dintre cei diagnosticati doar 20% urmeaza un tratament corect. Din aceasta cauza patologia este inca intens studiată și constant apar medicamente noi. Ultimele aparute, la sfârșitul anului trecut, sunt cele din clasa antagoniștilor CGRP (calcitonin gene-related peptide), eficiente în prevenția migrenelor.

 

Deja celebru peste hotare, dispozitivul Cefaly a ajuns in Romania. Ce este Cefaly?

Cefaly este un stimulator electric nervos transcutanat al nervului cranian trigemen.

Ca majoritatea durerilor de cap, migrenele implică nervul trigemen. Designul specific al dispozitivului Cefaly Dual îi permite să ia contact cu terminațiile nervoase ale celei mai importante ramuri ale nervului actionând asupra sistemului nervos central, la nivelul căruia restabilește un metabolism normal, ceea ce duce la o îmbunătățire a pragului de declanșare a migrenei.

Este o terapie complet neinvazivă si neiradiantă, lansată și aprobată pentru prevenția migrenei din 2014, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa ultimul dispozitiv de acest fel, Cefaly Dual, eficient atât în acut, cât și în prevenție, Centrul Medical Emerald fiind în acest moment singura clinică din România care îl pune la dispoziția pacienților săi.

Va rog sa ne spuneti cum actionează efectiv asupra migrenei prin prevenire, dar și în criza migrenoasă.

Este ușor de utilizat: se poziționează pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar în timpul folosirii pacientul își poate desfășura activitățile obișnuite. Dispozitivul are două setări: tratament în acut (o oră)  și tratament preventiv (zilnic, 20 de minute).

Folosit în setarea acută, scapă total de durere o treime dintre pacienți și reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienți. Folosit în setarea de prevenție, poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% și frecvența atacurilor migrenoase cu peste 50%.

 

Exista riscuri, efecte secundare pentru cei care vor să îl folosească?

Dispozitivul are un foarte bun raport eficiență/siguranță, doar 4.3% dintre utilizatori raportând efecte adverse ușoare și complet reversibile (amorțeli, furnicături, iritații locale la nivelul frunții),  spre deosebire de tratamentul medicamentos la care efectele adverse apar in peste 50% din cazuri, iar uneori acestea pot fi foarte grave.

Este indicat inclusiv femeilor însărcinate, iar datorită faptului că, folosit în setarea de prevenție, poate reduce tratamentul medicamentos cu până la 75%, poate fi cea mai sigură terapie pentru viitoarele mămici.

Aproximativ 5% dintre pacienții care suferă de migrenă pot prezenta alodinie, o durere exagerată produsă de stimuli care nu ar produce durere în mod normal și care, din acest motiv, nu pot utiliza dispozitivul. Pentru a verifica acest lucru, înainte de a preda dispozitivul, se face o probă în cabinet sub supravegherea medicului.

Pentru cei interesați, cum pot să îl achiziționeze, e nevoie de recomandarea medicului neurolog?

Terapia poate fi recomandată doar de medicul neurolog și poate fi accesată în trei pachete diferite, în funcție de durata utilizării: 3, 6 sau 12 luni, cu controale neurologice incluse.  Este o terapie aprobată in SUA si Uniunea Europeana și este folosită deja de peste 200.000 de oameni din întreaga lume. 

Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute). În modul acut (adică în timpul unui atac migrenos sever), se recomandă folosirea pentru o oră a dispozitivului, ori de câte ori apare migrena.

Pachetele HEAD’s UP puse la dispoziția pacienților noștri includ controale periodice la medicul neurolog, un calendar al durerilor pentru a monitoriza evoluția acestora în timpul terapiei, dispozitivul Cefaly Dual în custodie pe perioada aleasă (3 luni, 6 luni, sau un an) și manualul de utilizare.

Pașii pe care un pacient trebuie să-i urmeze ar fi:

Programarea la neurolog pentru a vedea dacă terapia prin TENS poate ajuta tipul de durere de cap a pacientului Dacă medicul neurolog recomandă dispozitivul, accesarea terapiei pentru trei luni minim pentru a ajunge la efectele scontate Dacă cele trei luni de terapie sunt eficiente, prelungirea terapiei pe perioadă nedeterminată.

Acest tratament nu vindecă definitiv migrenele, ci reduce frecvența si intensitatea acestora pe timpul utilizarii terapiei. Dacă nu se dorește prelungirea terapiei după primele trei luni, dispozitivul se returnează clinicii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine