2020-07-09 15:32

Cum să elimini pesticidele din fructe

 |  18:23
Cum să elimini pesticidele din fructe

Nu toţi avem posibilitatea de a ne cultiva propriile legume sau, şi mai mult, de a deţine o livadă care să ne ofere fructe proaspete şi curate de pesticide. Cât despre legumele şi fructele organice, acestea nu sunt pentru buzunarele tuturor. Şi, din păcate, însă, recolta din pieţe abunda, în mare parte, de substanţe nocive pe care cultivatorii le folosesc în grădini şi livezi, iar sănătatea ne este pusă în pericol cu fiecare fruct mâncat. Exista, din fericire, metode prin care putem elimina aproape în totalitate pesticidele din fructe.

Un prim sfat pentru a trece cu bine peste vara, acest anotimp al fructelor şi legumelor de toate soiurile, ar fi consumarea produselor organice sau/şi alegerea alimentelor de sezon de la producătorii locali, însă verificările din pieţe concluzionează ca şi unii dintre ţăranii care îşi expun marfă pe tarabe şi o prezintă ca fiind “curata” folosesc pesticide pentru că marfa lor să arate bine şi să se menţină proaspătă cât mai mult timp. Dacă locuiţi la curte, iar spațiul va permite cultivarea propriilor fructe, pe piaţa găsiţi o gamă variată de pomi fructiferi altoiți din soiuri renumite și foarte apreciate de către cunoscători. Astfel, poţi mânca sănătos și te bucuri din plin de aromă desăvârșită a fructelor și de vitaminele atât de benefice organismului uman. “ Celor care doresc să culeagă caise proaspete din propria livada şi au, aşadar, spaţiul potrivit pentru a planta cel puţin un pom, le recomand „Cea mai bună de Ungaria" - un cais de vigoare mijlocie, foarte productiv și apreciat pentru calitățile sale. Fructele cărnoase și extrem de gustoase au 40-45 g și culoarea galben portocalie, cu nuanțe roșii pe partea expusă la soare. Se recoltează la mijlocul lunii iulie și se adaptează bine în zonele de câmpie sau coline joase, cu temperatura medie anuală cuprinsă între 10-11 °C”, susţine un specialist Jardina.eu, care completează: “Puteţi încerca şi Astrahanul Roșu, un soi de măr de vară de vigoare mijlocie, rezistent la ger și secetă, cultivat mai mult în grădinile familiale. Fructele sunt mijlocii, sferice, cu o pieliță subțire de culoare roșu-intens spre zmeuriu fără dungi, peste care se formează o brumă albastră violacee. Pulpa este albă, cu gust acidulat-dulce și aromă intensă, iar la supracoacere devine făinoasă”.

Apa elimină pesticidele

Dacă nu aveţi condițiile necesare pentru propria livadă, asiguraţi-vă că faceţi tot posibilul pentru a elimina pesticidele din fructe, înainte de a le consuma. Toate fructele trebuie spălate bine la robinet, sub jet continuu de apă. Acest pas este obligatoriu chiar și pentru cele care urmează să fie curățate de coajă, precum bananele, portocalele sau lămâile, deoarece pesticidele se transmit pe piele atunci când le atingi. Din același motiv, este important să te speli pe mâini cu apă și săpun și să îndepărtezi coaja fructelor înainte de consum. Pentru a elimina toate reziduurile, șterge fructele cu prosoape de hârtie, recomandate în defavoarea celor textile, care pot reține pesticidele în țesătură.  

Pont: folosiţi sare, bicarbonat, oțet și lămâie!

• Adaugaţi o linguriță de sare de mare într-un castron cu apă, amestecaţi bine și ţineţi fructele timp de 5-10 minute în această soluție. Dacă fructul are coaja tare, freacati-l cu acest amestec, iar la final, spălaţi-l sub jet de apă.

• Și bicarbonatul de sodiu este eficient în cazul fructelor cu coajă tare. Curăţaţi-le pentru a elimina orice urmă de murdărie, freacati-le cu bicarbonat și spălaţi-le cu apă din abundență.   

• Puteţi amesteca bicarbonatul cu oțet de mere sau suc de lămâie. Dizolvaţi într-o cană cu apă o lingură de oțet sau suc de lămâie și 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Puneţi amestecul astfel obținut într-un flacon pulverizator, agitaţi spray-ul, stropiţi fructele și lăsaţi să acționeze 10 minute. La final, clătiţi bine la robinet, sub un jet de apă călduță.

Topul fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide

Un top făcut de Enviromental Working Group (EWG) a dezvăluit un top al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de pesticide descoperit. Microorganismele sau substanţele chimice din aceste alimente sunt asociate cu peste 200 de afecţiuni , unele dintre ele foarte grave, conform CSID. Şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor din România confirmă că merele de pe piaţă se află în topul fructelor tratate cu pesticide, alături de citrice şi căpşune.

1. Căpşuni

2. Mere

3. Nectarine

4. Piersici

5. Ţelină

6. Struguri

7.Cireşe

8. Spanac

9. Ardei gras

10. Roşii

11. Roşii cherry

12. Castraveţi

Topul celor mai sigure fructe şi legume

1. Avocado

2. Porumb dulce

3. Ananas

4. Varză

5. Mazăre  (congelată)

6. Ceapă

7. Sparanghel

8. Mango

9. Papaya

10. Kiwi

11. Vinete

12. Pepene galben

13. Grepfruit


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz