2019-10-20 22:39

Ai dinții tociți? Iată care ar putea fi CAUZELE!

 |  13:08
Ai dinții tociți? Iată care ar putea fi CAUZELE!

Stai ca stresul, mancarea foarte condimentata si alimentele grase pot determina tocirea dintilor? Bruxismul, fenomenul cauzat de stres si care consta in scrasnirea dintilor mai ales in timpul somnului, duce la tocirea dintilor si, pe termn lung, la micsorarea dimensiunii lor.

„Vârsta dentară a unei persoane poate fi foarte diferită de vârsta sa coronologică”, spune dr. Ben Atkins, stomatolog la o clinica renumita din Manchester, intr-un studiu citat de descopera.ro.

„De multe ori oamenii nici nu-şi dau seama că sufera de bruxism. Am văzut persoane care îşi pierduseră 50-80% din lungimea dinţilor din cauza acestui fenomen, ceea ce duce şi la micşorarea înălţimii feţei”, spune medicul.

Pentru a remedia situaţia, pot fi purtate în gură, în timpul somnului, gutiere care protejeaza dintii, dar pe termen lung este esenţial să fie tratată cauza stresului pentru a stopa actiunea de scrasnire a danturii.

Alţi factori care contribuie la tocirea dinţilor, spun medicii, sunt consumul excesiv de alcool şi hiperaciditatea gastrică. În acest din urmă caz, secreţia de suc gastric este excesiv de acidă (adesea ca urmare a consumului de mâncăruri prea grase şi picante); dacă valva care, în mod normal, închide trecerea dintre esofag şi stomac, nu funcţionează corect, se poate produce aşa-numitul reflux gastro-esofagian: conţinutul gastric acid ajunge în gură, unde poate produce eroziunea dinţilor.

Totodata, unul sau mai mulți dinți tociți pot apărea la persoanele care au obiceiul să mestece obiecte dure( poate fi vorba despre obiceiul de a ține un creion între dinți sau de a ronțăi bomboane). Afectează smalțul dentar și dentina, dar poate să fie afectat și cementul radicular.

Unele alimente acide, cât și băuturile carbogazoase, consumate în exces, pot duce la abraziune dentară, prin afectarea smalțului dintelui. Problema poate să apară și la persoanele care au suc gastric cu un conținut mai mare de acid clorhidric. Cei care suferă de reflux gastroesofagian sunt mai predispuși la apariția dinților tociți.

Malocluzia, adică o mușcătură incorectă este și ea un factor al abraziunii. Când o persoană mușcă dintr-un aliment, presiunea trebuie să se distribuie omogen. În caz contrar, poate apărea această complicație.

Oricare ar fi cauza tocirii dintilor, se recomanda un control cel putin anual la stomatolog si gasirea unei scheme ideale de tratament care sa stopeze fenomenul, adaptata fiecarui pacient in parte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray