2020-02-18 18:06

ALERTĂ. Un nou de caz de MENINGITĂ MENINGOCOCICĂ a fost diagnosticat

 |  16:31
ALERTĂ. Un nou de caz de MENINGITĂ MENINGOCOCICĂ a fost diagnosticat

Un nou caz de meningită meningococică a fost semnalat în țara noastră, după decesul survenit în cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Acum, decesul a apărut tot la o adolescentă de 18 ani din Botoșani. Din fericire, starea acesteia din urmă este una stabile.

În ciuda acestui aspect, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea susține că numărul îmbolnăvirilor este mic, și astfel nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva boli cu progresie mortală în anumite cazuri.

„A fost o isterie nejustificată. Există meningită şi meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlneşte rar. Avem aproximativ 2 - 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces şi nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenţionăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul naţional de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc şi nu este utilizat, deşi s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe preşedintele comisiei dacă se impune introducerea în programul naţional obligatoriu şi a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoşani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice şi este bine în acest moment”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Haos și cu rujeola

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va fi reluată campania de vaccinare antirujeolică, săptămâna viitoare, în judeţul Ialomiţa, după ce numărul cazurilor de rujeolă a crescut de patru ori după încheierea campaniei precedente: „Avem în creştere numărul cazurilor de rujeolă. Am făcut anul trecut acea campanie şi se pare că în timp ce noi făceam campanie a fost perfect, dacă se duce ministrul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, facem toate judeţele. Cum am terminat campania, a început să crească iar numărul de cazuri. Nu e simplu. De la 21 de cazuri pe săptămână ajungem la 102, din nou”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-22

In legatura cu acest articol...

Ministerul Sănătăţii, reacţie în cazul elevei moarte de meningită în Bucureşti: Două clase de elevi şi zece cadre didactice, contacţii direcţi

PANICĂ la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală. Eleva confirmată cu meningită a MURIT. Cursurile au fost suspendate
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine