2020-03-28 12:11

Ce BOLI GRAVE poți avea dacă ți se umflă gingiile

 |  09:38
Ce BOLI GRAVE poți avea dacă ți se umflă gingiile

Gingiile umflate sunt asociate cu apariția unei infecții la nivel local, însă pot ascunde afecțiuni mai grave, de aceea este necesar consultul medicului stomatolog. Oricine se confruntă cu problema unor gingii umflate, ar trebui să meargă la dentist pentru un diagnostic clar și un plan complet de tratament.

De ce se umflă gingiile

Gingivita

“Tumefacția gingiilor este un semn de inflamație care ar trebui să alarmeze pacientul și să-l facă să se prezinte la medicul stomatolog pentru un diagnostic cert. Factorul determinant este reprezentat de placa bacteriană rămasă restantă la nivelul suprafețelor dentare și gingivale din cauza unei igiene orale incorecte sau absente. Gingivita este boala cu cea mai mare prevalență și incidență în practica stomatologică. Pacientul deseori reclamă o simptomatolgie redusă în intensitate, intermitentă ca evoluție și sângerări la periaj.

Gingivita poate apărea și în cursul unor stări fiziologice cum ar fi sarcina, chiar și pe fondul unei sănătăți orale perfecte. Sarcina produce gingivită prin modificări hormonale care influențează reacția locală a țesuturilor față de placa bacteriană”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Herpes și candida

“Infecțiile virale herpetice pot apărea la nivelul cavității bucale, inclusiv la nivelul gingiilor, cauzând tumefacție. De asemenea, în anumite circumstanțe favorizante, candida albicans, un microorganism nepatogen se poate transforma într-unul agresiv ce provoacă o candidoză orală cu o simptomatologie răsunătoare. O altă cauză a inflamației gingivale este reprezentată de erupția molarului de minte atunci când acesta rămâne semiinclus la nivelul arcadei”, declară medicul.

Gingiile umflate, cauzate de boli grave

“Gingivita se poate instala și pe fondul unor afecțiuni sistemice, însă ele nu reprezintă cauza îmbolnăvirilor, ci favorizează un răspuns modificat din partea organismului față de placa bacteriană. Printre aceste afecțiuni se numără: diabetul, leucemiile, anumite boli hematologice și unele tulburări imunodeficitare. De asemenea, gingivita poate fi un efect secundar administrării unor medicamente cum ar fi hidantoina, antagoniști din calciu și ciclosporine.

Cert este că fără un tratament stomatologic corespunzător, gingivita poate duce la afectarea parodonțiului marginal și anume boala parodontală”, spune medicul stomatolog.

Tratament

„Tratamentul gingivitei începe, în primul rând, cu vizita la medicul stomatolog care va identifica cauza și va stabili un plan de tratament individualizat cazului. Este indicat ca tratamentul să fie instituit cât mai precoce, în fazele de început ale bolii. Recomand în cazul gingivitei, efectuarea profilaxiei complete pentru îndepărtarea factorilor naturali cu încărcătură microbiană de către medicul dentist și aplicarea unor substanțe antimicrobiene și antiseptice local. Rezultatul tratamentului, oricât de complex și sofisticat este, poate fi compromis dacă pacientul nu-și însușește un program corect de autoigienizare. În cazul suspiciunii sau evidenței unei boli generale, consultarea medicului specialist este obligatorie”, recomandă Adrian Mina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine