2020-01-29 05:58

O vizită la stomatolog îți poate salva viața! Cum depistează dentistul CANCERUL ORAL

 |  14:44
O vizită la stomatolog îți poate salva viața! Cum depistează dentistul CANCERUL ORAL

Dentistul ne poate ajuta mai mult decât să ne rezolve o carie și să ne albească dinții. Știai că o simplă vizită la medicul stomatolog ne poate salva viața pentru că multe semne ale unui cancer timpuriu apar în cavitatea orală? Vorbim despre unele leziuni pe care nu le putem observa singuri în oglindă și pe care specialistul le identifică.

Gura reprezintă o poartă de acces spre sănătatea organelor noastre. În plus, și simptomele diabetului timpuriu se vad tot în gura noastră.

“Vizitele periodice la medicul stomatolog ne dau ocazia să depistăm cancerul timpuriu, iar asta îți poate salva viața. De cele mai multe ori, oamenii descoperă că sunt bolnavi de cancer când este prea târziu și nu se mai poate face nimic în cazul lor. În gura pacientului, observăm unele leziuni care au potențial cancerigen, dar care nu au ajuns încă la stadiul de cancer.  Dar există și cazuri când deja se formează cancerul, însă, dacă îl descoperi din timp, rata de supraviețuire a pacientului este de aproape 100%”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

“Noi, in cabinetul stomatologic, analizăm toate mucoasele, lucru pe care un pacient nu poate să îl realizeze singur acasă  pentru că nu dispune de instrumentele necesare sau de lumină suficientă. O mică leziune apărută pe suprafața gingiei, a limbii sau a obrazului ne poate indica faptul că a apărut o deviere de la normal”, adaugă Adrian Mina.

Cabinetele stomatologice din România, care se respectă, au un aparat care se folosește special în depistarea cancerului oral. Acest dispozitiv emite o lumină puternică cu ajutorul căreia medicul poate observa ce se întâmplă în interiorul țesutului, al mucoaselor. Este un aparat foarte scump, care nu se găsește în orice cabinet și este indicat să vă îndreptați către acei medici stomatolgi care sunt interesați de sănătatea pacientului în întregime și care vă vor îndruma către un specialist în cazul în care apar semnale îngrijorătoare.

“Aparatul trece o lumină puternică prin mucoasă, iluminează chiar și vasele de sânge, iar, dacă acolo sunt cancere timpurii, noi le putem depista. Ne uităm la toate semnele din gura pacientului și plecăm de la prezumția că ar putea să aibă orice. Prin fișele noastre, ținem o evidență și nu ne rezumăm doar la a controla ce se află în interiorul gurii, analizăm structura osoasă, ganglionii submandibulari, occipitali, dacă are sau nu devieri ale mandibulei, etc.. Se realizează o analiză completă, clinică și paraclinică. De fiecare dată când întâlnim un pacient care prezintă simptome, îl îndrumăm către un specialist”, a completat medicul Adrian Mina.

Există muți oameni care refuză să își asculte corpul, deși acesta le transmite multe mesaje că ceva nu este în regulă și că are nevoie de tratament. Avem o durere de măsea și stăm așa poate jumătate de an până să ne facem curajul să mergem la dentist, dar nu conștientizăm cât de important este să nu mai punem sănătatea noastră pe ultimul loc.

“Am avut pacienți care au evitat să vină la dentist pentru că le era teamă, iar, în momentul în care au prins curaj și au venit să trateze problemele stomatologice, au venit prea târziu pentru că am descoperit un cancer într-o fază avansată. Unul din pacienții mei a avut cancer la buză și a trecut printr-o operație mutilantă doar pentru că nu voia inițial să vină la control, deși avea dureri de dinți de luni de zile”, a spus în încheiere medicul stomatolog Adrian Mina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine