2020-08-09 21:11

Copiii care își sug degetul își strică dinții. Stomatologul explică PERICOLELE!

 |  00:11
Copiii care își sug degetul își strică dinții. Stomatologul explică PERICOLELE!

Suptul degetului la copii este perect normal în prima perioadă a vieții, însă poate fi extrem de periculos pe termen lung. Medicul stomatolog Adrian mina explică, pe înțelesul tuturor, cum afectează acest obicei buna dezvoltare a danturii celor mici.

În primii ani de viață, suptul degetului este perfect normal în primii ani de viață, deoarece copiii folosesc acest truc pentru a se simți calmi și liniștiți. Pe termen lung însă, acest obicei poate aduce după sine complicații serioase.

După primele luni de viață apar problemele

“Sugerea degetului la copii reprezintă o problemă des întâlnită, iar cei care trebuie să o gestioneze sunt, de cele mai multe ori, părinții. Sugerea degetului este un act normal pentru nou-născuți și bebeluși, având asupra celor mici efect de calmare și de asigurare a unui mediu sigur și comfortabil. Această acțiune este una benefică pentru dezvoltarea copilului atâta timp cât se realizează într-o anumită perioadă și nu pe termen lung”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dinți crescuți strâmb

Copiii care continuă să sugă degetul și după primele luni de viață pot întâmpina serioase probleme la capitolul sănătate dentară.

“După ce primul dințișor a erupt, acest obicei trebuie îndepărtat în totalitate. Dinții pot suferi importante modificări de poziție. Copiii pot avea dinți rotați, înghesuiți și cu o poziție anormală pe întreaga arcadă. Va fi nevoie de intervenția medicului stomatolog și a medicului ortodont pentru a restabili o poziție funcțională și corectă a întregului sistem dentar”,  spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Complicații și mai mari la preșcolari

Cu cât păstrarea acestui obicei se întinde mai mult în timp, cu atât posibilele complicații devin mai mari.

“Pot apărea modificări osoase ale palatului dur, cu apariția unor forme patologice de boltă palatină, care va accentua dezechilibrul oro-dentar. Problemele sunt și mai mari la preșcolarii și copiii care sunt în perioada de tranziție între dentiția de lapte și cea permanentă. Atunci apar înghesuiri, rotații și poziții anormale, precum și apariția unui mare spațiu între arcada superioară și cea inferioară, care poartă numele de overbite. Această poziție anormală între cele doua arcade are implicații asupra structurilor dentare, a esteticii faciale și a fonației. Acestea din urmă se pot rezolva doar cu ajutorul medicilor ortodonți prin aparatele dentare”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Microbii de sub unghie intră în gură

Posibilele complicații nu sunt exclusiv de natură dentară, ci și de transfer al microbilor de pe mâini la nivelul gurii.

“Acest obicei facilitează transferul de bacterii și microorganisme de la nivelul tegumentului și a unghiei implicit, cu posibilitatea aparițiilor unor infecții. De asemenea, apar și probleme la nivelul tegumentelor și ale unghiilor în urma expunerii în mediul bucal o lungă perioadă de timp”, spune medicul Adrian Mina.

Obicei rușinos

De asemenea, implicația de natură socială a suptului degetului nu este deloc una de neglijat.

“O altă implicație de care nu se ține seama foarte des este cea socială, copiii care prezintă acest obicei vicios după intrarea in comunitate fiind adesea luati în râs de colegii lor care îl asociază cu cei mult mai mici decât ei. Pentru părinții care se confruntă cu această problemă, informarea și conștientizarea acestor probleme este cea mai importantă”, dezvăluie Dr. Adrian Mina.

În final, medicul ne spune care sunt lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a evita toate problemele enumerate anterior:

„Copiii trebuie duși la medicul stomatolog înainte să apară durerile și problemele, pentru ca ei să fie obișnuiți cu mediul și să accepte tratamentul atunci când este necesar și mai ales trebuie consultați de la vârste fragede pentru a descoperi viciile de acest fel și de a putea lua măsurile necesare pentru îndepărtarea lor”, explică medicul Adrian Mina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz