2020-04-09 04:56

Pe bune: De ce iubim CONCEDIUL?

 |  00:27
Pe bune: De ce iubim CONCEDIUL?

Un concediu poate reduce efectiv numărul de simptome metabolice, potrivit unui studiu publicat în revista Psychology&Health. Oamenii de știință spun că vacanța este benefică și pentru sănătatea inimii.

Studiul a analizat 63 de persoane, aflate în concediu, oamenii de știință examinând starea oamenilor în timpul liber pe care l-au avut la dispoziție. „În general, vacanțele sunt trăite ca evenimente pozitive", au scris autorii studiului. „Această experiență subiectivă pozitivă se poate traduce în beneficii pentru sănătatea fizică, având în vedere că frecvența vacanței poate proteja împotriva sindromului metabolic și a simptomelor acestuia", potrivit Psychology&Health. Participanții la studiu și-au luat aproximativ cinci vacanțe folosind două săptămâni din timpul lor de concediu plătit. Și, cu fiecare nouă vacanță, potrivit studiului, riscul de sindrom metabolic a scăzut cu aproape un sfert. În plus, participanții au raportat că au fost mai puțin stresați de lucruri precum îngrijirea copiilor și sarcinile financiare.

Sentimentele de calm apar departe de muncă

Neurologii au descoperit că structura creierului este modificată de expunerea cronică la cortizolul hormonului de stres, care poate fi un factor major ce contribuie la anxietate și depresie. Sentimentele de calm apar departe de muncă și ameliorează stresul, ceea ce permite corpului și minții să se vindece în moduri pe care nu le-ar putea face dacă ar fi încă sub presiune. Conform unui studiu Gallup, persoanele care „își fac mereu timp pentru călătorii” au un indice crescut de bunăstare mentală, comparativ cu cei care călătoresc mai puțin. Un alt studiu a constatat că la trei zile după vacanță, calitatea somnului și starea de spirit se pot îmbunătăți simțitor. La modul general, la întoarcerea din concediu, oamenii sunt adesea mai concentrați și mai productivi. Plus că petrecerea timpului bucurându-se de viață cu cei dragi poate menține relațiile puternice.

Cercetările mai arată că cel mai mare impuls al fericirii vine din planificarea vacanței. O persoană poate simți efectele cu până la opt săptămâni înainte de călătorie! Concluzia este că, îndepărtându-ne de stresul muncii, ne putem îmbunătăți sănătatea, motivația, relațiile, performanța în muncă și perspectiva. Aceasta dacă ne oferim pauzele de care avem nevoie, pentru a ne întoarce la locul de muncă reîmprospătați.

De teamă

Potrivit specialiștilor, totuși un fapt trist rămâne acela că, spre exemplu, majoritatea americanilor nu își folosesc tot timpul liber. De fapt, 36% dintre americani și-au luat ultima vacanță în urmă cu mai bine de doi ani, potrivit unui studiu. Și 51 la sută dintre rezidenții americani nu au plecat în vacanță de mai mult de un an. SUA este, de asemenea, una dintre singurele națiuni înstărite care nu garantează timpul liber, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice și Politice. Cercetările arată că americanii lucrează mai mult decât oricine în lumea industrializată. De asemenea, își iau mai puține vacanțe, muncesc zile mai lungi și se pensionează mai târziu.

Joe Robinson, formator în managementul stresului și autor al „Work to Live” și „Don't Miss Your Life”, spune că problema este determinată de o serie de factori. Anume, reducerile de forță de muncă și personalul slab calificat. De asemenea, Robinson mai spune că oamenii se tem să își ia vacanțe în „era concedierii” de teamă că vor părea mai puțin dedicați decât colegii lor…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine