2020-08-10 21:49

Mai există și așa ceva: Cu ce PROBLEME se mai pot confrunta femeile însărcinate

 |  13:34
Mai există și așa ceva: Cu ce PROBLEME se mai pot confrunta femeile însărcinate

Sarcina reprezintă o perioadă unică în viața femeii din multe puncte de vedere, atât din punct de vedere emoțional, psihologic cât și ca modificări ale diferitelor constante ale organismului, potrivit specialiștilor. Se poate spune că starea de sarcină reprezintă o perioadă cu totul specială în viața unei femei, cu lucruri bune și mai puțin bune din punct de vedere medical?

La modul general, putem vorbi despre greutate, imunitate, bilanțul hormonilor, circulația sângelui în special al celui venos de întoarcere, dermatologice, etc. La modul restrâns vorbind, din punct de vedere al problemelor neurochirurgicale la gravide s-au observat frecvent afecțiuni pe care le pot avea și persoanele care nu sunt însărcinate, dar pot fi exacerbate în perioada de sarcină. Dar mai mult despre aceste probleme, ne spune medicul neurochirurg Dan Benția.

„Nu am putea spune ca exista o boală neurochirurgicală tipică, ce apare la persoane gravide,  dar se exacerbează anumite afecțiuni neurochirurgicale”, spune Dan Benția. “Discopatia lombară - hernia de disc lombară apare mult mai frecvent la gravide . Greutatea crește într-o perioadă scurtă, circa 9 luni, crescând presiunea pe coloană, tumefierea ligamentelor coloanei datorită hormonilor estrogen si progesteron care duc la modificarea consistenței ligamentelor și discurilor inter-vertebrale, datorită greutății fatului crește presiunea pe vena cava putând duce la apariția unor varice la nivelul structurilor coloanei vertebrale”, adaugă neurochirurgul.  

Puține sunt cazurile cu indicații chirurgicale

Cresterea greutății poate duce la creșterea modificarilor degenerative preexistente la nivelul coloanei vertebrale. Majoritatea discopatiilor lombare, din fericire, sunt cazuri nechirurgicale rezolvându-se prin tratament conservator și repaus la pat. Puține cazuri sunt hernii de disc, compresii pe nervi și pe măduva, astfel în aceste situații rare decizia operatorie este dificilă, delicată și personalizată în funcție de vârsta fătului, gravitatea simptomelor și decizia mamei. Tot medicul mai spune că sindromul de tunel carpian se datorează acelorași modificări hormonale prin impregnația ligamentelor cu diferite substanțe datorită secreției crescute de estrogen și progesteron.

“În timpul sarcinii se produce tumefierea ligamentelor mâinii și apăsarea, conpresia nervului median în tunelul carpian, ducând în stadii avansate la sindrom de tunel carpian. Și în acest caz, ca și în cazul discopatiei lombare, puține sunt cazurile cu indicații chirurgicale, majoritatea beneficiază însă de tratament conservator, medicamentos și fizioterapie”. Tot potrivit medicului neurochirug, se mai pot produce infecții ale sistemului nervos central - datorită scăderii imunității în perioada de sarcină. Plus decompensarea  unei hidrocefalii – și în acest caz Dan Benția mai spune că sunt rare situațiile în care hidrocefalia devine foarte activă necesitând intervenție neurochirurgicală la gravida- drenaj ventriculo-peritonial. „În concluzie, putem spune că starea de sarcină reprezintă o perioadă cu totul specială în viața unei femei, cu lucruri bune și mai puțin bune din punct de vedere medical. În acest context, în această perioadă a vieții există posibilitatea să se exacerbeze unele afecțiuni neurochirurgicale. Cum am spus mai sus trebuie sa avem în vedere prudență maximă deoarece în această perioadă există riscul ca o intervenție chirurgicală să ducă la pierderea sarcinii, conchide medicul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz