2020-08-03 14:51

Scandal la DSP Mureș: 3 români întorși din Suedia, CARANTINAȚI fără motiv, s-au adresat justiției și au câștigat

 |  14:49
Scandal la DSP Mureș: 3 români întorși din Suedia, CARANTINAȚI fără motiv, s-au adresat justiției și au câștigat

Trei romani, care s-au întors în tara pe 22 iulie pentru a-și rezolva niște probleme de sănătate, au fost carantinați fără niciun motiv de către DSP Mureș. Unul dintre români avea probleme de natură oncologică și era programat pentru control în țara noastră. Românii s-au adresat Judecătoriei Târgu Mureș, iar decizia de carantinare a fost anulată.

Decizia de a-i băga în carantină pe cei trei români a fost luată de DSP Mureş în baza unei liste emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe 6 iulie, cu nu mai puţin de 16 zile înainte de intrarea în ţară a acestora. S-a întâmplat acest lucru cu toate că lista carantinării, respectiv izolării, pentru cei care vin din România din alte state trebuie actualizată săptămânal de INSP.

S-a dovedit ulterior că măsura luată de DSP nu s-a raportat la situația reală și că celor trei români le-au fost încălcate drepturile.

Pe 22 iulie, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 locuitori era de 47,13 pentru Suedia, în timp ce pentru România era de 48,99, adică mai mare.

„Se remarcă faptul că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situaţia actuală (...), în condiţiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură", scrie în decizia instanţei, care consideră practic lista învechită şi fără a fi în concordanţă cu legea, potrivit Mediafax.

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a mai fost actualizată de autorităţi abia pe 25 iulie (cu aplicabilitate din 27 iulie), adică la aproape trei săptămâni distanţă de la precedenta actualizare (6 iulie).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-08-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz