2019-10-21 15:36

Cum se BEAU și cum se SERVESC corect vinurile

 |  14:26
Cum se BEAU și cum se SERVESC corect vinurile

Pentru a va bucura deplin de vinul pe care il aveti in pahar, trebuie luate in calcul mai multe elemente, pornind de la calitatea bauturii si pana la temperatura optima de servire. In plus, exista o ordine specifica in care se servesc vinurile, in functie de tipul lor – sec, dulce, alb, rosu si asa mai departe, pentru cunoscatori regula fiind simpla: „Un vin pe care îl bem nu trebuie să să ne facă să-l regretăm pe cel pe care l-am băut”.

Inainte de toate, trebuie sa stim ca „Vinurile dulci, naturale, vinurile spumante, albe licoroase, vinurile albe demiseci, vinurile albe seci şi cele roze se servesc la o temperatură cuprinsă între 5 şi maximum 10° C. Vinurile roşii uşoare, mai puţin extractive, se servesc la temperatura cuprinsă între 10 şi 15° C. Vinurile roşii, puternic extractive, intens colorate se servesc la o temperatură cuprinsă între 15 şi 18° C.”, ne-a spus specialistul Livia Girboiu.

Totodata, trebuie sa mai stiti ca, daca aveti mai multe vinuri pe masa, pe care le schimbati in functie de felurile de mancare servite,  inainte de a trece la un alt vin, pentru a-l savura perfect pe următorul, se recomandă o înghiţitură de apă, care are rolul de a reîmprospăta capacitatea de per­cepţie a papilelor gustative.

Cateva reguli simple pentru o servire corecta a vinurilor

- Vinurile seci se servesc întotdeauna înaintea celor dulci, cele albe seci înaintea celor roşii, cele roşii înaintea celor albe dulci, licoroase, cele tinere înaintea vinurilor vechi, cele uşoare înaintea celor pline, cele reci înaintea celor mai calde, iar vinurile liniştite înaintea vinurilor spumante. Servirea vinurilor se poate face şi în funcţie de anotimp. „Primăvara, vara şi toamna este recomandabil să se consume mai mult vinurile albe tinere, care sunt mai uşoare, iarna se vor consuma în special vinurile roşii. In aceasta perioada, va pot recomanda Livia Sarba, un soi de strugure autohton realizat din incrucisarea vitelor de Tamaioasa Romaneasca si Riesling. Acest vin sec este unul sprinten cu o aciditate ridicata, culoare galben – verzuie stralucitoare si un parfum intens de flori de cireș și de piersică coaptă, un vin ușor și semiaromat”, completeaza Livia Girboiu.

- Vinurile spumante se păstrează culcate, la o temperatură scăzută, ferite de curenţi de aer şi, în special, de lumină. Servirea unor astfel de vinuri creează un cadru festiv plăcut. „Paharele în care se serveşte vinul spumant trebuie să fie de tip lalea sau ovoid şi să aibă picior fin şi înalt”, scrie in „Cartea tinerelor gospodine”, o carte de referinta aparuta in anii ‚80.  „Nu se recomandă agitarea vinului din pahar deoarece prin aceasta perlarea încetează. De asemenea, nu se recomandă folosirea de cuburi de gheaţă în cupele de vin spumant. Vinurile spumante sunt servite la începutul mesei, o dată cu aperitivele. Ele pot fi servite şi în continuare, ca unică băutură la masă. In categoria spumante, va pot recomanda Cuartz Brut Rose, care este un spumant cu un buchet floral - fructat, iar gustativ ofera o prospetime excelenta si un parfum ce aminteste de cirese si zmeura, cu inflexiuni de coacaze negre. Se servete la o temperatura de 8-10°C, ca aperitiv sau alaturi de fructe sau deserturi”, ne povesteste Livia Girboiu.

- Vinurile spumante de tip demisec, albe şi roze, cu un conţinut de zahăr de circa 30 g/l se servesc de obicei spre sfârşitul mesei. Spumantele de tip demidulce şi dulce, cu un mare conţinut de zahăr (60 până la 90 g/l) se servesc la sfârşitul mesei şi acompaniază obligatoriu desertul. Dacă la masă se servesc spumantele albe şi roze cu acelaşi conţinut de zahăr se va servi mai întâi spumantul alb şi după aceea cel roze, deoarece întotdeauna acesta din urmă este mai extractiv (mai plin). Dacă se consumă butelii din diferiţi ani de producţie, dar acelaşi tip de vin spumant, se va servi la început vinul spumant cel mai tânăr, urmat de celelalte, în ordinea vechimii.

Cum se serveşte vinul invitaţiilor

Dupa acceptarea vinului de catre gazda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza:

- Daca exista un oaspete de onoare el sau ea trebuie servit primul.

- Femeile in varsta

- Femeile tinere

- Barbatii in varsta

- Barbatii tineri

- Paharul gazdei este intotdeauna umplut ultimul


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-31Parerea ta...

LEVST.
31 Mar 2018

Dupa Maria Tanase, vinul se bea "cu urciorul", iar istoric, cu bardaca sau "cu burta"... Cum se servesc, este si mai simplu,vinurile se servesc cu sau fara manusi, si-dupa simt- la trei sectoare ale termometrului, vinuri racite, vinuri la temperatura camerei si -rar, iarna, cand esti racit- vin fiert, cu scortisoara si boabe de "chiper"...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray