2020-08-10 22:04

De ce ești „greu de ucis” dacă porți verde în 2020

 |  11:00
De ce ești „greu de ucis” dacă porți verde în 2020

Pantone a anunțat culoarea anului 2020: albastru clasic. De peste două decenii, Pantone Color Institute selectează culorile cele mai relevante ale momentului, care influențează mai apoi deciziile multor industrii (printre care modă, design interior, design grafic sau design industrial).

„Trecem printr-o perioadă în care avem nevoie de încredere și de sentimentul de siguranță. Nuanța Pantone Classic Blue 19-4052 exprimă această idee de constanță, este o culoare pe care ne putem baza oricând. Albastrul clasic ne ancorează în realitate. Este o nuanță care evocă libertatea cerului și care ne provoacă să ne deschidem perspectivele către noi orizonturi și să comunicăm”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute.

Da, dar mulți apreciază pentru anul ce vine culoarea verde! Pe motivul că verde semnifică viaţa, natura, speranţa, tinereţea şi libertatea! CNN a publicat la un moment dat o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre această culoare obținută din amestecul de albastru și galben, fiind cel mai ușor vizibilă pentru ochiul uman.

Speranță și bucurie

Pentru vechii egipteni culoarea verde era o culoare sacră, reprezenta speranţa şi bucuria. De aceea în acele vremuri templele aveau etaje…verzi. Ştiaţi că înainte de anii 50 costumul lui Moş Craciun a fost verde? Până și cei de la Coca Cola l-au îmbrăcat pe Moş în verde pentru o perioadă. Dacă e să vorbim despre un branding reuşit, culoarea verde stă bine: se regăseşte peste tot în natură şi societatea, psihologii, poetii şi scriitorii de literatură SF au „ajutat-o” să devină una dintre cele mai populare culori şi cea mai încărcată de semnificaţii.

David Rojas, cercetător la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, spune că oamenii care au acasă plante sau au zone verzi în jurul locuinţei au o probabilitate de deces mai mică decât cei care nu au astfel de "facilităţi". Rojas şi echipa sa au analizat subiecţi de pe întreg mapamondul şi în fiecare ţară concluziile au fost aceleaşi. Cu alte cuvinte, oamenii devin mai “greu de ucis” dacă au verde prin preajmă. Nu numai ca natura, ci și ca vestimentație. A purta verde din punct de vedere vestimentar fiind considerat de către specialiști deosebit de benefic. 

Întărirea sistemului imunitar

"Sunt mai multe cauze. Chiar şi numai privirea plantelor reduce stresul, iar atingerea lor are un impact asupra pielii şi ne întăreşte sistemul imunitar. În plus, nu trebuie să uităm de îmbunătăţirea calităţii aerului datorită plantelor", a spus Rojas.

Un alt studiu recent a ajuns la concluzia că traiul în mijlocul naturii sau în apropierea spațiilor verzi este legat de o creștere a speranței de viață și de o mai bună stare de sănătate psihică în rândul femeilor. Studiul a fost realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Brigham și raporta riscul de mortalitate la prezența de spații verzi, păduri și parcuri din jurul sau în apropierea locuințelor a peste 100.000 de femei. Persoanele care trăiesc în zone cu multă verdeață au o sănătate psihică și fizică mai bună, dispunând de mai multe oportunități de a socializa în mijlocul naturii.

"Am fost surprinși de cât de mari sunt beneficiile spațiilor verzi pentru sănătatea mentală", a subliniat Peter James, co-autor al studiului și cercetător la Departamentul de Epidemiologie de la Harvard Chan School of Public Health. Cercetătorul crede că studiul său ar trebui să-i determine pe oameni să se mute în localităţi sau cartiere care au spaţii verzi, dar şi să-şi decoreze propriile locuinţe cu cât mai multe plante.

Corespunde unei lungimi de undă de aproximativ 555 nanometri

Oamenii percep trei culori în mod primar (vedere tricomată) — albastru, verde și roșu. Retina umană poate detecta lumina între lungimile de undă de 400 și 700 nanometri – interval cunoscut drept spectrul vizibil. Fiecare culoare primară corespund unei lungimi de undă diferite, începând cu albastru, la pragul de jos (400 nanometri) și până la roșu, care corespunde pragului de sus la 700 de nanometri. La mijlocul acestui spectru se află culoarea verde…Culoare care corespunde unei lungimi de undă de aproximativ 555 nanometri.

Lăsând explicațiile științifice oarecum deoparte, verde este simbolul central al unui mod de viață sănătos.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz