2019-07-18 00:17

LOVITURĂ pentru companiile de îmbuteliere a apei. Ce vor fi OBLIGATE să facă

 |  19:57
LOVITURĂ pentru companiile de îmbuteliere a apei. Ce vor fi OBLIGATE să facă

Deputatul liberal Corneliu Olar a depus, în procedură de urgenţă, la Senat, un proiect legislativ prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să scrie pe etichetele sticlelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi. Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de UE pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.

„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.

„În ultima perioadă, specialiştii din domeniu au tras semnalul de alarmă, precizând că apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba de apă plată, fie că este vorba de apă carbogazoasă) conţin nitraţi şi nitriţi, compuşi chimici extrem de toxici. La nivelul UE valoarea stabilită a -pragului- pentru nitraţi este de 50 mg/ l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă şi 0.1 mg/l pentru apa naturală minerală. România a preluat -pragul-impus de UE şi aşa a ajuns nivelul conţinutului real de nitraţi să fie de 20-22 mg/l, limită considerată de specialişti prea mare, în special pentru copii”, arată liberalul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Acesta susţine că există state membre UE care nu au ţinut cont de recomandările acesteia. „Spre deosebire de noi, există ţări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de Uniunea Europeană, introducând praguri mai mici (ex. Marea Britanie- 18-42 mg/l; Irlanda-37.5 mg/l; Ungaria 25.30 mg/l)”, susţine Olar.

Pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi

Conform iniţiativei legislative, 2.000 de locaţii din România, cele mai multe în Neamţ, Suceava şi Vrancea, au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. „Potrivit specialiştrilor Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locaţii (cele mai multe din Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. Faţă de cele menţionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi conţinut de lichidul care ajunge pe piaţă, aşa cum procedează în acest moment mulţi operatori economici”, potrivit sursei citate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-25Parerea ta...

TRADATORI DE TARA
25 Noi 2018

AM FOST LA IZVOARELE DE LA BORSEC . UN SINGUR IZVOR MIC , MAI ESTE PENTRU CETATENI . RESTUL AU PUS TEVI SI SE DUCE LA FABRICA DUN LOCALITATE . AU ACAPARAT IZVOARELE NISTE ARABOI , CU COMPLICITATEA AUTORITATILOR SI A STATULUI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray