2020-08-04 23:34

Ce riști să pățești dacă nu consumi destule proteine. SFATURI de la nutriționist

 |  01:59
Ce riști să pățești dacă nu consumi destule proteine. SFATURI de la nutriționist

Aportul de proteine este esențial pentru buna funcționare a organismului. Acestea oferă energia de care avem nevoie, mențin senzația de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată și ajută la recuperarea organismului în urma diverselor afecțiuni.

„Studiile științifice încurajează consumul de proteine ca având cele mai multe beneficii pentru organism, indiferent că vorbim despre proteina din sursă animală sau cea din sursă vegetală. Proteinele conferă senzația de sațietate mult mai repede, fără să consumi foarte multă hrană, pentru că acestea reduc nivelul de grelină, hormonul foamei. Dacă doriți să scăpați de kilogramele în plus, reduceți carbohidrații și consumați mai multă proteină. Aceasta este esențială dacă doriți să creșteți masa musculară și forța. Ultimele studii arată că proteina este benefică și pentru sănătatea masei osoase. Recomand o alimentație bogată în proteine și femeilor aflate la menopauză, pentru că atunci apare riscul de osteoporoză. Mai mult, consumul de proteine accelerează metabolismul și arderile, scade presiunea arterială (reducând astfel riscul de atac vascular) și vă ajută să îmbătrâniți frumos”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

În medie, o persoană ar trebui să consume zilnic 0.72 g proteine la un kilogram de masă musculară. Dar acest consum variază și în funcție de vârstă, stil de viață, masă musculară și stare generală de sănătate. Tocmai de aceea, întotdeauna este recomandat să urmați sfaturile unui specialist în nutriție.

Nutriționistul Gianluca Mech menționează cele 7 semne care indică faptul că aportul proteinelor în dieta zilnica este insuficient.

1. Poftă de mâncare mai mare decât de obicei

Nevoia permanentă de a ronțăi între mese este consecința unei diete prea bogate în carbohidrați și zaharuri, dar săracă în proteine. Proteinele sunt cele care calmează fluctuațiile nivelului de zahăr în sânge și reduc astfel pofta de mâncare.

2. Dureri musculare și de încheieturi

Slăbiciunea musculară și aspectul flasc al mușchlor sunt un alt semn că alimentația nu conține îndeajuns de multe proteine pentru a putea construi mușchi, țesuturi și celule.

3. Recuperare prea lentă în urma accidentărilor

Pentru a se putea vindeca într-un ritm normal, pentru o imunitate ridicată și pentru a putea construi noi celule, organismul are nevoie de o alimentație bogată în proteine.

4. Retenția de fluide

Picioarele umflate sunt cauzate de retenția de apă, iar cauza stă în consumul redus de proteine.

5. Probleme cu părul, pielea și unghiile

Căderea părului, descuamarea pielii și ruperea unghiilor sunt printre primele semne care îți arată că alimentația ta nu are un aport suficient de proteine pentru buna funcționare a organismului.

6. Îmbolnăvire frecventă

Cauza îmbolnăvirilor frecvente este imunitatea scăzută, iar celulele sistemului imunitar se construiesc din proteine.

7. Amețeli

Senzația de amețeală, vedere încețoșată și scăderea puterii de concentrare pot fi asociate cu fluctuațiile nivelului de zahăr în sânge și deficitul de proteine.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz