2019-11-21 01:09

Cum poluau oamenii mediul în preistorie

 |  16:25
Cum poluau oamenii mediul în preistorie

Se pare că poluarea nu este doar un fenomen specific lumii civilizate. Un studiu publicat de revista Nature-Scientific Reports arată că oamenii din preistorie poluau mediul cu metale grele.

O echipă internaţională de cercetători a analizat sedimente din cinci situri arheologice importante din peninsula iberică şi a descoperit niveluri ridicate de metale grele, afirmă Universite Libre din Bruxelles (ULB).

Urmele sunt legate probabil de extincţia definitivă a omului de Neanderthal în sudul insulei iberice. La Gran Dolina, în nordul Spaniei, cercetătorii au găsit metale grele, asociate cu o paleocontaminare naturală. Şi în alte patru peşteri studiate în cadrul proiectului, locuite mai recent, straturile contaminate puse în evidenţă poartă urmele activităţilor locuitorilor lor din perioada preistorică, potrivit studiului citat de Agerpres.

Astfel, la Gorham's şi Vanguard, două situri ale omului de Neanderthal din Gibraltar, nivelurile de sedimente cu vechi reziduuri de cupru, zinc şi nichel pot fi considerate "dovezi ale celei mai vechi poluări provocate de Homo (în paleoliticul mijlociu) de până acum", se mai spune în comunicatul ULB. La El Pirulejo din Andaluzia (paleoliticul superior), oamenii de ştiinţă au descoperit urme de plumb ce pot fi puse în legătură cu "utilizarea galenei, mineral bogat în plumb, atât în cadrul ritualurilor funerare, cât şi în activităţile metalurgice".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray