2020-04-10 00:00

Virusul va fi alături de noi…De ce? Explică virusologul ROMÂN din Noua Zeelandă

 |  00:06
Virusul va fi alături de noi…De ce? Explică virusologul ROMÂN din Noua Zeelandă

Mihnea Boștină este specialist în virologie, ramură a microbiologiei care studiază virusurile, la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. Zilele acestea i s-au adresat multe întrebări despre coronavirus și antidot. “Acum, toată lumea va trebui să interpreteze o nouă partitură”, spune expertul român, cu subînțeles.

„La ora actuală, SARS-CoV-2, cum e cunoscut virusul în actele oficiale, a ajuns pe cea mai înaltă treaptă a recunoașterii sociale: pandemie. Ceea ce înseamnă că acum toată lumea va trebui să interpreteze o nouă partitură, partitură care implică pentru toată lumea schimbări majore în viața de zi cu zi. În momentul de față le aflăm mai mult teoretic, fie din comunicate, fie din știri primite din alte părți. Va veni, însă, momentul când ne va veni și nouă rândul”, a spus Mihnea Boștină într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Va fi o luptă de gherilă

Expertul însă mai adaugă ceva important. Și anume că mulți specialiști sunt de părere că SARS-CoV-2, alături de boala asociată covid-19, vor fi aici pentru mai mult timp...”Ceea ce înseamnă că până la momentul în care vom avea un vaccin, un tratament care să funcționeze, va trebui să ne descurcăm cu puținele arme pe care le avem la îndemână. Mai mult, dat fiind că virusul este în anumite privințe asemănător gripei - adică un genom format din ARN protejat de o membrană împănată cu proteine - evoluția sa va fi asemănătoare. Ceea ce înseamnă că vom fi nevoiți să ducem aceeași luptă de gherilă pe care o ducem cu gripa: vaccinuri noi în fiecare an și zeci de mii de cazuri care inundă spitalele”, a mai spus virusologul român pentru Radio Europa Liberă.

Asta e statistica

De ce toate virusurile vin din China? La această întrebare, Mihnea Boștină a avut un răspuns clar: „Au o mai mare arie geografică, cu o mare diversitate climatică, o densitate a populație mai mare și gusturi culinare mai sofisticate. În plus, au șapte dintre cele mai mari zece porturi ale lumii, peste o sută de orașe cu peste un milion de locuitori și peste o sută de milioane de cetățeni care își fac în fiecare an concediul în afara Chinei. La cifre mari, probabilități mari”.

Cu privire la măsurile de protecție, virusologul roman spune că el crede că marea problemă apare odată cu creșterea ratei mortalității cu vârsta: “Ce e clar este că mortalitatea nu este aceeași ca la gripă. Este de vreo zece ori mai mare! Ceea ce înseamnă că pornim de la zero pentru copii sub 10 ani, rămânem sub 0.2% pentru cei până la 40 de ani și ajungem la 15% pentru cei peste 80 de ani. Să ne gândim că, în cazul gripei, mortalitatea medie este de 0.1% și rămâne sub 0.02% până la 50 de ani. Cifrele sunt departe de a fi definitive, însă, asta e statistica în momentul de față”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine