2020-03-28 17:08

Tot ce trebuie să știi despre TESTUL DE TOLERANŢĂ la GLUCOZĂ în sarcină. Este extrem de important!

 |  20:40
Tot ce trebuie să știi despre TESTUL DE TOLERANŢĂ la GLUCOZĂ în sarcină. Este extrem de important!

În timpul sarcinii, întregul organism este supus unor modificări care necesită supunerea la anumite teste și investigații. Printre testele efectuate se numără și gradul de toleranță la glucoză. Testul de toleranță la glucoză, cunoscut și sub denumirea de test oral de toleranță la glucoză, măsoară răspunsul corpului la zahăr. Testul de toleranță la glucoză poate fi utilizat pentru a depista diabetul de tip 2. Mai frecvent, o versiune modificată a testului de toleranță la glucoză este utilizată pentru a diagnostica diabetul gestational - tipul de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii.

Testul de toleranță la glucoză implică, de fapt, un test de tip screening și testul efectiv de toleranță la glucoză. Pentru primul test, cel de screening nu este necesară o pregătire și nici o schimbare în alimentație. Acesta presupune, efectiv, administrarea orală a unui lichid care conține glucoză, după care intervine partea de prelevare a sângelui la o ora distanță pentru verifică nivelul glicemiei. Dacă acesta este prea rididcat, va fi necesar efectuarea ulterioară a unui test de toleranță la glucoză (nu toate femeile cu rezultat ridicat suferă efectiv de diabet, se poate că organismul să nu producă suficientă insulină pentru a procesa surplusul de glucoză). Pentru acest al doilea test, cel proporiu-zis, trebuie respectate următoarele recomandări: nu mânca/bea nimic (8-14 ore înainte de test și nici în timpul sau). De dată această, se bea un lichid ce conține glucoză și se va preleva sânge înainte și la fiecare 30-60 minute după administrare, urmărindu-se nivelul glicemiei de fiecare dată. Că interval de timp total, întreagă procedura va dura cel puțin 3 ore.

De ce trebuie efectuat testul de toleranță la glucoză

„În cele mai multe cazuri, femeile gravide beneficiază de primul test, cel de screening, în intervalul 24-28 săptămâni de sarcina (iar între 16-18 săptămâni dacă a avut și în trecut această problema) care verifică existența diabetului gestational ce nu prezintă întotdeauna simptome. Se urmărește concret dacă organismul folosește glucoză (un tip de zahăr) în mod eficient. Statistic vorbind, până la 14% dintre gravide suferă de această afecțiune.”, afirmă Dr. Silviu Istoc.

Interpretarea rezultatelor

În general, un rezultat normal este reprezentat de o glicemie egală sau mai mică de 140 mg/dL după ce s-a consumat soluția cu glucoză. Un rezultat în parametri normali indică, de asemenea și faptul că diabet gestational nu și-a făcut apariția.

„În schimb, un nivel al glicemiei mai mare de 140 mg/dL indică un rezultat anormal. Acesta recomandă un test oral de toleranță la glucoză care va indică dacă femeia însărcinată are diebet gestational. Din punct de vedere statistic, 2 din 3 gravide care efectuează testul nu suferă de diabet gestational.”, adaugă Dr. Silviu Istoc.

Ce înseamnă diabetul gestational

Diabetul gestational începe atunci când organismul nu poate produce toată insulină de care are nevoie pentru sarcina. Nivelurile scăzute de insulină, combinate cu modificări hormonale, pot duce la rezistență la insulină. Când se întâmplă acest lucru, niveluri ridicate de glucoză se acumulează în sânge.

Toate aceste pot conduce la următoarele complicații: glicemie ridicată la făt și niveluri scăzute după naștere, dificultăți în timpul nașterii, un risc mai mare de rupere vaginală în timpul nașterii și sângerare după naștere, un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 în viitor.

Tratament

Dacă rezultatele sugerează că nivelul glicemiei este ridicat, medicul poate recomandă următoarele sfaturi:

• Adoptarea unei alimentații sănătoase adecvată diabetului gestational

• Practicarea de exerciții fizice ușoare

• Monitorizarea nivelului glicemiei

• În unele cazuri, administrarea insulinei

Dacă te confrunți cu această problema, medicul îți va oferi consultanță cu privire la nevoile și planul de tratament personalizat, deoarece diabetul afectează diferit fiecare persoană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine