2020-08-05 02:50

Ministrul Sănătății anunță deciziile zilei: Ce se va întâmpla cu pacienții COVID-19 și asimptomaticii

 |  21:25
Ministrul Sănătății anunță deciziile zilei: Ce se va întâmpla cu pacienții COVID-19 și asimptomaticii

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți seară, că pacienții infectați cu coronavirus asimptomatici vor trebui să stea în spital 48 de ore, timp în care li se vor face mai multe analize. La final, ei vor merge acasă, dar trebuie să stea în izolare 14 zile. În schimb, cei simptomatici trebuie să rămână în spital până la ameliorare sau până când devin asimptomatici. Tătaru a mai precizat că persoanele care nu respectă măsura carantinării riscă să fie sancționate conform Legii 55/2020. Acesta a mai spus, totodată, că pacienții COVID-19 au dreptul să refuze tratamentul.

„Sper ca, odată cu reglementarea unor aspecte ce țin de carantină, de izolare, de internare în spital, de simptomatic și asimptomatic, să putem ajunge la un  numitor comun atât ca patologie, ca evoluție, dar și ca respectarea unor reguli.

S-a discutat și despre detașarea medicilor, se merge gradual, de la detașarea voluntară. Acolo unde nu se găsesc cadre care să o facă, vom face și detașări să spunem nevoluntare. Fiecare detașare va beneficia și de acele indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne.

Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient infectat COVID va benefia de o evaluare de 48 de ore, în care va fi evaluat clinic, biologic, paraclinic, radiologic și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul. După 48 de ore maxim, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. Țin să precizez că legea nu e doar pentru COVID, dar la COVID perioada de incubație este de 14 zile iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a adeveni asimptomatic. DSP dă și actul administrativ la 48 de ore dacă se rămâne internat sau se merge la domiciliu, în izolare. Medicul propune și recomandă, decizia administrativă e luată de DSP”, a explicat ministrul Nelu Tătaru, conform B1tv.

Persoanele care se întorc în România din țări incluse în zona roșie vor trebui, la fel ca până acum, să stea în carantină, a mai spus ministrul.

În cazul celor care fug din carantină, „vor fi aplicate sancțiuni. Cei care nu respectă și sub incidența Codului Penal, dacă intră într-o anchetă și vor duce la o infectare, dar intră și sub contravențiile din Legea 55”.

Ministrul a transmis că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării nu vor rămâne în grija statului, așa cum au speculat unii, ci a rudelor de până la gradul IV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz