2020-04-06 22:12

ORBAN: Nu sunt bani suficienţi pentru sănătate / REACȚIA Sorinei Pintea: "O declarație hazardată"

 |  10:15
ORBAN: Nu sunt bani suficienţi pentru sănătate / REACȚIA Sorinei Pintea: "O declarație hazardată"

Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că nu există în buget sumele necesare până la finalul acestui an nici pentru finanţarea programelor de sănătate, acesta spunând că situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea a reacționat după ce Ludovic Orban a anunțat că nu mai sunt bani de salarii în sănătate, calificând declarația premierului ca fiind „hazardată”.

„Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei” a afirmat Ludovic Orban joi dimineaţă, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache.

Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”.

„Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (....) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru, citat de News.ro.

Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”.

„Nu sunt specialist în domeniu dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii” a adăugat şeful executivului.

Primul ministru a spus că în opinia sa Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”.

Fostul ministru al Sănătății a reactionat.

"Sistemul de sănătate are o particularitate. În sensul ca banii din sistemul de sănătate nu asigura doar plata salariilor. Ci si plata programelor nationale de sanatate, asigura plata medicilor de familie. Rectificarea este un proces firesc. Pentru ca bugetul anual este unul estimativ. Sa ne aducem aminte că au fost introduse noi molecule, au fost create noi programe de sanatate, au intrat noi pacienți.

De aceea, în fiecare an, rectificarea echilibreaza aceste sume. Din păcate, criza politică a blocat ceea ce trebuia sa se întâmple firesc și eu sper că acest Guvern și domnul Orban e conștient că sistemul nu are sume fixe, asta pentru că oamenii se îmbolnăvesc. Intră în programe, se introduc molecule noi”, a spus Sorina Pintea, într-o intervenție telefonică la Antena3.

”E o declarație hazardata. Nu e cazul sa inducem panica in sistem. Asta se intampla de ani de zile. Tocmai pentru că nu există o predictibilitate cu privire la cati bolnavi avem in plus in fiecare an”, a mai spus Sorina Pintea, la Antena 3.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-07Parerea ta...

RARIS BOGDANA
07 Noi 2019

Rectificarea este un mecanism firesc Dar ce sa stie Sica cu maimutza pe umar El crede ca este ca la crasma ,scoti banu si iei matrafoxul Babuina ce mai face ?Este si ea la butoane , vicele lui Sika ,mare economista cu studii la Moscova .Pune mana si calculeaza si invata ce e rectificarea si ce rol are Cand te harjoneai cu golanii nu te mai spalai ca nu era apa in pat ca sa te speli sau mergeai la baie ?Mincinoasa rea si tu si dihania aia de Sika SIKTIR CA MI E SCARBA !
MEDICINA MODERNA
07 Noi 2019

Sorinei Pintea! Știați ca : creierul femeilor este cu 6% până la 11% mai mic decât al bărbaților.” Mai mult, li s-a spus că „creierele femeilor absorb informații precum clătitele înmuiază siropul, astfel încât le este greu să se concentreze”, în timp ce „ creierul bărbaților seamănă mai mult cu vafe. Sunt mai capabili să se concentreze, deoarece informațiile se colectează în fiecare pătrat mic de waffle. "
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine