2020-05-25 08:29

Află cât de periculoase sunt afecţiunile gingivale!

 |  23:09
Află cât de periculoase sunt afecţiunile gingivale!

Nu cariile şi nici măcar pierderea dinţilor nu sunt principalele probleme în igiena orală, ci afecţiunile gingivale, o problemă a cărei gravitate este subestimată şi cu care se confruntă anual milioane de persoane din întreaga lume. Conform studiilor, 80-85% dintre cei care suferă de afecţiuni gingivale riscă să facă o formă de boală parodontală cu evoluţie cronică, 10% din populaţie nu fac nici un fel de boală parodontală fiind imună, iar 5% riscă să facă o formă agresivă a bolii parodontale cu o evoluţie mult mai rapidă şi un răspuns mult mai dificil la tratament.

Atunci când vizitele la medicul stomatolog pentru îndepărtarea profesională a tartrului sunt foarte rare şi nici igiena orală nu este corect făcută, placa bacteriană acoperă dinţii şi irită gingiile, care se inflamează. Sângerarea gingiilor este primul simptom care ne anunţă că avem o problemă şi nu trebuie sub nici o formă ignorat, ci programată o vizită urgentă la stomatolog. Gingivita este prima fază a afecţiunilor gingivale, atunci când gingiile sunt inflamate şi sângerează. „Gingivitele netratate perioade lungi de timp pot evolua spre afecţiuni mai grave cum sunt parodontitele/parodontopatiile. Pe măsură ce parodontita evoluează, osul care fixează dintele în maxilare se retrage şi dinţii încep să se clatine. Dacă boala nu este oprită la timp, în final dinţii ies singuri din os. De aceea parodontita a devenit cauza principală a pierderii dinţilor”, spune medicul stomatolog Andra Custura.

Semne şi simptome

„Majoritatea oamenilor suferă de o formă sau alta a afecţiunilor gingivale. În general, gingivitele pot apărea la orice vârstă, dar parodontoza apare cel mai des la vârsta adultă, de peste 40 de ani. Totuşi boala evoluează în cele mai multe cazuri foarte încet aşa că poate fi descoperită şi tratată la timp”, adaugă dr. Andra Custura.

Semnele afecţiunilor gingivale sunt în general greu de recunoscut, însă sunt detectate foarte repede de către un medic stomatolog, la un control de rutină.

Sistemul nostru imunitar îşi pierde eficacitatea pe măsură ce îmbătrânim, iar această situaţie contribuie la apariţia afecţiunilor gingivale, iar principalele semne sunt:

- Sângerări în jurul dinţilor în timpul spălatului pe dinţi sau în timpul meselor este un prim semnal de alarmă.

- Mirosul neplăcut al gurii este, de asemenea, un simptom.

- Dinţi care au mobilitate reprezintă o urgenţă.

- Retracţia gingivală şi expunerea din ce în ce mai mare a suprafeţei dentare. Rădăcina dintelui este mult mai vulnerabilă la atacurile acizilor generaţi de placa bacteriană. În plus, situaţia se agravează deoarece placa bacteriană se acumulează mai întâi la marginea ţesutului gingival, acolo unde începe suprafaţa expusă a rădăcinii dintelui.

Factori agravanţi

- Fumatul cauzează o creştere a bolii parodontale pentru că lasă toxine iritante pe dinţi care pot fi dificil de eliminat prin igiena orală. Aceste substanţe nesănătoase pot provoca gingiilor sângerări grave. Fumătorii pot avea, de asemenea, un răspuns imun compromis la infecţie, şi probleme cu vindecarea corectă şi oxigenarea - toţi factorii care pot influenţa negativ gingiile, susţin medicii.

- Modificările hormomnale din timpul sarcinii determină sensibilizarea gingiilor şi le face mai vulnerabile la sângerări. Din studiile efectuate, se constată că peste jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu afecţiuni gingivo-dentare. Cel mai probabil, femeile însărcinate vor prezenta simptome ale afecţiunilor gingivale începând cu a doua sau a treia lună de sarcină, severitatea acestor afecţiuni crescând până în luna a opta. În această perioadă, unele femei observă sângerări, înroşirea sau inflamarea ţesutului gingival.

- Stresul neuro-psihic poate complica misiunea organismului de a combate afecţiunile, deoarece stresul poate duce la supresia sistemului imunitar, favorizând astfel proliferarea bacteriilor care determină afecţiunile gingivale. „Stresul determină persoanele să deprindă obiceiuri nefiziologice care duc la apariţia afecţiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesănătoase, precum şi să ignore necesitatea asigurării unei igiene orale zilnice adecvate sau necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist”, ne-a explicat dr. Custura.

- Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infecţiile gingivale. Structura vaselor de sânge este modificată, ceea ce poate cauza o reducere a circulaţiei sangvine, care, la rândul său, poate afecta structura ţesutului gingival şi a celui osos, făcându-le o pradă uşoară în faţa atacului bacterian.

- Inflamaţia gingivală este, de asemenea, asociată cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, pneumonie, artrită reumatoidă.

Prevenţie şi tratament

Motivul principal este acumularea de bacterii în jurul dinţilor, iar de aceea tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene în cele mai multe cazuri prin detartraj. Cea mai bună metodă pentru a preveni afecţiunile gingivale este asigurarea unei îngrijiri adecvate şi vizitarea medicul dentist o dată la şase luni. Mai mult, este recomandată utilizarea unei game complete de produse, adecvate stării de sănătate a cavităţii bucale, conform recomandării medicului dentist: pasta de dinţi, periuţa de dinţi, apa de gură, aţa dentară, periuţe interdentare. „Atunci când dinţii sunt foarte afectaţi cu retracţii mari de os şi mobilitate patologică este nevoie de anestezie şi curăţarea subgingivală a rădăcinilor dentare prin igienizare subgingivală. Pentru îndepărtarea completă a bacteriilor pot fi necesare paste cu diferite antibiotice aplicate în jurul dinţilor“, susţine medicul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine