2020-02-26 00:21

TBC-ul, printre cele mai agresive BOLI din istorie: SIMPTOMELE care te trimit de URGENȚĂ la medic

 |  14:31
TBC-ul, printre cele mai agresive BOLI din istorie: SIMPTOMELE care te trimit de URGENȚĂ la medic

Pe 24 martie 1882, Robert Kock anunţa că a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza, Mycobacterium tuberculosis. În 1906, Albert Calmette şi Camille Guérin au folosit o tulpină atenuată a bacilului tuberculozei bovine pentru a crea un vaccin pe care l-au numit vaccinul BCG (bacilul lui Calmette şi Guérin). În 2017, trei romani mor în fiecare zi din cauza afecţiunii numite „boala sărăciei”, iar la nivel mondial, TBC-ul ucide la fel de mulţi oameni ca SIDA: la fiecare zece secunde, un om moare, în lume, din cauza tuberculozei. Se estimează că o treime din populaţia lumii are în corp bacteriile tuberculozei, dar puţine persoane dezvoltă boala, aproximativ o persoană din 10, factor de decizie fiind sistemul imunitar.

TBC-ul nu este o boală incurabilă. Se afla în topul celor mai nimicitoare boli din istorie, alături de malarie, holeră şi SIDA, necesita un tratament complicat şi de lungă durată, dar se tratează. Decesul intervine atunci când bolnavul nu respecta schema de tratament sau îi este administrat un tratament nepotrivit sau renunţă, pur şi simplu, în a-şi lua medicaţia şi astfel complicaţii precum Hemoptizie (tuse cu sânge), Pneumotorax (pătrunderea aerului intre foitele pleurale care învelesc plămânul şi colabarea plămânului cu senzaţie de respiraţie dificilă), Bronsiectazii (dilataţii bronşice localizate, cauzate de fenomenele de inlamatie şi fibroză care exercita efecte de tracţiune asupra bronhiilor), Distructie pulmonara extinsă (se caracterizează prin afectarea progresivă şi extensiva a unei zone pulmonare, a unui plămân în întregime sau a ambilor plămâni).

Tuberculoza afectează, în principal, plămânii, însă aceasta nu este o regulă. Bacteria Mycobacterium tuberculosis se poate localiza în orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc).

În cazul celorlalte tipuri de tuberculoza, apar simptome nespecifice, dar localizate frecvent în zona afectată a corpului.

Astfel, la tuberculoza scheletica apar: durere spinala, înţepenire a spatelui, chiar paralize. În tuberculoza meningelui: dureri de cap persistente, modificări ale gândirii, comă. La tuberculoza articulara apare durere la nivelul unei încheieturi (şold sau genunchi). În cazul tuberculozei genitourinare: disurie, durere flancară, urinare frecvenţă, noduli (granuloame). La tuberculoza gastrointestinala: dificultate în înghiţire, ulceraţii care nu se vindeca, durere abdominală, malabsorbţie, diaree (poate fi prezent sânge). Tuberculoză miliara: mici noduli răspândiţi în organe ce seamănă cu seminţele de mei. Tuberculoză pleurala: emfizem şi efuzii pleurale.

În anul 2010, aproape 1,5 milioane de oameni au murit din cauza TBC-ului, majoritatea provenind din ţări în curs de dezvoltare. Totuşi, numărul persoanelor diagnoticate cu TBC este în scădere în ultimii ani. TBC-ul are o incidenţă scăzută în ţările dezvoltate (America, vestul Europei) şi crescută în Africa, Asia de Sud –Est şi estul Europei. România  în anul 2008 ocupa primul loc în Uniunea Europeană şi locul patru în Europa după Kazakstan, Republica Moldova şi Kyrgystan.

 

CAUZELE TUBERCULOZEI ŞI PRINCIPALII FACTORI DE RISC

De vină pentru existenţa TBC-ului este bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) care se transmite interuman, dar şi de la animale la om.

Ca şi factori de risc, putem enumera: oamenii străzii; persoanele infectate cu HIV; dependenţii de droguri; alcoolicii; persoanele care au  suferit transplant de organe, boli autoimune sau tratament imunosupresor; persoane din colectivităţi gen instituţii corecţionale, penitenciare, camine- spital, azile; muncitorii expuşi la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvoltă pneumoconioze; Boli maligne: cancere, limfoame, leucemii; factori de mediu: cataclisme, războaie, migraţii, suprapopularea, condiţiile socio-economice şi educaţionale scăzute, precum şi lipsă sau accesul dificil la serviciile de sănătate.

CĂI DE TRANSMITERE A TUBERCULOZEI

Principalele căi de răspândire a acestei afecţiuni extrem de periculoase sunt calea aeriană, dar şi transplacentara (de la mama la fat), cutanata, digestiva- prin consumul de lapte de la animale cu mastita tuberculoasa.

„Infecţia cu acest bacil se produce în mod obişnuit pe cale aeriană. Acest lucru explica şi frecvenţa dominantă a tuberculozei cu localizare pulmonara.  Bolnavul de tuberculoza, atunci când vorbeşte, tusete sau strănuta elimina nişte picături de secreţii bronşice medicinvizibile, care conţin în ele bacili tuberculoşi. Aceste picături plutesc în aer şi pot fi inhalate de persoane care se afla în preajma bolnavului.  În felul acesta bacilii ajung în plămânii persoanelor sănătoase şi pot provoca aici leziuni tuberculoase”, spune Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu.

INFECŢIA NU ESTE EGALĂ CU ÎMBOLNĂVIREA!

Prin tusea sau strănutul persoanelor bolnave de tuberculoza secreţii microscopice care conţin bacterii, însă chiar dacă preiau aceste bacterii de la bolnav, persoanele numite „contacti TB” nu se îmbolnăvesc obligatoriu. Ele pot rămâne infectate, ceea ce înseamnă că suferă de tuberculoza latenta sau să treacă de la stadiul de infecţie la cel de boala- tuberculoza activă. Însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, în lipsa tratamentului, persoana infectată dezvolta tuberculoza activa şi este capabilă să infecteze alţi oameni.

Infecţia tuberculoasa este caracterizată de existenţa bacililor tuberculozei în organismul unei persoane într-o stare de "adormire", ei fiind ţinuţi sub control de sistemul imunitar al persoanei respective. La o persoană infectată, boala se poate declanşa în condiţii care duc la imunodepresii (infecţie HIV, tratamente medicamentoase imunosupresoare, stres, carente alimentare). În acest caz, bacilii "adormiţi" încep să se înmulţească şi treptat apar şi simptomele de boală.

Boala tuberculoasa apare atunci când bacilii se înmulţesc în organismul unei persoane, ceea ce va duce la apariţia simptomelor bolii. Bacilii se înmulţesc lent, distrugând treptat ţesutul unde se afla. În lipsa tratamentului apar adeverate "găuri" în plămâni, numite caverne tuberculoase.

SIMPTOMELE TUBERCULOZEI

O persoană care tuşeşte de cel puţin 3 săptămâni, a slăbit considerabil, se confrunta cu febra mică persistentă, transpiraţii şi oboseala marcată, ar trebui să se prezinte la medicul de familie, medicul de medicină internă, medicul specialist pneumolog sau la medicul specialist de organ în caz de simptome specifice. Aşadar, în timp ce „contactii TB” nu prezintă nici un simptom,  oamenii care suferă de tuberculoza activă, se confrunta cu stări care uneori sunt puse pe seama altor afecţiuni, iar neglijarea lor duce la agravarea tuberculozei. Prin urmare, mergeţi de urgenţă la medic dacă observaţi:

- tuse persistenta intial seacă, ulterior productivă

- oboseala acentuata

- scădere în greutate

- pierderea poftei de mâncare

- febra prelungită

- tuse cu sânge

- transpiraţii nocturne

- hemoptizii

- dureri în piept

- dispnee

- frisoane

  

CUM POATE FI DEPISTATĂ TUBERCULOZA

Radiografia sau tomografia computerizată toracica pentru tuberculoza pulmonara evidenţiază diverse leziuni de tip adenopatii hilare sau mediastinale, condensări de tip pneumonic sau bronhopneumonic, miliara TB, pleurezie sau atelectazii (în tuberculoza primară la copii) şi leziuni infiltrative, cavitare, fibrotice (în tuberculoza secundară a adultului).

Examenul bacteriologic al sputei (secreţie de mucus din bronhii eliminată prin tuse) este analiza care pune în evidenţă bacteriile. Rezultatul microscopic este gata în 48-72 ore, iar cultură la cca 2 luni, când se face şi antibiograma pentru a testa sensibilatea bacteriilor la medicamentele antituberculoase, potrivit Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie. Examenul sputei este esenţial pentru diagnostic dar şi pentru urmărirea evoluţiei sub tratament şi aprecierea vindecării.

Bronhoscopia: în cazul persoanelor care nu pot expectora, se efectuează aspirat bronşic sau/şi lavaj bronhioloalveolar care se analizează bacteriologic.

TRATAMENTUL TUBERCULOZEI

Tratamentul este gratuit şi se începe în spital în secţii special amenajate pentru izolarea bolnavilor până la negativarea sputei pentru a nu mai răspândi infecţia, apoi se continua de acasă prin dispensarul teritorial.

„Dacă s-a pus diagnosticul de tuberculoza tratamentul se începe cât mai rapid pentru a preveni contaminarea altor persoane şi pentru a preveni progresia bolii. Medicamentele antituberculoase sunt foarte eficace cu condiţia de a fi folosite conform prescripţiei medicului specialist. Iniţial, tratamentul se face cu 4 medicamente zilnic 2 luni şi ulterior încă 4 luni cu 2 medicamente de 3 ori pe săptămână. Tratamentul efectuat corect pe toată perioadă, fără a omite nici o doză realizează peste 95% vindecări. Se spune că "tuberculoza este cea mai vindecabila dintre bolile infecţioase respiratorii", spune Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Preşedinte al Comisiei de Pneumologie a Academiei de Ştiinţe Medicale.

Există scheme standardizate national care presupun o asociere de mai multe medicamente pentru o durată lungă: 6 luni pentru tuberculoza chimiosensibila la tratament de linia I şi 12-18 luni sau chiar mai mult pentru tuberculoza chimiorezistenţă unde se utilizează medicamente de linia ÎI cu efecte secundare mult mai agresive, spune medicul Maria Dede.

Monitorizarea evoluţie bolii se face periodic pe parcursul tratamentului cu radiografii pulmonare, examene de sputa şi analize de sânge în special pentru ficat deoarece tratamentul este hepatotoxic.

 

CUM POATE FI PREVENITĂ TUBERCULOZA

- Vaccinarea BCG: metoda de protecţie antituberculoasa care nu împiedica infectarea, dar previne apariţia formelor grave de tuberculoza la copilul mic- meningita şi miliara TB. În România, vaccinarea este obligatorie la toţi noi-nascuti înainte de externarea din maternitate, o singură doza, fără revaccinare ulterioară.

- Chimioprofilaxia: împiedica dezvoltarea unei tuberculoze active la persoanele care au venit în contact cu o sursă de infecţie.

Controlul transmiterii infecţiei TB - măsuri generale:

- Izolarea şi tratamentul prompt al bolnavilor diagnosticaţi.

- Igiena tusei- previne răspândirea bacililor în atmosferă.

- Scăderea densităţii bacililor în aerul din spaţiile închise: ventilaţie eficienta, lumina naturală (radiaţia solară), lămpi cu radiaţii ultraviolete.

CE SE INTAPLA ATUNCI CÂND TRATAMENTUL NU ESTE URMAT CORECT

Medicii afirma că există pacienţi care refuza prezentarea la medic, deşi se confrunta cu simptome clare ale unei afecţiuni grave tocmai de teama diagnosticului. Anumite persoane nu vor să accepte că tocmai ei sunt bolnavi de tuberculoza şi, din egoism, tema de „gura lumii”, incapatare sau ruşine, prefera să ducă boala pe picioare, până la agravarea ei şi chiar deces.

Ca şi victime colarale, însă, sunt persoanele cu care intra în contact bolnavul. Acesta nu decide doar asupra propriei vieţi, ci pune în pericol toţi oamenii cu care intra în contact, iar dacă ne gândim ca un bolnav poate tuşi într-un autobuz aglomerat, avem deja datele unei drame.

„Unii bolnavi nu au răbdarea să urmeze tratamentul în întregime, deşi acesta este gratuit. Mai mult, nici investigaţiile nu costă nimic. Este adevărat că terapia durează, în medie, şase luni. În cazul în care nu este urmată însă în întregime, ne confruntăm cu pericolul dezvoltării tuberculozei rezistente la medicamente (TB-MDR). Iar aici lucrurile se complică, deoarece tratamentul durează mult mai mult, este foarte costisitor şi, în acelaşi timp, mai greu de suportat de către bolnav”, spune medicul pneumolog Marta Lefter.

Astfel, neidenficicarea bolii în stadiul incipient, precum şi lipsa medicamentelor necesare duc la apariţia tuberculozei multi-drog rezistente (TB-MDR) şi a tuberculozei extrem de rezistente la tratament (TB-XDR).

 

Proiectul „Reţea de suport pentru pacienţii cu TB-MDR”

Este un proiect finanţat de Fondul Global. Primul recipient al grantului de la Fondul Global este Romanian Angel Appeal, subrecipient este UNOPA, iar Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta este asociaţie contractată de UNOPA.

Proiectul are ca scop constituirea unei reţele de peer-suporteri care să asigure suport telefonic pentru pacienţii cu TB-MDR cu risc de abandon terapeutic, aflaţi în tratament ambulatoriu, in vederea menţinerii aderenţei la tratament. În cadrul proiectului pacienţii sunt evaluaţi psihologic pentru stabilirea riscului de abandon terapeutic, primesc intervenţii de motivare pentru menţinerea aderenţei la tratament, educaţie pentru sănătate, intervenţii psihologice de consiliere, psihoeducaţie la telefon din partea psihologilor voluntari din proiect şi psihoterapie faţa în faţă sau online din partea psihoterapeuţilor din proiect, atunci când patologia pacienţilor o cere. Pacientii care sunt complianţi la tratament şi colaborează cu peer-suporterii primesc suport social sub forma tichetelor sociale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine