2019-08-25 16:35

Legătura dintre IGIENA ORALĂ și performanța sportivă. Cum te poate impiedica o CARIE să ai energie la sală

 |  23:53
Legătura dintre IGIENA ORALĂ și performanța sportivă. Cum te poate impiedica o CARIE să ai energie la sală

Igiena orală reprezintă o parte foarte imoportantă din viața noastră și ne poate influența radical sănătatea, performanța și buna dispoziție. Un studiu recent demonstrează că problemele dinților, precum cariile ori gingivita afectează capacitatea de a face performanță sportivă.

Medicul Adrian Mina a reprezentat România zilele trecute la un important eveniment internațional dedicat stomatologiei și sănătății, alături de mari nume din domeniu, și ne explică acum ce repercursiuni mai puțin știute au problemele danturii netratate la timp. Mai exact, legătura dintre performanța sportivilor de top și sănătatea cavității bucale, tema care a fost abordată la acest eveniment.

“În ultimii 15 ani s-a realizat un studiu foarte important care a avut ca subiecți peste o mie de atleți de elită. S-a demonstrat că randamentul lor în teren era influențat direct de sănătatea lor orală. Dacă ei suferau de afecțiuni precum gingivite, inflamații, carii sau infecții, aveau un nivel de performanță mai scăzut, cu toate că ei beneficiau de îngrijire medicală de top, de o alimentație corespunzătoare”, explică Adrian Mina.

Adrian Mina spune că, în momentul în care un sportiv are gingivită, de exemplu, acesta se reface mult mai greu.

“Imunitatea corpului trebuie să se împartă, să repare atât problemele stomatologice, cât și celelalte, fapt care duce la scăderea performanței. Efortul corpului este mult mai mare și nu se concentrează doar pe refacerea imediată a corpului unui sportiv, după un antrenament intens sau o competiție cu miză. 

Sunt multi sportivi care spun ca au ratat momente cruciale în cariera lor pentru că nu au tratat o gingivită sau aveau dureri de dinți. Și s-a demonstrat că, după ce aceștia și-au rezolvat afecțiunile ce țin de cavitatea bucală, randamentul lor a crescut, și-au depășit limite și au atins noi recorduri”, spune Dr. Adrian Mina.

Afecțiunile cavității bucale sunt primul semn pentru probleme de sănătate mai grave și este știut faptul că România stă destul de prost la acest capitol. Situația este complet diferită în alte țări, unde copiii sunt educați de mici să fie responsabili. Guvernele multor state derulează campanii de conștientizare și de integrare a prevenției orale în rândul cetățenilor.

“Specialiștii au o vorbă: dacă ai probleme dentare, sigur faci ceva gresit în viața ta. În Olanda, de exemplu, statul încearcă să îi învețe pe mici, prin spoturi și articole convingătoare, cât de important este să se spele pe dinți de două ori pe zi. Și s-a demonstrat că, dacă ei reușesc ca de la vârste fragede să respecte cu strictețe acest simplu obicei, au șanse mai mari să reușească în viață. Vor fi capabili să respecte termene, să aibă răbdare și să ducă la bun sfârșit lucurile pe care le încep. Asta vrem să facem și noi în România, să îi ajutăm pe oameni să înțeleagă cât de important este să aibă grijă de sănătatea lor ca să se simtă bine și plini de viață”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

“În ultimii ani, s-a dezvoltat și s-a răspândit, la scara largă, acest trend de a urma un stil de viață cât mai  sănătos, de a fi activ și de a elimina factorii care produc stres, dar, cu toate acestea, prevenția și igiena orală corectă nu primesc atenția cuvenită. Trebuie să înțelegem că, dacă tratăm problemele de la origine, crește și calitatea vieții noastre. Am folosit exemplul cu sportivii tocmai pentru a scoate în evidență cât de important este să nu neglijăm aspecte ce țin de stomatologie și să nu ne mai fie frică să mergem la dentist pentru că acesta ne poate prelungi viata”, explică specialistul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray