2020-04-05 10:40

Cât de PERICULOASE sunt televizorul și telefonul mobil pentru copii / Ce spune psihologul

 |  16:29
Cât de PERICULOASE sunt televizorul și telefonul mobil pentru copii / Ce spune psihologul

Ela Crăciun recunoaște că le oferă copiilor ei acces la tabletă, telefon și televizor, dar că a găsit soluții pentru ca cei mici să nu fie dependenți de aceste gadgeturi. Vedeta s-a confesat pe blogul său despre experiența prin care trece și a luat legătura cu un medic psiholog petru a afla părerea lui despre accesul copiilor la astfel de dispozitive.

“Ce pretenții putem avea ca părinți când media mea de stat pe telefon e de 8 ore pe zi? Telefonul e jucăria mea, e normal ca și copilul să își dorească aceeași jucărie ca mine. Nici părinții noștri nu au avut ce am avut noi, cum nici noi nu aveam ce au acum copiii noștri. Asta nu înseamnă că trebuie să ne încăpățânăm să îi creștem altfel decât e firesc odată cu evoluția tehnologiei și a internetului. Dar cu anumite limite!”, a scris vedeta pe www.elacraciun.ro.

De ce nu își lasă băiețelul la desene animate

“Am evitat și evităm în continuare posturile de desene animate când este Nicholas în cameră. Personajele din desenele animate vorbesc pițigăiat, smiorcăit și, auzind asta, automat i-ar intra și lui în subconștient sunetele respective. Am preferat să ținem televizorul pe posturile TV și să ne uităm în continuare la ce obișnuiam, pentru că în felul acesta aude în jurul lui cuvinte spuse corect și clar. Dacă Alesia vrea să se uite la desene animate, o face când nu e și Nicholas în cameră, fără să exagereze nici ea, bineînțeles.

Nu folosim niciodată televizorul sau alte distrageri atunci când suntem la masă, pentru că bebelușul nu trebuie să le vadă nici ca pe o rutină, nici ca pe o recompensă sau o cale prin care să îl convingem să mănânce. Am auzit destul de multe cazuri în care părinții folosesc telefonul sau televizorul când copilul nu vrea să mănânce, lucru cu care eu nu sunt de acord.

Televizorul încă nu l-a acaparat pe Nicholas, stă câteva minute și își găsește altă ocupație. De telefon însă e fascinat și, dacă aveți și voi problema asta vă spun și care e cauza: vede asta la noi, părinții. Nicholas de multe ori vrea să mi-l ia din mână, dar, bineînțeles că de cele mai multe ori nu i-l dau, pentru că dacă sunt cu el mână în prejama lui înseamnă că am nevoie să fac ceva. Pune mâna pe el, îl trage spre el, dar dacă nu vreau să i-l dau, nu are cum să îl obțină, nici dacă se smiorcăie. Nu văd televizorul sau telefonul ca pe niște dușmani, atâta timp cât noi, părinții suntem în control și știm să stabilim niște limite”, continuă vedeta.

 

Părerea psihologului

 

Ela Crăciun a apelat la sfaturile medicului psiholog Radu Leca referitor la ccum recunoaștem un bebeluș dependent de gadgeturi și care este părerea lui despre accesul copiilor la astfel de dispozitive.

“Există câteva gesturi ușor de observat: neliniștea, plânsul isteric cu ochii umflați, lipsa voinței de a răspunde la stimulii obișnuiți și liniștirea instantă în momentul în care apare telefonul.

Niciun bebelus nu are voie sa se apropie de ecrane ce conțin 16 milioane de pixeli sau milioane de culori. Nu avem voie să facem asta copiilor noștri. Creierul este în dezvoltare,  o dezvoltare ce va fi considerată de către personalitatea copilului o formă de manipulare a realității dacă va conține elemente din spațiul virtual. Minorul cu vârsta până la 5 ani nu va mai vedea realitatea ca fiind una adevărată, ci va prefera să stea în spațiul virtual.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine