2020-02-19 13:32

Căsătoria grăbeşte chelia. 1 din 5 bărbați căsătoriți are probleme serioase legate de căderea părului

 |  17:43
Căsătoria grăbeşte chelia. 1 din 5 bărbați căsătoriți are probleme serioase legate de căderea părului

Gabriela Dumba

Ceea ce până nu demult era doar subiect de glumă, respectiv faptul că mariajul nu doar scoate peri albi bărbaţilor, dar şi grăbeşte pierderea lor, indiferent de culoare, este acum o realitate dovedită de studii. Astfel, în urma unui sondaj realizat la nivel naţional s-a stabilit ca 1 din 5 bărbați căsătoriți are probleme serioase legate de căderea părului, 47% dintre ei afirmând că sunt stresați destul de des sau în majoritatea timpului.

„Mi-a albit părul într-un an de căsătorie!”, afirmă unii bărbaţii, completaţi de alţii şi mai păţiţi în ale mariajului: „Mie mi-a căzut tot părul!”. Lăsând gluma la o parte sau, în cazul păţiţilor, chiar realitatea pură, studii ştiinţifice vin să confirme că bărbaţii care se plâng de pierderea părului după ce s-au însurat au tot dreptul să afirme acest lucru. S-ar părea că exista o legătură strânsă între căderea părului şi stres, în cazul unora acesta fiind primit la pachet cu verigheta. Aşadar, căderea părului afectează 47% dintre bărbații români, potrivit unui studiu realizat la nivel național de către compania de cercetare de piață GfK România.

În mod surprinzător, 1 din 2 bărbați care se confruntă cu această problemă nu este dispus să cheltuiască bani pentru a o preveni şi acceptă lucrurile ca atare, atunci când îi părăseşte părul, fără a lua măsuri pentru remedierea problemei. În cazul unora, 7 din 10 chiar, pierderea părului nu le afectează viața socială, chelia nefiind un impediment în implicarea în diverse activităţi, ieşirile în oraş, distracţiile în club sau legarea de prietenii pe site-urile de socializare.

Rezultatele cercetării arată că bărbații români cred că stresul este principala cauză a căderii părului, iar în acest sens dau vina pe lipsa banilor şi stresul de la locul de muncă. Însă foarte mulţi bărbaţi, 47% dintre cei chestionaţi, dau vina pe soţie şi, implicit, pe stresul din casă, pentru pierderea podoabei capilarei. De altfel, studiul a relevat faptul că 1 din 5 bărbați căsătoriți se confruntă cu probleme serioase legate de căderea părului sau este aproape chel.

  

Căderea părului poate avea cauze genetice

Cauzele căderii părului au fost, de-a lungul timpului, puțin cunoscute de către mulți bărbați. Acest lucru a dat naștere unor credințe populare încă răspândite printre bărbații români. Astfel, 44% dintre respondenți cred că purtatul pălăriilor prea des poate duce la căderea părului, în timp ce doar 32% dintre ei consideră că acest lucru poate fi generat de cauze genetice.

„Pierderea părului din cauze ereditare, în rândul bărbaților, cunoscută sub denumirea de alopecie androgenetică, este cea mai răspândită. La baza ei stă efectul dihidrotestosteronului (DHT) asupra foliculilor de păr predispuși genetic. În timp ce alopecia androgenetică se manifestă absolut la fel în rândul tuturor indivizilor, acest proces poate fi însă influențat, în diverse condiții, de către alți factori care pot duce mai devreme și mai rapid la căderea părului. Factori precum stresul, pierderea în greutate, medicația (steroizi anabolici), deficiența de vitamina D nu ar trebui subestimați”, a explicat doctorul Adolf Klenk, om de știință care conduce Dr. Wolff Research în Bielefeld (Germania), într-o conferinţă de presă.

Cafeina, un rol important în regenerarea părului

Cafeina este bine cunoscută în lumea științifică, ea fiind un ingredient activ în procesul de combatere a căderii părului. „Datorită cafeinei, rădăcinile firelor de păr primesc energia necesară pentru a asigura creșterea acestora. Utilizarea unui șampon pe bază de cafeină, încă de la o vârstă tânără, va contribui la păstrarea rădăcinilor firelor de păr în stare activă. Este deci vital să acționăm imediat ce observăm și cel mai mic semn de cădere a părului său dacă suntem predispuși genetic la acest lucru. În același timp, un lucru este foarte important: cafeina nu ajută la creșterea firelor de păr noi pe un scalp chel”, a mai explicat dr. Adolf Klenk.

Medicul susţine că am face o greşeală crezând că dacă bem cafea stopam căderea părului: „Cafeina din şampon nu este tot una cu cea din cafea! Nu ajungem la nici un rezultat dacă bem cafea, pentru că am avea nevoie de o cantitate foarte mare pentru a echivala efectul şamponului, în jur de 40-50 de ceşti. Şi nu bea nimeni atât de multă cafea!”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine