2020-08-10 02:57

Când ştii că ai INFECȚIE URINARĂ şi care sunt factorii care favorizează boala

 |  14:29
Când ştii că ai INFECȚIE URINARĂ  şi care sunt factorii care favorizează boala

Fetițele și fetele se confruntă adesea cu infecții urinare. Cauzele pot fi multiple, însă odată intrat pe acest făgaș, corpul îți pierde o bună parte din forța de a face față infecțiilor. Infecția tractului urinar reprezintă o problemă frecventă de sănătate. Foarte pe scurt, urologic vorbind, infecțiile joase sunt uretritele și cistitele, iar cele înalte afectează rinichiul (nefrita, pielonefrita, glomerulonefrită). De cele mai multe ori coexistă cu litiaza (pietre).

Infecțiile joase afectează mai mult persoanele de sex feminin (atât copii cât și adulți) pentru că, uretra fiind foarte scurtă, contaminarea se produce ușor prin contiguitate.                                               

“Simptomatologia afecțiunilor joase este centrată pe disconfortul urinar (disuria) și nevoia imperioasă de urinare cu evacuarea unor cantități mici de urină (polachiurie). De cele mai multe ori urina este tulbure și cu miros neplăcut. În cazuri avansate, în urină găsim și sânge. Starea generală este de obicei bună, dar poate fi și alterată cu lipsa poftei de mâncare, uneori transpirații, frisoane și chiar stare febrilă. Disconfortul urinar variază de la o simplă jenă, usturime, până la durere, care este ritmată de micțiune sau, mai rar, continuă. Durerea poate fi localizată strict la nivelul uretrei sau doar în etajul abdominal inferior sau o combinație a celor două.”, spune dr homeopat, Dragos Peteu.

Pot fi acutizări înainte, în timpul sau la sfârșitul urinarii, elemente foarte importante mai ales pentru diagnosticul de remediu homeopat. Pe lângă simptomatologia clinică examenele de laborator pun în evidență în sânge moderate nivele ale inflamației, iar în urina, semne clare de infecție. Pentru medicul urolog este necesară cultura și antibiograma pentru a putea calibra antibioterapia cât mai judicios.

În ultima vreme aceasta situație este cunoscută sub denumirea de bacteriurie, situație care necesita atenție și tratament ușor (produse naturiste – ceaiuri, gemoderivate, vitamina C, etc) care să asigure o evacuare ritmică și bună a vezicii.

Pe de altă parte, infecțiile înalte reprezintă, de cele mai multe ori urgenţe medicale. Pot fi complicații ale afecțiunilor joase prost tratate sau pot fi de sine stătătoare. Starea generală a pacienților este alterată și însoțită de febra înaltă cu sau fară frisoane.

Tegumentele sunt fierbinți, uscate (frecvent) sau transpirate și apar edeme mai ales palpebrale. Dureri, de obicei în lojele renale, de inensitate medie și înaltă. Pacienții au o diureză scăzută (volum urinar), prin producție renală redusă (filtrare compromisă). Aceste afecțiuni reprezintă urgente medicale care trebuie diagnosticate rapid și  tratate corespunzător.

Factori care favorizează infecția tractului urinar:

-  Frigul, ploaia rece care pătrunde prin haine, încălțăminte;

-  Scăldatul în apa rece sau contaminată;

-  Oboseala;

-  Stresul prelungit care duce la “obosirea” sistemului de apărare;

-  Imunitatea scăzută;

-  Igiena precara;

-  Spălaturi vaginale frecvente;

-  Sondarea vezicii;

-  Contacte sexuale neprotejate cu persoane care au infecții active în zona genitourinara;

-  Constipația;

-  Malformații ale aparatului urinar, etc;

-  Litiaza

Tratamentul infecției tractului urinar: tratamentul medicamentos clasic cuprinde antibiotic, analgezice și antiinflamatoare, antipiretice daca e cazul. Acidifierea urinei se face cu Vitamina C. Se mai pot prescrie suplimente cu vitaminele A, D, seleniu și magneziu.

Tratamentul este bine să se facă pe o perioadă de minim 7-10 zile până la dispariția completă a simptomelor.

Analiza de urină și urocultura la sfârșitul perioadei de tratament ar trebui să arate normalizarea situației.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz