2020-04-08 12:44

Unde anume la noi în țară începe colectarea medicamentelor EXPIRATE

 |  10:49
Unde anume la noi în țară începe colectarea medicamentelor EXPIRATE

Începând cu 1 martie, sătmărenii pot preda medicamentele expirate la şase farmacii din municipiu, în cadrul campaniei de colectare iniţiată de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Farmaciştilor şi un agent economic din Satu Mare.

Campania se va desfăşura pe tot parcursul lunii martie. Elisabeta Bekesy, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului afirmă că prin predarea medicamentelor, sătmărenii pot contribui la evitarea transformării acestora în factor de risc pentru mediu şi sănătate, în cazul în care sunt aruncate necontrolat. La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, toaletă sau la chiuvetă

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, ci să fie predate farmaciilor. Însă majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau la chiuvetă. În România, 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Descoperă ce poți face pentru a îmbunătăți situația. Nu mai este nevoie de subliniat că medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum.

Expunerea pentru oameni

Printre medicamentele care ajung în mediul înconjurător și pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea se numără: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer. Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne, poptrivit ec.europa.eu

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009: „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine