2019-10-14 16:08

Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. În ce condiţii vor primi românii decontări ale tratamentelor

 |  13:02
Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. În ce condiţii vor primi românii decontări ale tratamentelor

Statul va deconta o parte din tratamentul pacienţilor la privat. Pacientul va lua cu el, la privat, suma pe care acum Casa de Sănătate o decontează la stat şi va plăti doar diferenţa, în cazul în care asigurarea nu acoperă întregul tarif.

Sunt asociaţii de pacienţi care atrag atenţia că privatul va umfla preţurile, iar asta va duce la imposibilitatea unor pacienţi de a se trata în aceste clinici, scrie a1.ro.

Până acum analizele medicale, uzuale sau paraclinice, precum RMN şi CT, erau gratuite dacă pacienţii aveau bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, indiferent că erau făcute la stat sau la privat.

Acum, prin această ordonanţă de urgenţă, pacienţii care vor dori să meargă cu biletul de trimitere de la medicul de familie şi să se trateze la privat, vor putea plăti doar o diferență dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate de Casa Naţională de Sănătate. Atenţie, doar dacă tariful acelui serviciu depăşeşte suma decontată de Casă.

Spitalele şi clinicile au obligaţia să afişeze pe paginile lor de internet suma contribuţiei personale. Aceasta coplată va fi achitata în mod direct de pacient şi doar după ce îşi dă acordul prealabil, în scris.

Schimbarea ar aduce mai multă concurență pe piața serviciilor medicale private și în anumite cazuri tarife mai mici, susțin autoritățile. Anumite servicii medicale e posibil să rămână gratuite inclusiv la furnizorii privaţi - de exemplu, radiografiile.

Cei care nu îşi vor putea permite să plătească această diferenţă de preţ sunt îndrumaţi spre alţi furnizori care practică, poate, un preţ mai mic.

Ideea este că trebuie stabilite normele care să reglementeze un minim şi un maxim al acestei contribuţii ca să nu fie diferenţe mari între furnizori şi să nu apară acea discuţie despre „umflarea preţurilor".

Coplata nu va putea fi cerută de unităţile sanitare de stat şi nici de medicii de familie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray