2020-07-07 13:39

Teste GRATUITE pentru depistarea Hepatitei C, la Iași

 |  01:19
Teste GRATUITE pentru depistarea Hepatitei C, la Iași

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, marcată anual pe data de 28 iulie, Asociația Echitate în Sănătate organizează duminică, între orele 11.00 și 16.00, pe esplanada Palas Mall Iași, o campanie de informare despre modul în care poate fi depistată și tratată hepatita virală C, dar și despre metodele de prevenire a îmbolnăvirilor. Campania va fi derulată cu ajutorul unei echipe de medici voluntari, specialiști în grastroenterologie, de la Spitalul Sf. Spiridon. Persoanele participante pot fi testate gratuit în cadrul acestei campanii, rezultatele testării fiind obținute în scurt timp și comunicate fiecărei persoane, cu informații despre modul în care pot fi combătute hepatitele virale sau despre modul în care pot fi tratate, dacă este cazul.

Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Peste 70% dintre pacienții infectați cu VHC nu prezintă niciun fel de simptome, boala fiind cunoscută sub denumirea de „ucigașul tăcut”. Acesta campanie de conștientizare face parte dintr-o amplă acțiune de luptă împotriva hepatitelor virale derulată de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) în colaborare cu Asociația Echitate în Sănătate (AES), în cadrul căreia au fost testați gratuit, pentru depistarea virusului C, peste 100.000 de români din zonele rurale ale județelor Neamț și Bacău. Toți cei care au fost depistați pozitiv în urma testării au avut acces la tratamentul gratuit oferit de statul român. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul a 101 de cabinete de medicină de familie. Tot în cadrul acestei acțiuni, AES, în parteneriat cu SRGH, a derulat și o campanie de microeliminare a virusului Hepatitic C la nivelul comunei Vetrișoaia (județul Vaslui), unde a fost testată  majoritatea populației cu vârsta de peste 18 ani.

Testarea pentru Hepatita C este realizată de medici și presupune o procedură extrem de simplă și rapidă: o singură picătură de sânge din deget este suficientă pentru a depista dacă persoana testată este infectată cu Virusul Hepatitic C sau nu. Persoanele depistate pozitiv sunt consiliate de medici în privința pașilor ce trebuie urmați pentru a avea acces la tratamentul care elimină  virusul din organism. 

Întregul mapamond și-a setat anul 2030 ca termen - limită pentru eliminarea hepatitelor virale, în special a Hepatitei C, boală care beneficiază, de câțiva ani, de terapii inovative cu rată de succes de peste 99%. Însă, pentru ca acest obiectiv să se realizeze, specialiștii atrag atenția că este necesar ca tot mai multe persoane să fie testate și tratate cât mai urgent, pentru eliminarea riscului de răspândire a infectării.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz