2020-02-28 20:19

Cafea, pentru minte sănătoasă în corp sănătos. Beneficii multiple pentru sănătate şi frumuseţe

 |  19:57
Cafea, pentru minte sănătoasă în corp sănătos. Beneficii multiple pentru sănătate şi frumuseţe

Depresia, bolile Parkinson şi Alzheimer, diabetul, cancerul cavităţii bucale, deteriorarea vederii, dar şi probleme ale tenului său celulită ar putea fi prevenite, ameliorate şi chiar tratate cu ajutorul cafelei. În plus, cafeaua conferă celui care o consumă în mod frecvent o protecţie suplimentară împotriva accidentelor vasculare, prin stimularea circulaţiei sângelui pe care îl are cafeina, totodată şi cu rol antiinflamator. Deopotrivă, acneea, punctele albe şi negre, celulita sau vergeturile sunt probleme ale pielii care îşi găsesc ameliorare cu ajutorul cafelei. Cafeina este responsabilă şi pentru menţinerea concentrării în momentele solicitante, îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt şi alungă oboseala.

Cercetătorii americani studiau efectele antioxidante ale cafelei când au descoperit că acidul clorogenic, un antioxidant regăsit într-o proporţie cuprinsă între 7 şi 9% în boabele de cafea, previne deteriorarea vederii şi chiar degenerescenţa retinei, provocată de glaucom, înaintarea în vârstă şi diabet. În studiul publicat de cercetătorii americani în Journal of Agricultural and Food Chemistry se arată că acidul clorogenic administrat şoarecilor a împiedicat degenerescenţa retinei acestora.

„Retina este un strat subţire de ţesut din interiorul ochiului, ca un perete interior cu milioane de celule fotosensibile şi celule nervoase care primesc şi organizează informaţiile vizuale. Este, de asemenea, unul dintre cele mai active ţesuturi din punct de vedere metabolic, având nevoie de niveluri crescute de oxigen şi fiind sensibil la stresul oxidativ”, a precizat profesorul Chang Y. Lee, coordonatorul studiului, potrivit dailymail.co.uk şi citat de Mediafax. Studii anterioare au arătat că, de asemenea, cafeaua reduce riscul unor boli cronice, precum Parkinson, cancer de prostată, diabet şi Alzheimer, şi al afecţiunilor ce provoacă declin cognitiv, asociate cu vârsta.

Mai mult, cercetătorii de la Harvard au făcut o serie de teste de durată şi au putut confirma faptul că adulţii care beau între două şi patru ceşti (sau două căni) de cafea cu cafeină pe zi sunt feriţi de depresii, cafeina fiind cea care stimulează neurotransmiţătorii cerebrali, respectiv serotonină, dopamină şi noradrenalină, toate având efect antidepresiv. Studiile arată ca o ceaşcă de cafea cu cafeină pe zi reduce riscul acestei forme de cancer, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Elixir pentru piele şi păr

- Aspectul vergeturilor şi al celulitei este vizibil ameliorat în urma unui tratament de câteva săptămâni cu cafea. Un scrub excelent atât pentru pielea corpului, cât şi pentru ten care nu doar îndepărtează celulele moarte, ci intensifica circulaţia sângelui este format din zaţ de cafea, zahăr brun şi ulei de măsline, argan, migdale dulci sau cocos. Cu pasta formată se masează tot corpul, de două-trei ori pe săptămână, insistând în zona coapselor, a abdomenului şi a feselor.

- Zaţul de cafea amestescat cu miere şi foarte puţin ulei de măsline face minuni în cazul tenului uscat şi mixt, iar în cazul tenului gras este necesară adăugarea câtorva picături de lămâie. Amestecul se masează uşor pe ten, se lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Acneea, punctele albe şi cele negre vor dispărea ca prin minune.

- Conferă strălucire şi vitalitate părului. Astfel, o cafea tare amestecată cu câteva picături de ulei de măsline se aplică pe păr, se lasa să acţioneze 15-20 de minute apoi se clăteşte bine părul.

10 motive pentru care să bem cafea zilnic

- Sporeşte atenţia, îmbunătăţeşte concentrarea, stimulează memoria. Cofeina din cafea şi glucoza din zahăr fac o pereche excelentă: cofeina activează şi stimulează activitatea celulelor, iar glucoza este combustibilul necesar acestui proces. În plus, cafeaua conţine proteine, lipide şi carbohidraţi şi stimulează producţia de serotonină, adică hormonul fericirii.

- Previne diabetul datorită acidului calorgenic pe care îl conţine. Cafeaua îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi influenţează depozitul de adipocite, care luptă şi ele împotriva diabetului.

- Previne cancerul mamar, hepatic, de colon, cranian şi al corzilor vocale datorită cantităţii mari de antioxidanţi din compoziţie

- Ne ajută să trăim mai mult. S-a demonstrat că 2-3 ceşti de cafea pe zi scad riscurile de deces cu 18% pentru femei şi cu 10% pentru bărbaţi

- Înlesneşte tranzitul intestinal. O ceaşcă de cafea băută după ce consumi alimente grele stimulează secreţia de salivă şi suc gastric şi înlesneşte tranzitul intestinal, astfel că alimentele sunt mai uşor de digerat. În plus, cafeaua te ajută să pierzi în greutate şi asta nu doar datorită faptului că este un bun diuretic şi stimulează activitatea aparatului excretor, ci şi pentru că se ard în jur de 350 calorii prin consumul a 2 ceşti de cafea zilnic.

- Alungă durerea de cap datorită efectului sau de dilatare a vaselor de sânge

- Ne face mai veseli şi mai optimişti datorită acţiunii benefice asupra neurotransmiţătorilor care sunt responsabili de starea emoţională, respectiv dopamină şi serotonină

- Ţine la distanţă atacul de cord

- Scade riscul de cancer de endometru. Pe parcursul a 26 de ani şi după monitorizarea a aproape 70.000 de femei, s-a demonstrat că un consum de patru şi chiar mai multe ceşti de cafea pe zi scad riscul de cancer de endometru cu 25%, iar două ceşti pe zi, îl reduc cu  7%.

- Previne cariile dentare. Anumite substanţe care dau gustul amar al cafelei au şi proprietăţi antiadezive şi antibacteriene, prevenind astfel apariţia cariilor dentare. Oamenii de ştiinţă atribuie aceste beneficii atât cafeinei cât şi antioxidanţilor conţinuţi în cafea care se pare că se activează în timpul prăjirii boabelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine