2020-07-04 16:09

Când e prea târziu să rămâi însărcinată. Mămica la 40+? Iată la ce riscuri te supui!

 |  19:52
Când e prea târziu să rămâi însărcinată. Mămica la 40+? Iată la ce riscuri te supui!

Celine Dion, Monica Belluci, Mariah Carey şi Linda Evangelista sunt câteva dintre femeile care au decis să devină mame după vârsta de 40 de ani. Lipsa unui partener potrivit, goana pentru carieră, lipsa timpului, amânările repetate sau anumite probleme de sănătate reprezintă unele dintre motivele pentru care o femeie hotărăşte să rămână însărcinată după 40 de ani, atunci când, crede ea, a creat un context favorabil naşterii unui copil. Medicii încurajează această decizie şi nu prea, având în vedere riscurile mai mari decât avantajele, şi anume: naşteri premature, pierderea sarcinii, probleme de dezvoltare, malformaţii genetice şi tulburări neurologice. Însă aducerea pe lume a unui copil după 40 de ani nu este o situaţia colorată exclusiv în negru, ci există şi pete de roz. Astfel, unele studii arată că femeile peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult.

Actriţa Halle Berry a născut primul copil la 42 de ani, iar pe cel de-al doilea la 49 şi totul a decurs perfect. La fel şi în cazul cântăreţei Mariah Carey, care a dus la bun sfârşit o sarcină gemelară, la 41 de ani, fără nici o complicaţie. Şi exemplele VIP pot continua, însă nu întotdeauna totul se termină cu bine, în cazul femeilor care doresc să devină mame după vârsta de 40 de ani. Chiar dacă unele studii arată că mamele 40+ trăiesc mai mult datorită estrogenului produs în abundenţă în organismul femeilor fertile, există riscuri şi complicaţii care nu trebuie neglijate pentru că pot pune în pericol atât viaţa fătului, cât şi a mamei.

În plus, aveţi grijă cât de mult amânaţi momentul aducerii pe lume a unui copil pentru că după împlinirea vârstei de 40 de ani şansele de a rămâne însărcinată natural sunt de doar 5% la fiecare ovulaţie. De fapt, numărul de ovule scade dramatic şi în medie până la vârsta de 43 de ani rezerva se termină, cele mai multe femei apelând la fertilizarea in vitro. Şi în România, ca peste tot în lume, vârsta la care femeile au primul copil este în creştere. Dacă în anul 1960 cei mai mulţi născuţi vii (în jur de 37%) aveau mame cu vârsta între 20-24 ani, în 2010 cei mai mulţi (29,6%) au avut mame cu vârsta între 25-29 ani, iar în ultimii cinci ani, vârsta a crescut semnificativ, arată statisticile INSSE.

ATENŢIE!

„Din punctul meu de vedere, fiecare femeie ar trebui să-şi planifice să aibă ultimul copil până la împlinirea vârstei de 40 ani. Dincolo de această vârstă, veţi da cu zarul, deşi este în continuare posibil să aveţi un zar bun. Fertilitatea este relativ stabilă până la sfârşitul celui de-al patrulea deceniu din viaţă, punctul de inflexiune fiind undeva în jurul vârstei de 38 sau 39 de ani”, susţine Jean Twenge, cercetătoarea care a publicat „The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant”.

Complicaţii şi riscuri

Un studiu al Universităţii Columbia a descoperit că, după 40 de ani, riscul de a naşte un copil care va prezenta malformaţii la naştere este de 2,9% comparativ cu 1,7% pentru femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani. Dintre toate aceste malformaţii, cele cardiace sunt cele mai comune. Un alt studiu a descoperit că riscul unor malformaţii la nivelul inimii este de 4 ori mai mare în cazul unor femei care nasc după 40 de ani faţă de cele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani. „Complicaţiile asupra gravidei nu sunt nici ele de ignorat, pentru că se poate dezvolta sarcină extrauterină, placenta praevia (o inserare a placentei peste colul uterin, cu grave potenţiale complicaţii), diabetul gestaţional şi preeclampsia (toxemia gravidică - manifestată prin hipertensiune arterială, pierderea de proteine prin urină şi edeme la nivelul membrelor). Dacă mămica este la al doilea copil, este mai predispusă şi la probleme ca hemoroizii, presiune crescută pe vezica urinară, prolapsul ţesuturilor din uter şi vagin sau lăsarea sânilor, din cauza faptului că muşchii şi alte ţesuturi din aceste zone au mai fost întinse deja.

Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor între 40 şi 44 de ani se termină cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi de calitate scăzută, ţesutul care căptuşeşte uterul poate să nu mai fie destul de primitor, sau aportul de sânge către uter poate să nu mai fie suficient pentru a susţine o sarcină. Diabetul neidentificat sau hipertensiunea netratată pot contribui la afectarea creşterii şi la complicaţiile naşterii. De aceea femeile trecute de 35 de ani trebuie monitorizate mai atent, se fac mai multe ecografii şi analize. Însă modul în care decurge naşterea dacă aveţi peste 40 de ani depinde de mai mulţi factori, precum starea de sănătate generală, condiţia fizică, obiceiurile sănătoase de viaţă şi faptul că este sau nu primul copil”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ce analize trebuie să facă o gravidă 40+

Monitorizarea atentă a sarcinii ar putea preveni multiple complicaţii care pot apărea în cazul unei gravide trecute de 40 de ani. Medicul trebuie să analizeze istoricul medical existent în familiile partenerilor, pentru a identifica posibile riscuri pentru făt. „Analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acidul uric, ureea, creatinina, transaminazele în fiecare din cele trei trimestre de sarcină), examenul bacteriologic al secreţiei vaginale şi urocultura sunt câteva analize necesare în cazul oricărei gravide, mai cu seamă dacă vorbim despre o femeie cu o vârstă peste 40 de ani”, adaugă dr. Istoc.

Ce trebuie să faci pentru a avea un copil sănătos

- Ia acid folic din suplimente alimentare sau dintr-o dietă bogată în legumele cu frunze verzi, fasole uscată, ficat şi în unele citrice.

- Renunţă la cafea! Dacă nu poţi exclude cafeaua din rutina zilnică, încearcă să nu consumi mai mult de 300 de grame pe zi. Acest lucru este valabil şi în cazul altor băuturi care conţin cofeină (ceai negru şi verde, ciocolată). Ţine minte că ciocolata conţine cofeină, conţinutul în cofeină al unui baton de ciocolată fiind echivalentul unui sfert de ceşti de 250 ml de cafea.

- Mănâncă şi bea minim 4 porţii de produse lactate şi alimente bogate în calciu, alege măcar o sursă de vitamina C, vitamina A şi acid folic în fiecare zi şi nu exclude alimentele bogate în amidon şi fibre!

- Exerciţii fizice moderate şi Kegel pentru a menţine forţa muşchilor vaginali sunt indicate zilnic.

- Primele 8 săptămâni ale sarcinii sunt critice din punctul de vedere al dezvoltării copilului. Îngrijirea prenatală poate mări şansa ca bebeluşul tău să fie unul sănătos. Întâlnirile regulate cu doctorul tău, în timpul sarcinii, sunt foarte importante, deoarece trebuie să îţi monitorizeze sănătatea, pentru a preveni orice fel de problemă care se poate dezvolta în timpul sarcinii.

Avantajele copiilor născuţi „la bătrâneţe”

- Un studiu realizat de cercetătorii scoţieni, susţinut şi de alte studii efectuate de cercetătorii de la the Institute of Child Health, University College și Birkbeck College – toate din Londra, concluzionează că acei copii născuți după 40 de ani au un vocabular mai dezvoltat și obțin scoruri mai mari la testele IQ.

- Sunt mai echilibraţi psihic pentru că mamele sunt mai echilibrate, trecute prin viaţă, mature şi mai puţin impulsive.

- În plus, cercetările demonstrează că acei copii născuţi „la bătrâneţe” sunt mai puțin predispuși la accidente, sunt mai puțin spitalizați decât cei ai mamelor tinere și nu suferă de obezitate pentru că mamele lor sunt mai informate, respectă schemele de vaccinare şi sunt mult mai atente în creşterea lor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz