2020-02-29 00:05

SEMNAL DE ALARMĂ. Aproape 24.000 de români MOR anual din cauza FUMATULUI

 |  13:32
SEMNAL DE ALARMĂ. Aproape 24.000 de români MOR anual din cauza FUMATULUI

În preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tutunului, cu tema aleasă anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Tutunul distruge inimi, medicii avertizează că fumatul poate duce oricând la cancer, infarct sau accident vascular cerebral. Peste 4 milioane de români fumează. Mai grav, 10% dintre ei sunt copii.

Cei care au tăria să renunţe la fumat, se pot confrunta cu o serie de simptome ca iritabilitate, anxietate, depresie, dureri de cap, palpitaţii, ameţeală, greaţă sau insomnie. Însă, beneficiile mult mai mari, spun medicii. “Din clipa în care un om renunţă la fumat, doar după un an, riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate, riscul de accident cerebral ajunge la fel ca la un nefumător. Deci, practic, o săptămână de sevraj de nicotină e preţul pe care îl plăteşti ca să protejezi familia de suferinţă” - Magda Ciobanu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta.

Fumatul omoară mai mulţi oameni decât alcoolul, accidentele de circulaţie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crimă, la un loc, scrie tvr.ro. Statisticile arată că doar într-un singur an, în ţara noastră, au murit aproape 24.000 de oameni din cauza consumului de tutun. Cei mai mulţi - aproape 10.000 - au făcut boli cardiace ischemice, peste 7500, cancer pulmonar iar restul, accident vascular cerebral.

„La momentul la care nicotina îşi face primele efecte, se produce activarea sistemului nervos simpatic, reducerea fluxului sangvin către inimă, către creier şi către celelalte organe” - Doina Dimulescu, medic cardiolog Spitalul Elias.

Important de știut este că și ţigările electronice, cel care nu scot fum, sunt la fel de periculoase. Medicii cer interzicerea lor în spaţiile închise, aşa cum se întâmplă de doi ani cu ţigările clasice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-30Parerea ta...

ABC
04 Iun 2018

Dar cati mor din cauza otravurilor din alimente nu se spune, n-asa?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine