2020-02-22 07:51

Atenţie, pierderea dinților duce la BOLI DE INIMĂ!

 |  16:04
Atenţie, pierderea dinților duce la BOLI DE INIMĂ!

O serie de studii realizate recent de cercetători arată că adulții care își pierd dinții din motive netraumatice sunt mai predispuși la dezvoltarea unor afecțiuni cardiace grave. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, peste tot în lume. De aceea, este cu atât mai înfricoșător faptul că specialiștii leagă apariția bolilor de inimă de afecțiunile de la nivel oral. Mai exact, cu boala inflamatorie care cauzează pierderea dinților din pricina descompunerii țesutului parodontal.

„Asocierea cauzală între boala orală și bolile cardiovasculare este cât se poate de reală. Studiul s-a realizat pe parcursul a 5 ani și au demonstrat că pacienții care și-au pierdut dinții în urma unor motive ce nu au legătură cu posibile traume suferite, sunt mult mai predispuși la afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, angina pectorală sau accidentul vascular cerebral”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina. 

Studiul a inclus 316.588 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. 8% dintre ei nu aveau dinți și 13% sufereau de boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau dinți lipsă și sufereau de boli cardiovasculare a fost de 28%, comparativ cu doar 7% care aveau boli cardiovasculare, dar nu aveau dinți lipsă.

"Dacă dinții unei persoane cad pur și simplu, pot exista și alte probleme de sănătate. Oamenii care pățesc astfel de lucruri trebuie să primească îngrijiri medicale adecvate pentru a preveni bolile care duc la pierderea dinților în primul rând, acesta fiind un mod de reducerea riscului apariție a bolilor cardiovasculare pe viitor", recomandă medicul Adrian Mina.

Se pare că pierderea fără motiv a dinților poate aduce după sine și alte afecțiuni grave, după cum ne spune chiar medicul dentist.

„Cu fiecare dinte pierdut, există o creștere a nivelului unei enzime dăunătoare care duce la inflamarea și întărirea arterelor, dar și a nivelului de colesterol LDL rău, nivelului glicemiei și tensiunii arteriale. Persoanele cu dinți lipsă au, de asemenea, mai multe șanse să sufere de diabet”, adaugă Dr. Adrian Mina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine