2020-08-12 16:14

Ce trebuie să știm ca să ne ferim coloana vertebrală și creierul DE FRIG

 |  10:10
Ce trebuie să știm ca să ne ferim coloana vertebrală și creierul DE FRIG

Vremea până acum, în România, neobișnuit de caldă pentru luna februarie. Dar iată că în prezent, când suntem aproape de martie, avem de-a face cu o iarnă târzie. Aceste fluctuații ale temperaturilor nu fac bine nici naturii, nici organismului nostru. Care trebuie să se adapteze rapid capriciilor vremii.

Având în vedere că suntem puși în fața prospetelor manifestări ale unei ierni târzii, frigul de afară vine cu bătăi de cap în ceea ce privește sănătatea. Doctorul neurochirurg Dan Benția ne spune cum reacționează coloana și creierul în perioada de iarnă. “Datorită temperaturii scăzute în mediului exterior se produce la nivelul pielii și țesutului micșorarea sau contracția vaselor sangvine din piele și din țesutul subcutanat, mecanism ce asigura păstrarea temperaturii corpului de 37 grade în condiții de temperaturi scăzute. O dată cu scăderea diametrului vaselor scade și apărarea imunitară la nivelul corpului pe anumite zone de asemenea se exacerbraza fenomene inflamatorii locale”, explică Dr. Benția.

Pot începe dureri la nivelul spatelui și pe picior

Astfel, la nivel cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului și fetei, ce provoacă nevralgii la nivelul ochilor și urechilor, tâmplelor. „În general durerile de cap sunt exacerbate în perioada de iarnă. Astfel, se exacerbează și migrenele preexistente. Umezeala și curenții de aer accelerează aceste fenomene precum și percepția temperaturii”, adaugă medicul. La nivelul coloanei vertebrale însă frigul, prin mecanismele prezentate mai sus, produce o creștere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral și astfel modificări la nivelul unor discuri intervertebrale care erau asimtomatice acum pot deveni simptomatice – respectiv  pot începe dureri la nivelul spatelui și pe picior.

Cele mai afectate persoane

După cum subliniază Dr. Dan Benția, cele mai afectate persoane sunt cele care au suferit o operație la nivelul coloanei - aceste fenomene inflamatorii cauzate de frig exacerbează durerile locale la nivelul operației existente sau duc la dureri noi. “Persoanele cu tulburări de mers și echilibru în perioadele cu polei sau gheață e bine să evite deplasările pentru a nu avea risc de căderi cu traumatisme ale coloanei vertebrale sau craniene. De asemenea, persoanele cu risc mare de migrene și nevralgii, dar și pacienții operați pe coloană e bine să evite să iasă afară, în frig. Restul persoanelor care nu au factori majori de risc trebuie să aibă grijă să fie bine îmbrăcate - și prin această înțelegem încălțăminte și mănuși adecvate, capul și gâtul acoperit, regiunea lombară acoperită”.

La apariția simptomelor dureroase pacienții trebuie să se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor, în funcție de severitatea simptomelor prezentate. E recomandat, potrivit lui Dr. Benția, ca acești pacienți să ingereze alimente și băuturi calde după expunerea la frig, să aibă o dietă echilibrată în nutrienți alimentari (fructe și legume proaspete), să evite sedentarismul și excesul raportului caloric caracteristic perioadei de iarnă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz