2020-05-25 15:16

Cum îți pregătești copilul pentru școală. 8 trucuri care nu dau greș

 |  21:27
Cum îți pregătești copilul pentru școală. 8 trucuri care nu dau greș

În scurt timp, sună clopoțelul și, cu ghiozdanul în spate, școlarii își vor relua programul de școală după trei luni de vacanță. Micuții se trezesc cu greu dimineața, le ia cateva minute bune să se imbrace, iar ceasul ne presează mereu și uneori și nervii mai cedează în încercarea de a-i pregati pe micii școlari pentru o noua zi.

Pentru a-l ajuta pe micul şcolar să se adapteze, este important ca părinţii să facă trecerea de la vacanță la şcoală cât mai uşoară. Iată cum poți face ca părinte trecerea cât mai ușorară, cu ajutorul celor de la Psihologpentrucopii.ro.

    1. Prezintă-i şcoala într-o manieră pozitivă. Din păcate, copiilor li se spune mai mult despre responsabilităţile şi obligaţiile de la şcoală, şi mai puţin despre aspectele pozitive ale acesteia. La grădiniţă şcoala este prezentată în același mod negativ: ca un loc în care copiii vor fi obligaţi să stea cuminţi şi trebuie să facă teme. În plus, pentru mulţi părinţi şcoala a fost o experienţă neplăcută, şi au tendinţa să prezinte mai ales latura ei constrângătoare. Nu este de mirare faptul că micuţilor le este mai degrabă frică de ea. Dacă prezinți mai ales părțile bune ale școlii (faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că vor fi sunt trataţi ca niște „oameni mari”, că programul este mai scurt decât la grădiniță), copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă clasa întâi.

 2. Familiarizează-l pe copil cu şcoala. Mergeţi de câteva ori în vizită la şcoală, prezintă-i de dinainte învăţătoarea, observă dacă va avea şi cunoscuţi printre colegi. În felul acesta copilul se va simţi mai în siguranţă la începerea noului an.

3. Obişnuieşte-l pe copil cu programul de şcoală. Asta presupune că înainte cu câteva săptămâni de începerea şcolii să îl obişnuieşti să meargă la culcare mai devreme şi să se trezească mai repede. Aceasta obişnuinţă îl va ajuta să învingă oboseala din primele zile.

4. Implică-ţi copilul în pregătirile pentru şcoală. Mergeţi împreună să cumpăraţi rechizite, şi lasă-l pe el să aleagă rechizitele care îi plac, şi pe care deabia va aştepta să le folosească. De asemenea creaţi un loc plăcut de studiu în casă, unde copilul îşi va putea face temele. Toate aceste pregătiri îi vor creşte entuziasmul.

5. Clarifică-ţi aşteptările referitoare la şcoală. Mulţi părinţi au mari ambiţii referitoare la copilul lor, şi fără să îşi dea seama pun presiune asupra acestuia să înveţe, să se străduiască, să ia calificative bune. Dacă şi tu ai aceste aşteptări faţă de copil, nu uita că scopul clasei întâi este ca micuţul să se adapteze, şi nu să obţină performanţe. De asemenea în primul an nu este indicat ca elevii să primească multe teme pentru acasă, pentru că ei nu sunt pregătiţi să facă muncă suplimentară, în afara şcolii. Aşadar, nu introdu din primul an ideea de teme, și efort prelungit. Din păcate copiii vor avea suficiente ocazii să trăiască aceste stresuri mai încolo.

6. Informează-ţi copilul despre principalele schimbări ce vor avea loc la şcoală. Copiii au nevoie să ştie la ce să se aştepte când vor merge la şcoală. Spune-i despre noul program, despre structura orelor, despre configuraţia clasei, despre calificative. Este foarte important să accentuezi asemănările între şcoală şi grădiniţă, pentru ca micuţului să nu i se pară aceste schimbări prea mari (într-o oarecare măsură, tot ce se face în clasa întâi s-a făcut şi la grădiniţă). De asemenea afirmă-ţi încrederea că va reuşi să facă față cerințelor.

 7. Păstrează un mediu familial constant şi cald. Având în vedere că proaspătul şcolar trebuie să se descurce cu adaptarea la şcoală, este contraindicat să apară schimbări şi în familie. Când revine acasă, el are nevoie să ştie că lucrurile revin la normal, că totul este previzibil şi confortabil. Pe cât posibil, amână orice schimbare majoră în stilul vostru de viaţă până la sfârşitul clasei întâi, pentru ca micuţul să poată face faţă cu bine integrării în şcoală.

   8. Fii înţelegător cu copilul. Oricât de mult este pregătit copilul pentru şcoală, el tot va avea o perioadă mai dificilă, încercând să se adapteze. Este posibil să fie mai speriat, şi să pună în continuu întrebări legate de şcoală. Fii răbdător şi răspunde-i la toate întrebările. De asemenea e posibil ca micuţul să fie mai irascibil sau mai supărat în această perioadă, până se acomodează cu şcoala. Dă-i timp să se adapteze noului mediu.

Cu siguranţă că şi emoţiile tale ca părinte sunt la fel de mari ca şi ale lui. Tocmai de aceea este important să faci astfel încât prima zi de şcoală să fie o amintire frumoasă pentru amândoi!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine