2019-10-18 21:41

ATENȚIE: fațetele dentare puse incorect pot crea MIGRENE si DURERI cervicale

 |  15:25
ATENȚIE: fațetele dentare puse incorect pot crea MIGRENE si DURERI cervicale

Din ce in ce mai mult intalnim o tendinta manipulatoare de lungire a dintilor din zona frontala superioara pentru a creste in volum buzele si a satisface dorinta pacientilor de a se asemana cu vedetele de la Hollywood. Putine persoane stiu insa ca pozitia corecta a unui dinte pe arcada si cum aceasta poate influenta postura corpului, iar o postura defectoasa a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confrunta: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muschilor fetei si capului.

„Majoritatea oamenilor apeleaza la serviciile stomatologice pentru ca sunt nemultumiti de modul in care arata dantura lor. Misiunea mea este sa le explic pacientilor ca trebuie sa caute problema in profunzime, dincolo de ce se observa la o prima vedere, dincolo de… estetica. De exemplu, putini sunt cei ce stiu cat de mult influenteaza pozitia corecta a unui dinte pe arcada si cum aceasta poate influenta postura corpului, iar o postura defectoasa a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confrunta: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muschilor fetei si capului”, explica Dr. Andi Dragus.

„Estetica dentara este foarte importanta in secolul 21, dar nu poate sa inlocuiasca functionalitatea ATM (articulatiilor temporo mandibulare). A nu se intelege ca nu realizam lucrari de un inalt nivel estetic sau avem ceva impotriva esteticii dentare. Dorim ca pacientii clinicii stomatologice sa inteleaga ca oasele maxilar si mandibular sunt cele care le influenteaza estetica in primul rand si apoi sunt dintii si diversele lucrari protetice pe care le realizam (fatete prep sau no- prep, coroane dentare).

Putem lungi grupul frontal superior dar numai dupa o analiza functionala a miscarilor de dinamica ale mandibulei. Aceasta analiza de diagnosticare se numeste condilografie si este o metoda exacta si neinvaziva, care implica un grad ridicat de rigurozitate, atat din partea medicului stomatolog, cat si din partea tehnicianului dentar, condilografia fiind cea care ofera reperele corecte si ajuta tehnicianul sa se apropie cat mai mult de forma dintelui initial. Numai lucrand interdisciplinar putem sa oferim pacientului un plan de tratament complex si nu unul care este la moda sau pe Facebook”, adauga medicul.

Pe baza acestui examen, sunt luati in considerare toti factorii ce pot influenta rezultatul final: proportiile buzelor, profilul gingiei, linia zambetului, tot ce tine de estetica faciala si, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adauga exactitatea cu care se masoara dinamica, din punct de vedere al functionalitatii articulatiei temporo-mandibulare, miscarile mandibulei si traseele pe care dintii le realizeaza pe arcadele antagoniste, astfel incat organismul sa nu fie dezechilibrat, nici macar la nivel micronic. Practic, este vital ca lucrarile protetice sa nu fie doar de estetica dentara si functionale, ci sa fie realizate intr-un echilibru articular. Apeland la condilografie eliminam riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de mentionat este faptul ca fiecare caz este unic si de aceea dorintele pacientilor de a arata ca intr-o poza sau ca o vedeta internationala de cele mai multe ori nu pot fi satisfacute. Pacientii trebuie sa inteleaga limitarile fiecarui caz, datorate miscarilor de dinamica ale mandibulei, care sunt un reflex dobandit in zeci de ani de viata. Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu fatete dentare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray