2020-02-18 19:05

Cum îţi poţi îngriji acasă dintii sensibili. Motivele pentru care apar durerile dentare

 |  18:11
Cum îţi poţi îngriji acasă dintii sensibili. Motivele pentru care apar durerile dentare

Cu siguranţă aţi experimentat cel puţin o dată în viaţa acea senzaţie extrem de deranjanta, descrisă popular ca o “curentare” a dinţilor. Atunci când beţi ceva rece sau fierbinte, când mâncaţi citrice sau în urma utilizării unor substanţe pentru albirea dinţilor s-a întâmplat să apară un disconfort la nivelul danturii, de o intensitate mai mare sau mai mică. Iarna, această problemă se poate accentua pentru că durerea apare chiar şi în urma unei guri de aer rece. Netratata, sensibilitatea dentară conduce la afecţiuni stomatologice mai grave, iar dacă banii va împiedica să călcaţi pragul unui dentist, aflaţi că există câteva metode de ameliorare a ei pe care le puteţi face acasă.

”La început disconfortul apare sub forma unei mici dureri de câteva secunde care dispare foarte repede, dar în timp, aceasta se poate permanentiza şi s-ar putea să nu mai putem să avem aceleaşi obiceiuri alimentare ca şi înainte. Primele semne ale sensibilităţii dentare apar în cele mai comune momente: când mănânci sau bei ceva rece, cald, sărat sau chiar şi o gură de aer rece poate determina durerea. De asemenea dacă avem gingiile retrase şi se expune suprafaţă din dentina şi din rădăcina dintelui, ambele având mii de mici canalicule care duc spre pulpa dentară şi spre nervul dintelui, predispoziţia la sensibilitate dentară creşte. Durerea poate apărea instant şi de scurtă durată şi va dispărea la fel de uşor cum a apărut”, explica dr. Andra Custura.

Vestea bună este că sunt multe căi prin care sensibilitatea dentară poate fi scăzută şi chiar îndepărtată complet, asta doar dacă este însoţită de multă perseverenta din partea pacienţilor. xista chiar metode care pot fi realizate în intimitatea căminului, pentru a scădea sensibilitatea dentară, cât şi a reduce frecvenţa cu care ea apare. În cabinetul stomatologic se pot realiza câteva tratamente precum acoperirea suprafeţelor radiculare expuse cu un bonding, substanţa special concepută pentru aceste suprafeţe, se pot realia varnishuri floururate care se aplică pe dintii sensibili. În plus exista şi desensibilizanţi dentinari care se aplică pe dintii sensibili ca şi tratament cam la 6-8 luni în funcţie de nevoia fiecăruia.

Cauzele sensibilităţii dentare

- periajul foarte dur şi cu o periuţă cu perii foarte tari care în timp tocesc din smaltul dintelui expunând dentina.

- carii de colet aproape de gingia dintelui.

- gingivita, care inflamează gingia şi face că rădăcină dintelui să înceapă să se expună.

- dinte fracturat/spart în care bacteriile vor intra mult mai uşor şi vor începe să afecteze nervul, cauzând inflamaţia acestuia ce ne va da semnalul: sensibilitate la început şi apoi durere constantă dacă această sensibilitate nu se tratează la timp.

- bruxismul nocturn sau diurn poate duce la subţierea smaltului şi expunerea dentinei

- sustantele de albire, acestea pot fi o cauză principală a dinţilor sensibili

- vârsta, dinţii sunt mult mai sensibili între 25-30 de ani

- prezenţa plăcii bacteriene pe suprafeţele dentare,în special rădăcina pot duce la sensibilitate dentară.

- folosirea îndelungată a apei de gură care conţine acizi şi care poate face mai mult rău în cazul în care aveţi rădăcinile dentare expuse. În acest caz se va folosi doar apa de gură la recomandarea medicului stomatolog.

- mâncare şi băutură acidă precum citricele, roşiile, ceaiul rece sau fierbinte.

- tratamentele stomatologice precum detrartraj, periaj, airflow, înlocuiri de coroane, tratamente de canal şi/sau curăţarea subgingivala a rădăcinilor, chiuretaj parodontal pot duce în prima fază la sensibilitate crescută a dinţilor în tratament, însă aceasta va dispărea în maxim 4 săptămâni.

Cum tratăm sensibilitatea dentară

▪ Periază-te şi foloseşte aţa dentară regular! Tehnicile de periaj şi de utilizare a atei dentare să fie folosite gentil şi pe toate suprafeţele dentare ale dinţilor tăi, cât şi igienizarea limbii şi obrajilor.

▪ Foloseşte o periuţă cu perii moi sau foarte moi cu care să periezi cu atenţie şi foarte uşor pe linia gingiei, aflată în contact cu dinţii, doar pentru a curăţa sulcusul gingival, locul în care se adună placă bacteriana. Atenţie mare la tehnică folosită pentru a nu îndepărta gingia de la locul ei sau a o leza!

▪ Foloseşte o pastă de dinţi pentru dinţi sensibili potrivită. ”Există multe paste de dinţi pe piaţa aşa că ai de unde alege ce ţi se potriveşte, însă e nevoie să ştii un lucru foarte important şi anume că este nevoie de ceva timp de utilizare pentru a îţi da seama dacă pasta aceea este bună pentru tine sau nu, minum o lună de zile folosită zilnic de două ori”, explica Dr. Custura.

▪ Un truc este cel de a lăsa pasta de dinţi cu flour peste noapte pe dintii sensibili, unde vedeţi că gingia este retrasă şi rădăcina este expusă. Puteţi pune pasta de dinţi cu degetul său cu o periuţă sau cu orice altceva vă este uşor, important este să vă asiguraţi că rămâne pasta de dinţi pe dinte/dintâi care au nevoie.

▪ Fii atent(a) la ceea ce mănânci şi bei şi evită pe cât posibil alimentele acide.

▪ Nu îţi scrâşnii dintii noaptea sau ziua. ”În cazul în care scrâşneşti ziua dintii încearcă pe cât posbil să fii conştient când anume faci asta şi să modifici acest obicei. În cazul în care scrâşneşti dinţi dinţi noaptea foloseşte o gutieră de bruxism nocturn. Acesta gutiera se va face în cabinetul stomatologic, aşa că întreabă-ţi medicul despre ea”, adăugă dr. Custura.

▪ Foloseşte cu regularitate acasă paste desensibilizante profesionale pe care le poţi cumpăra prin intermediul medicului tău curant de la firmele specializate. Astfel de produse nu le veţi găsi în magazine, farmacii sau supermarketuri pentru că se vor folosi numai la recomandarea medicului.

▪ Vizitează-ţi medicul cel puţin o dată la 6 luni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine