2020-05-25 18:18

Boala oaselor fragile afectează o femeie din cinci. Osteoporoza nu se tratează, dar poate fi prevenită

 |  18:05
Boala oaselor fragile afectează o femeie din cinci. Osteoporoza nu se tratează, dar poate fi prevenită

Gabriela Dumba

Se mai numeşte „hoţul tăcut” pentru că îţi fură sănătatea fără să dea semne. În prima fază nu doare, aşadar nu ţi-ar da mesaje disperate că trebuie să ajungi la medic şi se întâmplă să o faci atunci când deja boala se afla într-un stadiu avansat. Osteoporoza afectează peste 200 de milioane de femei la nivel mondial şi în jur de 1 milion în ţara noastră, este a doua boală ca incidenţă în lume, imediat după bolile cardiovasculare. Cunoscută drept boala oaselor demineralizate, osteoporoza afectează, aşadar, o femeie din trei, aflată la vârsta de 50 de ani. Din păcate, până acum nu a fost găsit un tratament al acestei afecţiuni şi de aceea statisticile sunt îngrijorătoare: în 2020, numărul bolnavilor de osteoporoza va ajunge la 1 miliard. Deocamdată, tratamentul presupune de fapt o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.

Osteoporoza este asimptomatică dacă nu este complicată cu o fractură (prin compresie vertebrală sau a pumnului, soldului, coastelor, bazinului, humerusului). Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul șoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopții, scăderea progresivă în înălțime, postura încovoiată, îngreunarea capacității motorii, de a depune efort și de a ridica greutăți. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore. Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentație ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile.

Mișcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) și odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menținerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul și yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât și pentru menținerea greutăii corporale, redobândirea energiei și o stare psihică excelentă.

Cauze

Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărțiţe în două categorii:

• cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformație corporală, antecedente familiale, prezența anumitor afecțiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).

• cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentație, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

Calciul, arma antiosteoporoza

„Bea lapte să ai calciu!” Îți aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital în toate etapele vieții. Încă din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvoltă țesut osos. Mai departe, în copilărie și adolescență avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistență oaselor, pentru a regla funcția musculară și pentru a menține sănătatea dinților, părului și unghiilor. Necesarul de calciu crește pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este să i se ofere organismului cantități suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpirăție, urină și materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie să fie înlocuite zi de zi prin dietă sau medicamente care conțin calciu. În caz contrar, organismul folosește calciul din oase pentru a efectua diverse funcții, făcându-le, așadar, mai slabe și mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

 

Vitamina D3 ajută la absorbția calciului

Calciul nu acționează de unul singur, ci are nevoie de susținători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care conțin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbția eficientă a calciului în organism. Un astfel de medicament este IDEOS, comprimate masticabile, indicat în corecția deficitelor de calciu și vitamina D, dar și în terapia adjuvantă pentru osteoporoză.

Administrat de două ori pe zi, după mese, IDEOS corectează carențele de calciu și susține asimilarea acestuia cu ajutorul vitaminei D3 din componență. Poate fi administrat în siguranță și în perioada de sarcină sau alăptare, cu condiţia ca dozele zilnice să nu depăşească 1.500 mg calciu şi 600 UI de vitamina D3. Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentație, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.

Tratament naturist miraculos

Tratamentul naturist cu ouă, nuci şi miere este foarte eficace nu doar pentru osteoporoză, ci şi pentru decalcifiere, demineralizare, în bolile reumatismale, spasmofilii cauzate de lipsa de calciu, rahitism sau fracturi osoase.

Ingrediente: 15 ouă de ţară, 15-20 de lămâi, 1 kg de miere, 1 kg de nucă măcinata, 200 ml de ţuică naturală sau de bitter suedez.

Preparare: coaja ouălor se pisează mărunt până se face praf apoi se iau lămâile şi se storc. Următorul pas e să strecurăm sucul lămâilor şi să-l amestecăm cu coajă de ou până când sucul de lămâie o acoperă, scrie frunza-verde.ro. Se închide bine vasul şi se lasă la loc răcoros şi la întuneric, până când praful se topeşte. Procesul de topire va dura în jur de 15-19 zile. Din când în când se deschide vasul şi se omogenizează compoziţia cu o lingură din lemn sau din plastic. După ce s-a dizolvat praful de ouă, se strecoară compoziţia, se adauga mierea, nuca şi ţuica. Se pune preparatul la frigider şi se poate consuma a doua zi.

Administrare: doza recomandată este de două linguri, de 3 ori pe zi, după mese. Cura de calciu natural se poate repetă după şase luni.

Alimente benefice

Alimentele bogate în calciu sunt laptele și produsele lactate, tofu, peștele, sucurile de fructe, dar și legumele verzi, precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveții etc. Mare atenție însă la excesul de sare și cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-09

Mai multe imagini:
Boala oaselor fragile afectează o femeie din cinci. Osteoporoza nu se tratează, dar poate fi prevenită
zoom
Boala oaselor fragile afectează o femeie din cinci. Osteoporoza nu se tratează, dar poate fi prevenită
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine