2020-08-07 01:45

Afecţiuni dermatologice pe care poţi să le tratezi în sezonul rece

 |  18:34
Afecţiuni dermatologice pe care poţi să le tratezi în sezonul rece

Cicatricele restante după acnee, melasma, vergeturile, acestea sunt doar câteva dintre problemele estetice care îşi pot găsi rezolvarea în sezonul rece. O mare parte dintre afecţiuni necesită o perioadă de recuperare, departe de razele puternice ale soarelui, dar şi un tratament corespunzător, iar tocmai din acest motiv, specialistul recomandă ca ele să fie tratate după încheierea verii. Medicul dermatolog Oana Spânu a vorbit pentru ziarul PUTEREA despre cele mai frecvente probleme întâlnite care pot fi remediate în această perioadă. Ce trebuie să ştiţi înainte să urmaţi un tratament, cât durează, dar şi care sunt factorii de care trebuie să ţineţi cont pentru a avea o piele frumoasă şi sănătoasă aflaţi în materialul de mai jos.

O vizită la medic nu strică niciodată. În acest sezon, ce este indicat să tratăm? Care sunt afecţiunile ce-şi pot găsi rezolvarea toamna?

Afecţiunile pielii care se pot trata în siguranţă în sezonul rece (toamnă-iarnă) sunt cicatricele restante după acnee, dilataţiile vasculare de tip angioame sau venectaziile de pe faţă şi membre inferioare, petele pigmentare (melasma) de pe faţă, decolteu, mâini. Vergeturile şi pielea ’’lăsată’’ sunt, de asemenea, modificări tegumentare care se pot trata în siguranţă toamna şi iarna, deoarece procedurile terapeutice sunt minim invazive, prin aplicarea radiofrecvenţei fracţionate, care contraindică expunerea la soare. Îndepărtarea chirurgicală sau cu laser a nevilor pigmentari (aluniţe), a leziunilor virale (papiloame) se preferă tot în sezonul rece, în special dacă aceste formaţiuni se află pe faţă, gât, decolteu sau alte zone expuse zilnic la soare. Tot acum este indicat şi tratamentul de epilare permanentă cu laser, fiind mai eficient şi cu mai puţine riscuri dacă se efectuează pe o piele nebronzată recent.

Ce trebuie să luăm în vedere atunci când ne apucăm de un tratament? De regulă, cât durează procesul de recuperare, la ce trebuie să renunţăm în această perioadă şi care sunt regulile de care trebuie să ţinem cont?

Pregătirea pentru orice tip de tratament care presupune un microtraumatism pe piele, respectiv peeling chimic, peeling laser, excizie chirurgicală, laser sau electrocauterizare a unei leziuni cutanate necesită cunoaşterea de către medicul dermatolog a istoricului medical complet al pacientului şi a medicaţiei curente. Pregătirea tegumentului prin lipsa expunerii la soare cel puţin o săptămâna înainte de tratament este necesară, se întrerup anumite medicamente fotosensibilizante în cazul unei terapii laser, iar perioada de recuperare post intervenţie poate varia între 2 şi 7 zile şi va necesita o îngrijire specială, evitare efort fizic, expunere la ultraviolete.

Acneea, cuperoza sunt doar câteva dintre problemele frecvente cu care se confruntă tenul. Există soluţii definitive pentru aceste afecţiuni?

Acneea şi rozaceea (cuperoza) se pot trata. Iniţial este necesară o evaluare a stării de sănătate, încadrarea afecţiunii, iar conduita terapeutică se va adapta fiecărui pacient în parte. Este foarte importantă în ambele afecţiuni îngrijirea zilnică a tenului, cu produse adaptate şi noncomedogenice în cazul acneei, noniritante în cazul rozaceei. Tratamentul medicamentos presupune topice (creme, loţiuni) aplicate zilnic pe zonele afectate şi/sau tratament sistemic (pastile) în formele moderate/severe, pentru perioade variabile de timp, numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului. Tratamentul medicamentos făcut ’’după ureche’’ poate determina reacţii adverse şi agravarea formei de boală.

Ce părere ai despre tratamentele pe bază de produse naturale? Cum ar fi zeama de lămâie, despre care se spune că te ajută să scapi de acnee.

Exclus, tratamentele ’’naturale’’ pot usca leziunile de acnee pentru câteva zile, însă irită şi sensibilizează tenul, iar în timp pot agrava afecţiunea. Uleiurile naturale sunt comedogenice şi ocluzive (îngraşă pielea şi astupă porii), favorizând acneea, sucurile de citrice sunt iritante atât în acnee, cât şi în rozacee.

Pungile sub ochi sau cearcănele dau mari bătăi de cap unor persoane. Care este cauza apariţiei lor şi cum se pot trata?

Apariţia prematură a ridurilor pe un tegument subţire şi transparent, închiderea la culoare a pielii, şanţurile formate sub ochi prin pierderea de volum, sprâncenele coborâte, toate dau treptat senzaţia unui chip obosit, ne modifică stările emoţionale şi adaugă ani pe chip. Regiunea perioculară suferă cu trecerea anilor o serie de transformări ale pielii şi ale structurilor din profunzime (ţesutul gras, musculatura şi ţesutul osos), orbita devine tot mai largă, apărând cearcănele şi ochii înfundaţi în orbite. Oboseala cronică, lipsa de fier sau vitaminele din organism, deshidratarea, anumite boli (anemia feripriva, insuficienţa hepatică, renală), expunerea excesivă la soare, culoarea închisă dată de prezenţa vaselor de sânge sau de pigment sunt factori care se adaugă şi ne transformă chipul într-unul obosit, trist şi lipsit de vitalitate.

Pielea fină din jurul ochilor necesită o îngrijire specială, iar ridurile apărute aici, precum şi cearcănele se pot îndepărta  prin alegerea unor metode minim invazive şi nedureroase, adaptate vârstei şi tipului de modificare, astfel încât rezultatul final să fie natural şi să se menţină o perioadă cât mai lungă.

Cu trecerea anilor au loc o serie de transformări atât la nivelul pielii, cât şi al structurilor din profunzime: ţesutul gras se reduce, musculatura din jurul ochilor îşi pierde tonusul, ţesutul osos îşi pierde din consistenţă şi orbita devine tot mai largă, apărând cearcănele şi ochii înfundaţi.

Corecţia cearcănelor cu acid hialuronic de ultimă generaţie, creat special pentru aria din jurul ochilor şi injectat printr-o tehnică aparte este o metodă modernă, cu efecte imediat vizibile şi cu riscuri minime de complicaţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-21

Mai multe imagini:
Afecţiuni dermatologice pe care poţi să le tratezi în sezonul rece
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz