2020-01-24 12:19

Cancerul la sân: 25 de românce sunt diagnosticate zilnic. Recomandări importante în prevenţie

 |  18:41
Cancerul la sân: 25 de românce sunt diagnosticate zilnic. Recomandări importante în prevenţie

“Nu am făcut destul” se cheamă campania naţională de informare cu privire la cancerul la sân organizată, în perioada octombrie – decembrie 2015, de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer, constituită sub forma unei caravane desfăşurate în şapte oraşe din ţară în cadrul căreia femeile au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare, 25 de femei fiind diagnosticate zilnic în România cu cancer la sân. Prevenţia este extrem de importantă în cazul acestei afecţiuni pentru că, descoperit în stadiu incipient, cancerul la sân este vindecabil.

Statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%). Rezultatele îngrijorătoare obținute cu ajutorul campaniei “Nu am făcut destul!” susțin necesitatea implementării programului național de screening pentru cancerul de sân. ”Toate țările civilizate au programe naționale de screening, aceasta fiind și recomandarea UE. Este cazul că România să se alinieze politicilor de sănătate publică din țările UE și să implementeze un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, în concordanță cu recomandările europene.” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

”Dacă ar fi să apelez la strategii de comunicare, aș îndrăzni să folosesc un slogan ”prezidențial”  -DA, PUTEM. Putem fără îndoială și trebuie să implementăm cât mai curând un program național de screening mamar. Autopalparea este la îndemână, iar mamografia și ecografia mamară sunt proceduri investigaționale disponibile și ușor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, ORICE modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înțelegem că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil și că stadiul în care se depistează boala este esențial pentru evoluția ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinică sau tumora palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci... PUTEM!” a declarat medicul oncolog Cătălin Costovici.

”Din păcate, multe femei vin în faze avansate ale bolii, atunci când este poate prea târziu să mai putem face ceva. Este important ca femeile din mediul rural să afle că, depistat într-o fază incipientă, cancerul de sân poate fi tratat.” a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.

Concluzii

-  8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sânilor.

-  83,7% dintre femeile din mediul rural nu și-au controlat niciodată sănătatea sânilor.

-  37% dintre femeile testate se autopalpează lunar.

-  4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.

Statistici îngrijorătoare

- 1.025 de femei din șapte județe (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău) au fost consultate clinic în perioada octombrie – decembrie 2015.

- 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezența formațiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreții mamelonare.

- 83,7% dintre femeile care au venit la control nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor.

- 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie.

- 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de sân în familie

- 26% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.

Ce trebuie să știți

- Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere.

- Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.

- Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

- Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții.

- Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

- Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-13

Mai multe imagini:
Cancerul la sân: 25 de românce sunt diagnosticate zilnic. Recomandări importante în prevenţie
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray