2019-12-13 14:47

A murit Granny! Cati ani avea cea mai batrana balena ucigasa din lume

 |  13:07
A murit Granny! Cati ani avea cea mai batrana balena ucigasa din lume

"Granny" (n.r. Bunicuta) era alintata cea mai batrana balena ucigasa din lume, a carei varsta trecuse de 100 de ani. Oamenii de stiinta care o studiau sunt de parere ca Granny a murit, din moment ce nu a mai apărut în locurile sale obişnuite de hrănit pe timpul iernii.

Numele oficial al acestei balene ucigaşe celebre, a cărei vărstă a depăşit 100 de ani, era J2 si a fost chiar personajul central al unui documentar produs recent de BBC, ce a descris un studiu realizat de biologii marini asupra familiei din care făcea parte, cu obiectivul declarat de a descifra unul dintre misterele evoluţiei speciilor de pe Terra.

Studiul femelelor de balene ucigaşe - orca -, care trăiesc mult timp după trecerea anilor în care sunt fertile, au condus la dezvăluirea unor informaţii importante despre menopauză, informeaza news.ro. Doar trei specii de mamifere prezintă menopauză - balenele orca, balenele pilot cu înotătoare scurte şi oamenii. Nici chiar ”verişorii” apropiaţi ai omului, cimpanzeii, nu au menopauză. Fertilitatea lor scade odată cu vârsta şi, în sălbăticie, arareori trăiesc dincolo de vârsta la care pot avea pui.

Prin monitorizarea lui Granny şi a altor ”bunicuţe” ca ea, oamenii de ştiinţă au aflat informaţii preţioase despre rolul vital jucat de aceste balene în cadrul grupului familial din care fac parte. Ele conduc grupul în căutarea hranei, au grijă de puii altor femele şi chiar îi hrănesc pe unii dintre masculi.

Aceste femele-lider, trecute de vârsta reproducerii, îşi ajută familiile să supravieţuiască şi avantajul pe care ele pot să îl ofere reprezintă unul dintre elementele care determină o specie să evolueze în direcţia stopării reproductive pentru unii dintre membrii grupului.

Profesorul Darren Croft de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu dedicat biolologiei evoluţioniste, a declarat: ”Era inevitabil ca această zi să vină în cele din urmă, este o veste foarte tristă şi reprezintă încă o lovitură pe care o primeşte populaţia de orci”.

Acelaşi profesor a spus că Granny, în ultimii ani de viaţă, ”şi-a ajutat familia să supravieţuiască, împărtăşind rudelor sale cunoştinţele pe care le avea în legătură cu locurile şi momentele în care puteau să găsească hrană”.

Pe site-ul oficial al CWR, care a anunţat decesul lui Granny, profesorul Balcomb a dezvăluit că a văzut-o pentru ultima dată pe celebra balenă pe data de 12 octombrie 2016, în timp ce înota spre nord, la mare distanţă în faţa membrilor familiei sale.

”Poate că alţi observatori dedicaţi balenelor au văzut-o de atunci, dar, până la sfârşitul anului 2016 a fost declarată oficial dispărută din populaţia de balene ucigaşe Southern Resident, iar acum, cu regret, vă anunţăm că noi o considerăm decedată”.

Populaţia de balene ucigaşe Southern Residents a fost estimată pe 31 decembrie 2016 la doar 78 de animale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-04Parerea ta...

NEAMțU GRENNY ANDREI
21 Iun 2018

Grenny are 156 de ani
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray