2019-09-20 00:26

De ce este uleiul de cocos superalimentul secolului XXI

 |  19:25
De ce este uleiul de cocos superalimentul secolului XXI

De la hidratarea pielii, stoparea căderii părului şi până la prevenţia cancerului şi sănătatea inimii, uleiul de cocos are o sumedenie de beneficii, motiv pentru care a fost numit „superalimentul secolului XXI”. Originar din Sri Lanka, perla Oceanului Indian, insula ce adăposteşte cele mai mari plantaţii organice de palmieri de cocos din lume, uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentraţie ridicată de acizi graşi saturaţi care pot provoca o mulţime de reacţii pozitive, benefice pentru sănătate.

În vechile înscrisuri sanscrite, palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vieţii. Ca şi atunci, şi acum fiecare părticică a palmierului care ajunge până la 30 de metri înălţime este folosită. Din floare şi fruct, palmierul dă ulei, unt, apă şi zahăr. Din rădăcină, trunchi, nucă şi frunze, localnicii încă mai obţin frânghii, fibre pentru ţesut, coloranţi, material de izolaţie, îngrăşământ şi lemn pentru mobilă.

Uleiul de cocos este un aliment şi un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit în dieta vegetariană şi raw vegan, inclusiv din meniurile pentru copii. „Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive, la temperaturi ridicate. Sau ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate.

Uleiul extras sau presat la rece, numit şi virgin sau extravirgin, e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate şi este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic, este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate”, declară Ciprian Stancu, fondator al unui magazin care comercializează produse bio, inclusiv ulei de cocos.

Beneficiile uleiului de cocos

- este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentraţie ridicată (90%) de acizi graşi saturaţi (acizilor lauric, capric şi caprilic) care pot provoca o mulţime de reacţii pozitive, benefice pentru sănătate. Aceştia se asimilează rapid în organism şi se transformă în energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească şi celor care fac sport.

- acidul lauric prezent în uleiul de cocos se regăseşte şi în laptele matern şi ne protejează împotriva virusurilor şi bacteriilor.

- acizii graşi au efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, precum epilepsie şi Alzheimer.

- scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar prin polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C şi E, vitamina K, Fier şi Calciu, reglează metabolismul şi digestia şi, printre altele, ne ajută să avem părul şi pielea sănătoase şi strălucitoare atunci când alegem să-l folosim ca şi ingredient cosmetic. Protejează chiar şi împotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci când este întins pe piele înainte de expunerea la soare.

- este recomandat şi pentru  masajul pielii bebeluşului, dar şi ca metodă excelentă de hidratare a pielii, fiind excelent în prevenirea vergeturilor.

Întrebuinţări în bucătărie

- Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarina şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.

- Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi).

- Înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.

- Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, creşte absorbţia proteinelor, vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.

- Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.

- O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât.

Întrebuinţări în cosmetică

- Folosit împreună cu pastă de dinţi îi sporeşte proprietăţile sau poate fi unul dintre ingredientele pastei de dinţi preparate în casă, alături de praf de copt şi ulei de mentă. Curăţă foarte bine dinţii, albeşte şi previne depunerea tartrului.

- Datorită proprietăţilor antibacteriene puse pe seama acidului lauric, uleiul de cocos poate fi folosit pentru curăţarea tenului sau ca ingredient al săpunurilor preparate în casă. Se pune ulei de cocos pe o cotonetă de bumbac şi se şterge pielea, fiind nu doar un bun agent de curăţare, dar şi un hidratant excelent.

- Folosit de gravide, în timpul sarcinii, în special în zona burticii, uleiul de cocos previne vergeturile care pot apărea în această perioadă. Totodată, este indicat şi persoanelor care se află în plin proces de slăbire, având în vedere că după o pierdere substanţială de kilograme, pielea se lasă, îşi pierde elasticitatea şi apar vergeturile de care nu mai putem scăpa altfel decât cu laserul. Pentru întâmpinarea acestei situaţii, masaţi-vă zilnic pielea cu ulei de cocos de bună calitate.

- Poate fi utilizat fără grijă şi pentru masarea zilnică a pielii bebeluşilor.

- Catifelează pielea şi poate înlocui cu succes orice loţiune de corp sau cremă de faţă.

- În cazul arsurilor solare sau după expunerea la plajă, folosiţi cu încredere ulei de cocos. Hidratează pielea uscată din cauza soarelui sau a apei din piscină/mare, dar calmează şi arsurile sau iritaţiile cauzate de soare.

- Căderea părului poate fi stopată cu ajutorul unor măşti cu ulei de cocos aplicate pe lungimea părului şi chiar pe scalp. Masaţi direct pielea capului cu ulei de cocos şi veţi observa chiar după câteva zile că rădăcinile părului sunt mai puternice şi părul nu mai cade atât de tare. Este la fel de eficient şi în cazul mătreţii sau altor probleme ale scalpului.

- Împotriva călcâielor crăpate sau cicatricelor lăsate de rănile superficiale, în locul cremelor reparatoare din farmacii.

- Tratează infecţiile cu ciuperci, chiar şi candida, folosit ca unguent local.

- În cazul în care v-aţi procopsit cu păduchi, înlocuiţi orice şampon sau loţiune destinate acestei probleme cu ulei de cocos.

- Calmează mâncărimea cauzată de muşcăturile insectelor, dacă este aplicat în locul cremelor pline de chimicale şi cortizon.

- Este un excelent balsam pentru buze. Hidratează buzele crăpate şi uscate, o problemă supărătoare în sezonul rece, dar şi la plajă, când soarele ne arde nu doar pielea, ci şi buzele.

- Merge chiar şi într-o reţetă pentru un detergent de rufe preparat în casă.

- Poate fi un bun emolient şi calmant pentru piele, înainte şi după bărbierit.

- Din ulei de cocos, zaţ de cafea şi scorţişoară măcinată obţineţi un foarte eficient exfoliant pentru ten şi corp.

- Aplicat în jurul ochilor, ameliorează ridurile şi combate cearcănele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray