2019-11-17 17:54

Cum alegem vinul porivit pentru masa de Paşte / SFATURI de la specialist

 |  10:52
Cum alegem vinul porivit pentru masa de Paşte / SFATURI de la specialist

Alegerea vinului este întotdeauna o provocare, indiferent că pregătim o masă festivă sau o simplă cină în familie.Vinul poate ruina ore întregi de trudă în bucătărie, dacă nu este ales în ton cu preparatele de pe masă sau poate salva reputaţia unei gospodine, în cazul în care gustul acestuia este mult superior bucatelor din farfurie. Şi pentru că tot ne aflăm la câteva zile distanţă de Sărbătorile Pascale, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când plecaţi în căutarea băuturilor potrivite pentru mesele zilelor următoare!

“Vinul nu trebuie privit niciodată ca un accesoriu, ca un fapt divers, daca vreţi, ci ca un pion principal pe masă. Nu de joc, ci de savurat micul dejun, prânzul, cina, momente extrem de importante în sânul oricărei familii. Indiferent că sărbătorim un moment anume sau pur şi simplu ne strângem la aceeaşi masă împreună cu cei dragi, un vin bun completează perfect decorul”, spune Livia Gîrboiu, specialist în Oenologie.

“Nu trebuie să urmezi şcoli înalte pentru a alege corect un vin, ci doar să ţii cont de câteva sfaturi ale experţilor şi, de ce nu, să te ghidezi după gustul propriu, care îţi dictează exact ce trebuie să pui în pahar”, completează specialistul.

“Majoritatea românilor vor avea pe masa de Paşte preparate din miel, însă mulţi sunt cei care aleg în schimb pui, peşte sau doar legume, în cazul vegetarienilor. Indiferent ce am pune pe masă, este important să identificăm băutura corectă care să ne încânte simţurile. Vinul potrivit evidenţiază mâncarea şi, în acelaşi timp, ceea ce avem în farfurie subliniază o calitate a vinului.

Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi, cât mai naturale şi eventual raw vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda sortimentele Livia, care sunt vinuri fresh, proaspete, nematurate. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine Livia Gîrboiu.

  Reguli importante  

Vinurile care însoțesc servirea preparatelor de pe masa de Paște trebuie să aibă anumite calități și proprietăți: cele ușoare efervescente și reci la început, cele corpolente și roșii pentru felul principal și cele aromatizate la final. Masa de Paște urmează întocmai cursul clasic, deci putem să continuăm cu câteva recomandări concrete.

la peşte și fructe de mare - vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută

la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose . „Recomand, de asemenea, pentru aperitivele care constau în preparate de sezon precum ouă, brânzeturi, legume de sezon, drob de miel un spumant alb bine răcit din gama Cuartz sau o Plăvaie. Aromele fructate si florale ale celor două soiuri vor accentua explozia de gusturi proaspete de pe farfurie. Vinul spumant trebuie servit la temperatura de 6-8 grade C. Important de știut: spre deosebire de vinul linistit, cel spumant nu trebuie lăsat să respire. Sticla se desface chiar înainte de servire”, declară Livia Gîrboiu.

- la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii

-la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice. „La felul principal, cum ar fi stufatul de miel, se servesc vinuri roșii ușoare care să evidențieze gustul cărnii, dar nu s-o eclipseze. Recomand o Fetească Neagră. Pentru friptura de miel la tavă, spre exemplu, ar fi mai potrivit un vin robust care să echilibreze: Cabernet Sauvignon sau o Fetească Neagră, vin maturat în barique din gama Bacanta, în funcție de preferințe. O alegere potrivită poate fi și un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Merlot", recomandă specialistul.

la sarmale, un soi autohton cum este Feteasca Neagră este asocierea ideală, dar oricare dintre vinurile roșii seci menționate anterior poate fi o continuare la fel de fericită.

- la sfârşitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros –  sauvignon blanc are arome pătrunzătoare de lime, măr verde, fructul pasiunii și piersică cu ușoare note vegetale de ardei gras și agrișe, toate completate de o aciditate crocantă și alcool modic.

- la salate, mâncăruri ușoare pe bază de legume și carne friptă, sosuri slabe, dar și mâncare asiatică se recomanda vinurile roze, demidulci, aromate – VARANCHA roze este un vin demidulce care încântă prin explozia aromelor intense de zmeură, căpșuni și fragi. Echilibrat, cu o corpolență amplă, cremos dar revigorant, acest vin suprinde printr-o aciditate crocantă și un post gust lung, intens.

la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural – Spumantul alb, mai finuț și preferatul doamnelor, merge asociat cu antreuri și deserturi usoare

- la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci

- la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă.

IMPORTANT: dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-25

Mai multe imagini:
Cum alegem vinul porivit pentru masa de Paşte / SFATURI de la specialist
zoom
Cum alegem vinul porivit pentru masa de Paşte / SFATURI de la specialist
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray