2020-07-06 23:48

Cum a devenit Tarzan un descendent al șvabilor dunăreni

 |  11:46
Cum a devenit Tarzan un descendent al șvabilor dunăreni

Toată viaţa s-a pretins american născut în Windber, Pennsylvania. Până la urmă s-a dovedit românul din el…

Mai știți personajul acela de film, care era crescut în junglă și se remarca prin strigătul pe care îl scotea când sărea dintr-un copac în altul? Așa ceva se perpetuează din generație în generație de…cinefili! Nu se poate uita, așa, cum nici persoanajul cu pricina nu poate fi uitat, cu atât mai mult cu cât are o poveste de viață interesantă. 

La 20 ianuarie 1984 se stingea din viaţă înotătorul şi actorul american Johnny Weissmuller, cel care a jucat în filmul „Tarzan”. Timişoara, cartierul Freidorf – este locul unde s-a născut, în 1904, sub numele de Janos, interpretul celebrului rol Tarzan. El este unul dintre primii actori de la Hollywood care şi-au dezvăluit întregul corp gol în faţa aparatului de filmat. Toată viaţa Johnny s-a pretins american născut în Windber, Pennsylvania. Actorul s-a născut într-o casă care în anii ’80 a fost demolată de comunişti. Numele din certificat: Peter Johann Weissmuller. La scurt timp, părinții Peter Weissmuller şi Elisabeth Kersch au emigrat cu fiul lor în America. Toată averea lor era 23 de dolari și 50 de cenți. În 1905 s-au stabilit în orașul minier Windber, unde s-a născut al doilea fiu al familiei, Peter John, alintat Johnny, cu care actorul avea să facă, mai târziu, schimb de identitate.

Nu avea actele

Familia lui a plecat din Timişoara când el avea 8 luni, iar viitorul Tarzan avea să crească la periferia oraşului Chicago. În 1924 al era deja un mare înotător, iar pentru a putea participa la Olimpiada din Franţa din partea SUA, trebuia să fie cetăţean american. Nu avea actele făcute, prin urmare a folosit certificatul de naştere al fratelui său mai mic, născut în Windber şi la fel a făcut şi în 1928, la Olimpiada din Olanda. Ca un fapt inedit, la Olimpiada din 1924 a câștigat două medalii de aur la înot într-o singură zi, pe 20 iulie, cucerind și un bronz (tot pe 20 iulie), la polo, cu echipa. Graţie reuşitelor sale extraordinare, jurnaliştii americani l-au numit „cel mai cunoscut american descendent al şvabilor dunăreni”.

Abia în 1932, când a fost cooptat pentru rolul lui Tarzan, i s-au făcut actele şi a devenit cetăţean american, după cum relevă documentarul “The One, the Only, the Real Tarzan” de Florin Iepan. În perioada 1932 - 1948, Weissmuller a interpretat în 12 filme personajul principal Tarzan, intrând astfel în istorie. Alți 13 ani i-a petrecut în pielea lui Jungle Jim, un Tarzan îmbrăcat (1948 - 1954), a mai făcut trei filme în rolul Johnny (1954 -1955) și 23 de episoade TV din nou în rolul Jungle Jim.

De ce a ţinut ascuns locul naşterii

„Când eram mic nu înțelegeam de ce existau doi frați Weissmuller cu același prenume. Apoi am înțeles că au schimbat biografiile între ei și că tata a înotat practic ilegal pentru SUA, nefiind cetățean american, sub numele fratelui”, a povestit la un moment dat fiul lui Johnny Weissmuller.

Se pare că Johnny Weissmuller a ţinut ascuns locul naşterii sale deoarece îi era teamă că îi vor fi luate medaliile câştigate. Johnny a vorbit despre probele pe care a trebuit să le dea pentru Tarzan într-o emisiune a lui David Frost din 1969 (una din ultimele apariţii publice ale lui Weissmuller). A concurat cu peste 100 de persoane şi se spune că pentru rolul Tarzan ar fi fost preferaţi Clark Gable, Johnny Mac Brown. Pe larg, Johnny a concurat împotriva altor 75 de pretendenți la rol. Probele la care a fost supus - cățărări în copac, balans pe liană (funie), alergări - au fost ușoare pentru condiția lui fizică excelentă.

Şi-a încheiat cariera cinematografică în anul 1956, apucându-se de afaceri legate de bazine de înot şi produse pentru menţinerea sănătăţii. În anul 1973 a devenit „celebrity greeter” la deja celebrul Casino „Caesar’s Palace” din Las Vegas.

Din cauza unui endem pulmonar şi a unor complicaţii survenite la inimă, Johnny Weissmüller s-a stins din viaţă în ziua de 20 ianuarie 1984, fiind înmormântat la Acapulco, Mexic. La funeraliile sale, conform ultimei dorinţe exprimate, sicriul a fost coborât în groapă pe fondul sonor al celebrului strigăt al lui Tarzan!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz