2019-08-21 18:54

De ce se constipă BEBELUȘII după diversificare? SFATURI pentru părinți

 |  15:07
De ce se constipă BEBELUȘII după diversificare? SFATURI pentru părinți

Ela Crăciun a detaliat pe blogul ei un subiect delicat, dar des dezbătut de tinerii părinți: constipația cu care bebelușul se confruntă, în mod special odată cu perioada de diversificare. Unde greșesc părinții? De ce se constipă cel mic? Ce soluții rapide și practice au aceștia? Vedeta a întrebat medicul specialist în pediatrie și a aflat răspunsurile.

“Constipația la bebeluși poate fi o problemă foarte mare pentru unii părinți, în timp ce alții sunt suficient de norocoși cât să nu treacă niciodată prin această situație. Deși eu nu m-am confruntat cu astfel de episoade la niciunul dintre cei 3 copii, am avut prieteni care au ajuns cu bebelușul la medic din cauza constipației, într-o stare destul de gravă.

Am primit și pe instagram și pagina de facebook întrebări referitoare la constipație și ce putem face când ne aflăm în astfel de situații, așa că am stat de vorbă cu doamna Dr Irina Antonescu, medic specialist Pediatrie, și sper ca informațiile de la ea să vă răspundă la cât mai multe nelămuriri.

Cand consideram că un copil este constipat?

Constipația înseamnă un scaun care se elimină mai târziu de 48-72 de ore sau un scaun de de consistență mult mai crescută.

În primele luni de viață, copiii pot avea scaun după fiecare masă sau după 24-48 de ore.

Dacă depășește 48-72 de ore poate să fie o problemă ocazională și nu trebuie să ne speriem, dar dacă devine o regulă, trebuie să luăm legătura cu medicul pediatru.

Pe măsură ce colonul se maturizează, bebelușii pot trece printr-o etapă în care scaunele sunt mai rare, în special vara, când transpiră.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației este supradozarea vitaminei D. Dacă îi dăm o doză mai mare de vitamina D decât ar trebui, copilul poate deveni constipat. Vitamina D este importantă, dar în doze corecte. Se administrează conform recomandării medicale și prospectului. Dacă indicațiile sunt măsurate în picături, îi dăm în picături, nu extragem cu o seringă și picurăm cu seringa sau cu pipeta. Fiecare picurător are o anumită doză pe care trebuie să o respectăm.

Există și alte cauze organice cum ar fi: malformații ale tubului digestiv, anumite boli metabolice ale tubului digestiv, deci în cazul în care un sugar este constipat chiar de la naștere, trebuie să ne adresăm unui gastroenterolog.

De ce se constipă bebelușii după diversificare, unde greșim?

În momentul în care începem diversificarea avem nevoie de o suplimentare de lichide, adică de apa. După diversificare, constipația poate apărea și dacă folosim predominant alimente care constipă cum este morcovul. Copiilor le place morcovul pentru că este dulce, însă poate duce la constipație dacă alimentația conține predominant morcovi.

Câtă apă trebuie să dăm?

În perioada mai caldă trebuie să le dăm mai multă, în perioada mai rece mai puțină. Dacă noi percepem senzația de sete, va trebui să le oferim, nu ne așteptăm să ceară. După ce mănâncă o alimentație solidă, între mese, trebuie să le dăm apă.

Eu îi dau lui Nicholas după fiecare masă 30 de ml de apă.

Ce facem acasă atunci când bebe e constipat?

1. Gimnastică

Cele mai bune mișcări sunt de rotirea piciorușelor în stilul bicicletei sau masarea abdomenului. Încercăm să mișcăm picioarele spre abdomen, fără să le forțăm

2. Administrăm un suplimente de lichid

Creștem cantitatea de apă pe care o oferim, iar dacă este sugar îl alăptăm mai des.

3. Punem supozitoare cu glicerină

4. Îi facem o baie caldă

În contact cu apa, bebelușii se relaxează și astfel poate apărea scaunul”, a scris vedeta pe www.elacraciun.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Apoplexie Ce poate fi mai fain, cînd stai relaxat la umbra tomnatică unei terase, cu o «nefiltrată» în faţă, deja goală pe la jumate, cotrobăind printr-un meniu, nehotărît în alegerea a ceva de ronţăit dintre atîtea oferte apetisante, decît să captezi, total involuntar, o reclamă care se strecoară pe FM spre tine, din boxa de la fix doi metri: „..
26 Oct 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray