2020-01-27 05:12

Alergiile de primăvară. Simptome şi metode naturiste de ameliorare a disconfortului

 |  19:49
Alergiile de primăvară. Simptome şi metode naturiste de ameliorare a disconfortului

Strănutaţi? Va curge nasul? Vă lăcrimează ochii sau aveţi gâtul inflamat? Este posibil să suferiţi de una dintre alergiile de primăvară, o reacţie inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe numite alergene, polenul florilor fiind una dintre ele. Cei mai cunoscuţi alergeni sunt serurile imune, vaccinurile, antibioticele, polenul plantelor, praful, unele produse alimentare (cum ar fi proteinele din laptele de vacă, albuşul de ou, nucile, peştele, ciocolata sau cafeaua) şi preparate chimice (de exemplu, vopseaua de păr), mucegaiul, veninul de albină, de viespe, părul animalelor, acarienii.

Studiile au arătat că există şi o predispoziţie genetică ereditară, astfel că o persoană care are unul dintre părinţi cu o boală alergică prezintă riscuri mari de a dezvolta ea însăşi o asemenea maladie. La o persoană sănătoasă sistemul imunitar are sarcina de a apăra organismul contra corpurilor străine precum bacteriile, viruşii sau toxinele.

La persoanele predispuse la alergii acest sistem de protecţie este însă prea eficient şi percepe drept periculoase substanţele comune precum polenul florilor sau mucegaiul. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine care apăra organismul împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează puternici agenţi chimici care, circulând prin organism, declanşează simptomele alergiei. Specialiştii citaţi de sfatulmedicului.ro susţin că o primă metodă de ameliorare a alergiilor de primăvară este evitarea fumatului şi al oricăror alte lucruri agresive faţă de căile respiratorii: praful, acarienii sau părul de animale.

Dacă este vorba despre acarieni trebuie să aveţi grijă să curăţaţi mochetele şi perdelele, să utilizaţi lenjerii specifice, să evitaţi plusurile şi să aerisiţi locuinţa.  În privinţa pisicilor, câinilor sau hamsterilor cel mai bun lucru este separarea de acestea. Cel mai dificil este de evitat polenul. Specialiştii susţin că 2-5% din cazurile de infertilitate în cuplu sunt determinate de alergia la spermă. Ea se manifestă prin iritaţii, dureri abdominale, inflamaţii ale organelor genitale care pot duce la un diagnostic greşit.

Foloseşte soluţie salină pentru a-ţi iriga cavitatea nazală! Aceasta poate ajuta la eliminarea particulelor de alergeni care rămân captive în mucoasa nazală inflamată. În plus, aceasta poate elimina şi o parte dintre celulele inflamatorii responsabile de secreţia de histamină. Poţi folosi soluţie salină cumpărată de la farmacie, sau îţi poţi prepara zilnic această soluţie, amestecând o linguriţă de sare şi un praf de bicarbonat de sodiu în 500 ml de apă distilată, călduţă. Cu această mixtură, pusă într-o sticluţă de picături nazale, trebuie să îţi irigi cavitatea nazală de 2 ori pe zi.

3 tipuri de alergii

- alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor şi arbuştilor – debutează la jumătatea lunii martie şi se sfârşeşte în iunie

- alergia de vară cauzată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară, porumb)

- alergia de la sfârşitul verii cauzată de polenul erbaceelor.

Simptome şi remedii

 

- ochii iritaţi şi înlăcrimaţi: urzicilecombat apariţia reacţiilor inflamatorii şi calmează senzaţia de prurit ocular (ochii care curg, sunt înroşiţi şi prezintă mâncărime). Medicii recomandă utilizarea capsulelor cu urzică sau a ceaiului preparat din urzici uscate. Mentă este recunoscută pentru faptul că poate să calmeze simptomele alergiilor, prin urmare consumă în fiecare zi câte o cană cu ceai de mentă. De asemenea, foloseşte plicurile infuzate pe post de compresă pentru ochi.

- strănutul: poate fi tratat cu ajutorul ceaiurilor fierbinţi din trifoi roşu sau urzica datorită capacităţii lor de a alina simptomele alergiei, uşurând respiraţia şi reducând inflamaţiile.

- congestia şi inflamarea pielii sunt alte probleme întâlnite la alergici. Pentru acestea se recomandă ceaiurile de cimbru şi eucalipt.

- curgeri nazale: usturoiul, datorită proprietăţilor lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului. Vitamina E uşurează problemele respiratorii şi creşte abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecţiilor. Alături de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi. Ca să calmezi senzaţia de nas care curge mereu. Dr. Oz  propune prepararea unui ceai din diverse ingrediente care au un efect garantat. Pune la fiert trei rondele de ghimbir cu 2 rondele de praz şi puţină coajă de portocală. Se lasă pe foc 10 minute, după care se consumă câte trei căni pe zi până când scapi de acest simptom.

- gât inflamat: gălbenelele stimulează sistemul imunitar şi refacerea ţesuturilor

- congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecţiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronşite. Extract derivat din scoarţă stejarului alb (Quercus albă) are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de reacţiile alergice. Florile de magnolii sunt eficiente atunci când ai probleme cu sinusurile, exacerbate în special primăvara. Suplimentele cu magnolie pot să calmeze simptome precum congestia nazală, strănutul şi senzaţia de mâncărime prezentă la nivelul sinusurilor, precum şi lăcrimarea intensă a ochilor

- crize acute de astm: mineralele sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii, dintre acestea calciul şi magneziul fiind elementele nutritive de bază pentru alergici. Ele ajută la relaxarea sistemul nervos şi lupta împotriva stresului cauzat în corp de reacţiile alergice. Sulful ajută, de asemenea, în tratamentul contra alergiilor, În special, în cele cauzate de praf, par de animale şi în cele provocate de alimente şi medicamente. Zincul este un antioxidant şi creşte imunitatea, refăcând celulele sistemului imunitar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-01Parerea ta...

IULIA DIANA
09 Mar 2016

Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot felul de remedii pana cand am gasit solutia salvatoare. Aceasta se numeste Hay Max, o crema pentru alergii si sunt foarte multumita. Eu am gasit-o in farmacia Sensiblu. O recomand!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine