2020-02-28 20:58

ATENŢIE. Utilizarea de anticoncepţionale pe termen lung poate dubla riscul de cancer cerebral

 |  13:56
ATENŢIE. Utilizarea de anticoncepţionale pe termen lung poate dubla riscul de cancer cerebral

Un studiu danez arată că utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor poate dubla riscul de cancer cerebral. Cercetătorii au precizat însă că posibilitatea ca o femeie să sufere de această maladie este foarte mică în realitate.

Specialiştii au folosit date colectate în Danemarca de la 317 femei suferind de gliom, un tip de cancer cerebral, şi de la 2.126 de voluntare sănătoase. Femeile aveau vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani.

Femeile care utilizaseră anticoncepţionale, un dispozitiv intrauterin cu eliberare de hormoni sau un sterilet aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi de cancer cerebral decât cele care nu au folosit o astfel de metodă contraceptivă.

De asemenea, diferenţa de risc a crescut la 90% pentru femeile care au folosit anticoncepţionale pentru cinci sau mai mulţi ani.

În ceea ce priveşte tipurile de cancer, riscul cel mai mare era legat de apariţia glioblastomului multiform, cea mai agresivă formă de tumoare cerebrală primară.

"Este important să plasăm această creştere aparentă a riscului în context. În cadrul grupului femeilor aflate la vârsta reproducerii, inclusiv al celor care folosesc contraceptive hormonale, s-ar putea anticipa că cinci femei la suta de mii vor suferi de gliom în fiecare an, potrivit Registrului Oncologic Danez. Deşi am descoperit o legătură statistică puternică între contraceptivele hormonale şi riscul de cancer cerebral, o evaluare a riscurilor versus beneficii va continua să favorizeze utilizarea anticoncepţionalelor hormonale în cazul persoanelor eligibile”, a precizat cercetătorul şef David Gaist, doctor care lucrează la Spitalul Universitar Odense şi la Syddansk Universitet (Universitatea Danemarcei de sud, n.r).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine