2020-07-07 00:42

De ce cuvântul deceniului nu are un sex precis

 |  12:06
De ce cuvântul deceniului nu are un sex precis

Pronumele neutru „they" a fost ales cuvântul deceniului de o societate americană de lingvistică…Utilizarea acestui cuvânt ca pronume neutru de gen a devenit mai frecventă pentru persoanele care se identifică ca un amestec de bărbați și femei - sau ca niciunul dintre ele. Dicționarul american Merriam-Webster spune că „they” a fost unul dintre termenii căutați cel mai mult.

Mai pe larg, pronumele neutru "they", folosit în engleză de un număr mare de persoane care refuză categoriile masculin/ feminin tradiţionale, a fost ales cuvântul deceniului de American Dialect Society, care studiază evoluţia limbii ca emblemă a anilor 2010-2019, potrivit standard.co.uk.

Non-binari

"Când o parte fundamentală a limbii precum pronumele devine un indicator vital al tendinţelor societăţii, lingviştii devin atenţi", a explicat lingvistul Ben Zimmer, care a prezidat votul membrilor acestei organizaţii americane fondată în 1889 şi care este formată din lingvişti sau universitari dar este deschisă tuturor.  În timp ce unii folosesc pronumele compozit "iel" în franceză, tot mai mulţi americani care se numesc "non-binari" folosesc acum acest pronume plural neutru la singular, pentru a evita genurile tradiţionale.

Înainte de a desemna "they" drept cuvântul deceniului - după ce a fost ales "google" pentru deceniul 2000-2009, şi "web" pentru anii 1990-1999 - American Dialect Society (ADS) a ales "cuvântul anului" din 2015. În decembrie, dicţionarul american online Merriam-Webster alesese şi el "'they" drept cuvântul anului. Termenul "they" a fost ales de ADS drept emblematic pentru deceniu, în faţa expresiilor născute pe reţelele de socializare precum "BlackLivesMatter" şi "MeToo" sau termeni ca "selfie" şi "climat".

Lumea e un spectacol

Martori ai importanţei creşterii acestor discuţii despre gen, persoanele non-binare sunt din ce în ce mai vizibile în serialele de televiziune şi în lumea spectacolului, precum artiştii Sam Smith sau Indya Moore (serialul de televiziune "Pose"). Un număr crescut de persoane din Statele Unite se prezintă de asemenea indicând pronumele pe care şi-l doresc să fie aplicat. Gigantul Apple a adăugat recent emoticoane "neutre", din care nu se distinge genul, în ultima versiune a sistemului său de operare.

Potrivit unora dintre analiștii americani ai noilor “fenomene” lingvistice de pe piață, se putea mai bine, “momentul they dovedind o tot mai accentuată lipsă de inspirație a omenirii, care a devenit un spectacol și atât”. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz